
Kwas foliowy przed ciążą - kiedy i ile brać
Okres ciąży i karmienia zwiększa zapotrzebowanie organizmu kobiety na niektóre witaminy i mikroelementy. Wiele mam pamięta o konieczności uzupełniania żelaza, wapnia czy jodu w tym okresie. Rzadziej zaś o witaminie M, czyli o kwasie foliowym.
Kwas foliowy, czyli cudowna witamina M
Według specjalistów od żywienia każdego dnia należy dostarczać organizmowi ok. 0,4 mg kwasu foliowego, inaczej mówiąc witaminy M. Szczególną uwagę na jej ilość w codziennej diecie powinny zwrócić kobiety, które w najbliższej przyszłości planują ciążę. Badania naukowe wskazują, że zwiększenie spożycia kwasu foliowego na 12 tygodni przed próbą zapłodnienia może w znaczący sposób zmniejszyć ryzyko wystąpienia u dziecka rozszczepu kręgosłupa, rozszczepu podniebienia i zajęczej wargi. Przyszłym mamom zaleca się więc przyjmowanie 0,4 mg kwasu foliowego dziennie od chwili podjęcia decyzji o zajściu w ciążę do 12. tygodnia ciąży.Ponieważ kwas foliowy zwiększa produkcję mleka, mamy karmiące piersią również powinny zadbać o to, by dostarczać organizmowi odpowiednią ilość kwasu foliowego, czyli 0,28 mg w pierwszych sześciu miesiącach laktacji i 0,26 mg w kolejnych sześciu miesiącach. Warto pamiętać, że wysokie spożycie witaminy C powoduje, że kwas foliowy w większym niż zazwyczaj stopniu jest wydalany z moczem. A więc przyjmując witaminę C w dawce wyższej niż 2 g, należy uzupełniać kwas foliowy.
Gdzie szukać kwasu foliowego
Najbogatszym źródłem witaminy M są:- świeża wątróbka,
- szpinak,
- brukselka,
- szparagi,
- bób,
- groch
- i otręby pszenne.
Kobietom w ciąży zaleca się codzienne przyjmowanie 0,4 mg kwasu foliowego, np. w postaci tabletek. Dostępne w Polsce bez recepty preparaty wielowitaminowe zawierają zwykle 0,2 mg tej witaminy. Natomiast preparat zawierający witaminę w czystej postaci jest przeznaczony raczej do leczenia skutków jej niedoboru niż do profilaktyki, zawiera bowiem 5 mg lub 15 mg kwasu foliowego. Ewentualny nadmiar jest bez trudu wydalany z organizmu przez nerki.
Uwaga! Witamina M może ulec zniszczeniu, gdy przechowywana jest zbyt długo w temperaturze pokojowej bez zabezpieczenia.
Sprawdź: 6 przepisów na dania zwiększające płodność.
Gdy brakuje kwasu foliowego
Niedobór folianów w diecie kobiet ciężarnych może być przyczyną wad wrodzonych układu nerwowego u dzieci (z tego powodu w niektórych krajach zapobiega się niedoborom kwasu foliowego poprzez wzbogacanie w tę witaminę surowej mąki – w naszym kraju przepis taki nie jest wprowadzony). Ponieważ kwas foliowy jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania szpiku kostnego, który jest organem krwiotwórczym, niedobór tej witaminy może prowadzić także do anemii. Niedokrwistość w takich przypadkach charakteryzuje się tym, że czerwonych krwinek jest nie tylko mało, ale są one nieproporcjonalnie duże i zawierają małą ilość charakterystycznego dla nich czerwonego barwnika, czyli hemoglobiny. Także liczba pozostałych komórek krwi może być zmniejszona, czyli jest zbyt mało białych krwinek (leukocytów) i płytek krwi (trombocytów).Niedobór kwasu foliowego również wpływa niekorzystnie na funkcję błony śluzowej przewodu pokarmowego i może powodować objawy nieżytu błony śluzowej żołądka, który jest przyczyną gorszego wchłaniania witaminy B12, a w skrajnych przypadkach może prowadzić do zmniejszenia masy ciała i zaburzeń wzrostu dziecka.
Uwaga! Niedobory kwasu foliowego mogą wystąpić podczas długotrwałego stosowania niektórych leków, np. z grupy sulfonamidów stosowanych dla leczenia zakażeń bakteryjnych oraz po pochodnych tiouracylu, stosowanych dość często w terapii cukrzycy u osób dorosłych.
>Sprawdź 8 rzeczy zakazanych przed ciążą.
Kwas foliowy w liczbach
• Przyjmowanie przez kobietę w ciąży 0,35 mg kwasu foliowego dziennie zmniejsza ryzyko powstania wad cewy nerwowej u dzieci o 30–50%.• W Polsce wady układu nerwowego u noworodków występują w 2-3 przypadkach na 1000 urodzeń (jest to jeden z najwyższych wskaźników na świecie).
• Średnie dzienne zapotrzebowanie na witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) jest przez ciężarne realizowane jedynie w 50–70%.