Reklama

Tabletki, która da dziecku odporność na bakterie i zarazki, nie ma. Są za to witaminy, składniki mineralne, a także pewne rodzaje bakterii, które mają szczególnie korzystny wpływ na pracę układu immunologicznego (inaczej: odpornościowego). Wiele z nich łatwo znaleźć w jedzeniu. Pamiętaj o tym, przygotowując maluszkowi posiłki. W pierwszym roku życia najważniejsze jest karmienie piersią, bo w pokarmie są przeciwciała chroniące przed wirusami i bakteriami. W drugim półroczu rozszerzaj dietę maluszka zgodnie z zaleceniami pediatry.

Reklama

Wrogiem układu odpornościowego jest nadmiar cukru. Powoduje on obniżenie aktywności części białych krwinek, których zadaniem jest atakowanie bakterii.

A co pomoże zahartować dziecko? Ważna siódemka!

  1. Cynk. Chroni przed infekcjami oraz grypą. Łagodzi kaszel, katar i chrypkę. Jeśli maluch ma niedobory cynku, może częściej chorować, ma też osłabiony apetyt.
    Co podawać dziecku? Fasolę, soczewicę, pestki dyni, słonecznika, chude mięso, ciemne pieczywo, jajka, warzywa. Cynk lepiej się jednak wchłania z produktów pochodzenia zwierzęcego niż roślinnego.
  2. Prebiotyki. To rodzaj węglowodanów, które są pożywką dla dobrych bakterii. Dzięki prebiotykom szybciej się namnażają i nie pozwalają rozwijać się chorobotwórczym bakteriom.
    Co podawać dziecku? Mleko modyfikowane i kaszki zawierające prebiotyki, banany, płatki owsiane, kasze, cykorię.
  3. Żelazo. Wchodzi w skład hemoglobiny, dzięki której krew może transportować po całym organizmie wszystkie składniki odżywcze. Żelazo zwiększa odporność na infekcje, zapobiega anemii.
    Co podawać dziecku? Mięso (różne gatunki, także raz w tygodniu czerwone, czyli cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę), jajka, orzechy, pestki dyni, fasolę, kasze, razowe pieczywo. Żelazo jest lepiej przyswajalne z produktów zwierzęcych. Jego wchłanianie ułatwia witamina C (dlatego warto, by maluch jadł dużo owoców i warzyw), a utrudniają składniki czarnej herbaty (lepiej jej nie podawać, a przynajmniej nie tuż po posiłku).
    Ważne! Mleko modyfikowane, mieszanki bezmleczne, kaszki dla niemowląt, niektóre płatki śniadaniowe są wzbogacone w żelazo. Jednak gotowe preparaty zawierające ten pierwiastek podaje się wyłącznie na zlecenie lekarza.
  4. Witamina C. Aktywizuje system immunologiczny, poprawia sprawność komórek odpornościowych oraz białych ciałek krwi, które zwalczają atakujące mikroorganizmy. Łagodzi infekcje, uszczelnia naczynia krwionośne, pomaga leczyć przeziębienia.
    Co podawać dziecku? Owoce oraz warzywa (także mrożonki), na przykład porzeczki (czarne, czerwone, białe), jeżyny, truskawki, maliny, jagody, aronię, morele, brzoskwinie, pomarańcze, grejpfruty, żurawiny, brokuły, natkę pietruszki, kapustę kwaszoną.
  5. Kwasy tłuszczowe omega-3. Poprawiają pracę układu odpornościowego, stymulują wytwarzanie czerwonych i białych krwinek.
    Co podawać dziecku? Jeden lub dwa razy w tygodniu ryby, szczególnie morskie (np. łososia, tuńczyka, makrelę), pestki dyni, słonecznika, różne orzechy (np. włoskie).
    Ważne! Jeśli dziecko nie lubi ryb (lub nie może ich jeść z powodu alergii), po konsultacji z lekarzem możesz podawać dziecku tran lub gotowe preparaty zawierające kwasy omega-3
  6. Probiotyki. Te dobroczynne bakterie wzmacniają i aktywizują układ odpornościowy. W przewodzie pokarmowym przyczepiają się do ściany jelita, a wtedy dla zarazków nie zostaje już wiele miejsca. Probiotyki poprawiają też przyswajanie witamin i składników mineralnych.
    Co podawać dziecku? Mleka modyfikowane i kaszki z probiotykami, jogurty, kefiry, ogórki kiszone.
    Ważne! Jeśli dziecko ma alergię, jest niejadkiem, często choruje, niedawno brało antybiotyk – warto podawać mu co najmniej przez dwa tygodnie gotowe produkty apteczne z probiotykami, np. Dicoflor, Lakcid, Trilac.
  7. Witamina A. Uszczelnia błonę śluzową dróg oddechowych, chroni więc organizm przed wnikaniem zarazków. Korzystnie wpływa na układ immunologiczny. Zwiększa odporność, a także pomaga pokonać infekcje.
    Co podawać dziecku? Witamina A występuje w dwóch formach: retinolu (w produktach zwierzęcych: jajkach, mięsie, maśle, mleku, serach) oraz betakarotenu (w roślinnych: marchew, morele, brzoskwinie, dynia, sałata, brokuły, szpinak, natka pietruszki). To właśnie betakaroten ma szczególnie korzystny wpływ na układ immunologiczny.
    Ważne: Betakaroten łatwiej wchłania się w obecności tłuszczu, dlatego np. do surówki z marchewki dobrze jest dodać łyżeczkę oleju lub śmietany.
Reklama

Dyskutuj na forum: Jak uodparniać dziecko?

Reklama
Reklama
Reklama