Konserwanty w żywności - rób świadome zakupy
Konserwanty, barwniki, środki spulchniające są w bardzo wielu produktach. Chcesz zobaczyć, które dodatki najczęściej lądują w twoim koszyku razem z tym, co kupujesz? Odwiedź Instytut Chemi Nadużywanej!
Masz jeszcze czas do 19 maja. Do odwiedzenia Instytutu Chemii Nadużywanej zapraszają studenci Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.
Instytut Chemii Nadużywanej to wystawa informacyjno-edukacyjna poświęcona dodatkom do żywności: barwnikom, aromatom, wzmacniaczom smaku i konserwantom. W najbliższe cztery weekendy w pasażach handlowych gospodarze Instytutu Chemii Nadużywanej będą zachęcali do czytania etykiet oraz świadomej konsumpcji.
Instytut Chemii Nadużywanej w najbliższym czasie zawita:
• 20-21 kwietnia - Poznań (Centrum Handlowe Poznań Plaza)
• 27-28 kwietnia - Gdańsk (Centrum Handlowe Galeria Przymorze)
• 11-12 maja - Kraków (Centrum Handlowe M1)
• 18-19 maja- Wrocław (Centrum Handlowe Pasaż Grunwaldzki)
Pomysł wystaw został oparty na koncepcji: Zobacz, Dotknij, Powąchaj. Interaktywna ekspozycja, przypominająca wyglądem sklep spożywczy, w oryginalny sposób zdemaskuje najczęściej stosowane substancje dodatkowe: barwniki, aromaty, wzmacniacze smaku i konserwanty.
Zapraszamy, bo to cenna inicjatywa!
Instytut Chemii Nadużywanej można też polubić na Facebooku.