Reklama

Dr Wojciech Feleszko, pulmonolog i pediatra, podczas konferencji dotyczącej alergii, zorganizowanej przez Philips Polska, chętnie odpowiadał na pytania dotyczące alergii. Jego zdaniem zjawisko nasilania się alergii obserwowane jest już od ponad 100 lat. Szacuje się, że obecnie ok. 20-30 proc. populacji Europy Zachodniej zmaga się z alergią pokarmową lub wziewną. Jakie są więc przyczyny coraz większej liczby alergików wśród dzieci i dorosłych?

Reklama

Skąd bierze się alergia?

Alergia pokarmowa dotyczy dużej liczby dzieci, podobnie ma się sytuacja z alergią krzyżową (wziewną i pokarmową).

- Naukowcy zastanawiają się, co jest przyczyną wzrostu przypadków alergii, mamy obecnie dwa obszary, w których coś się wydarzyło i uważamy, że sprawiły, że liczba alergików rośnie – mówi dr Feleszko. - Genom ludzki w zasadzie się nie zmienił na przestrzeni ostatnich tysięcy lat, więc muszą to być czynniki środowiskowe – podkreśla.

Najbardziej prawdopodobne przyczyny alergii, poza obciążeniem rodzinnym, to:

  • nadmierna higiena – zbyt mała ekspozycja na drobnoustroje i ich produkty;
  • zanieczyszczenie powietrza – pyły zawieszone, ozon, tlenki azotu, modyfikują strukturę alergenów i sprzyjają alergizacji człowieka.

Co uczula?

Najczęstsze formy uczuleń wśród dzieci to alergia na kurz (roztocza kurzu domowego), alergie pokarmowe (np. na białko mleka krowiego, jajo kurze), uczulenie na pyłki (alergia wziewna). W zależności od typu alergii stosuje się odpowiednio dobrane leczenie (np. sterydami) oraz zaleca się unikanie alergenów.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama