Syrop glukozowo-fruktozowy jest dodawany do wielu produktów, np. soków, wód smakowych, serków homogenizowanych. Co to za substancja i jaki ma wpływ na organizm dziecka? Czy jest szkodliwy? Wyjaśnia dietetyk dr inż. Anna Harton, współpracująca z miesięcznikiem „Twoje Dziecko”.
Aleksandra Sobieraj
konserwanty
żywienie dziecka 1-3 lata
dodatki do żywności
Konserwanty, barwniki, aromaty - jaka ilość jest bezpieczna dla dzieci?
Substancje dodatkowe są w bardzo wielu produktach, które kupujemy w sklepie, nawet w tych dla dzieci. Największe obawy budzi zwykle symbol E z cyfrą. Czy trzeba się bać takich dodatków?
Aleksandra Sobieraj
dodatki do żywności
zdrowe żywienie
świadome zakupy
Konserwanty w żywności - rób świadome zakupy
Konserwanty, barwniki, środki spulchniające są w bardzo wielu produktach. Chcesz zobaczyć, które dodatki najczęściej lądują w twoim koszyku razem z tym, co kupujesz? Odwiedź Instytut Chemi Nadużywanej!
Aleksandra Sobieraj
konserwanty
zdrowa żywność
dieta dla dziecka
Wędlina zdrowa dla dziecka
Po ostatnich aferach z koniną i podejrzanymi dodatkami, np. do kiełbas, możesz bać się podawać wędliny dziecku. Ta ściąga pomoże ci wybrać dla dziecka zdrową wędlinę.
Aleksandra Sokalska
konserwanty
zdrowa żywność
dodatki do żywności
Zdrowa żywność zawsze bez E?
Wybierając dla dziecka żywność, często czytasz na etykietach jej skład. Zwykle pełno tam tajemniczych E. Kupować? Nie kupować? Cóż, trudno znaleźć dziś w sklepie produkt, który nie zawiera substancji dodatkowych. Czy wszystkich powinnaś się bać?
Ola Sokalska
kuchnia dla malca
dodatki do żywności
zdrowe żywienie
9 zasad rodzinnej diety
Chciałabyś, aby twoja rodzina zdrowo jadła? Sprawdź, jakie zasady powinny was obowiązywać. Dopilnuj, byście ich przestrzegali, a zobaczysz, że zyska na tym wasze zdrowie. Oto 9 ważnych zasad, którymi warto się kierować.