Reklama

Przedstawiamy kilka propozycji kulinarnych dla maluchów z alergią pokarmową

Gulasz z marchewką
– 400 g schabu bez kości,
– 5 średnich marchewek lub opakowanie marchwi mrożonej,
– 2 łyżki oleju rzepakowego,
– 2 łyżki mąki pszennej,
– łyżeczka jarzynki,
– sól,
– biały pieprz,
– woda.
Marchew pokrój w drobną kostkę. Schab umyj, pokrój w kostkę, oprósz mąką wymieszaną z jarzynką. Na patelni z przykrywą lub w rondlu rozgrzej olej, włóż mięso i usmaż je. Dodaj szklankę wody lub wywaru z warzyw oraz marchew. Mięso z marchewką duś pod przykryciem przez 20-30 minut. Przypraw danie do smaku. Podawaj z ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko.

Zobacz także

Placki z jabłkami
Przepis dla dzieci uczulonych na jajka, mleko i gluten
– 4 niewielkie kwaśne jabłka,
– 3/4 szkalnki mąki kukurydzianej,
– 1 szklanka mąki niskobiałkowej,
– 1,5 szklanki wody,
– 2 łyżki oleju,
– 4 łyżeczki cukru,
– sól,
– olej do smażenia.
Składniki wymieszaj drewnianą łyżką lub mikserem. Dodaj obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Nabieraj ciasto tak, by w każdym placku znalazł się plasterek jabłka. Smaż je w niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu odsącz placuszki na bibule i posyp cukrem pudrem.
[CMS_PAGE_BREAK]
Zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i masłem
Przepis dla dzieci od siódmego miesiąca życia, karmionych piersią i oraz żywionych sztucznie
– 1/2 małej marchewki,
– 1/2 małego ziemniaka,
– 1/2 małej pietruszki,
– 1-2 różyczki mrożonych brokułów,
– łyżeczka świeżego masła,
– 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej,
– 1/2 szklanki wody.
Kaszkę kukurydzianą zalej 30 ml przegotowanej i ostudzonej wody. Marchew, ziemniak i pietruszkę starannie umyj, cienko obierz ze skórki i jeszcze raz opłucz. Brokuły opłucz zimną wodą. Wszystkie warzywa włóż do wrzącej wody, dodaj kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając od czasu czasu, gotuj na małym ogniu ok. pół godziny. Po ugotowaniu zmiksuj zupę, dodaj świeże masło i jeszcze raz zagotuj. Wartość odżywczą zupy można zwiększyć, dodając pół świeżego żółtka. Przed wybiciem jaja ze skorupki starannie je umyj, sparz wrzątkiem przez minutę i dopiero potem oddziel białko od żółtka.
Uwaga! Zupę rozmieszaną z żółtkiem należy zagotować!

Chleb ze skrobi pszennej bezglutenowej
Dla dzieci uczulonych na gluten
– 50 dag skrobi pszennej bezglutenowej,
– 4 dag drożdży,
– 1/2 łyżeczki cukru do drożdży,
– 2 szklanki mleka,
– 1 duży ziemniak gotowany przetarty przez sito
– sól, kminek
Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 4 łyżeczki skrobi, rozprowadź letnim mlekiem tak, aby powstała jednolita masa o gęstości śmietany. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do pozostałej ilości skrobi dodaj przetarty ziemniak, wyrośnięty rozczyn, sól, kminek, pozostałą ilość mleka i wyrabiaj kilka minut. Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia – objętość ciasta powinna się zwiększyć dwukrotnie. Prostokątną formę wysmaruj masłem, napełnij ciastem do połowy i znowu pozostaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmaruj rozmąconym jajem i piecz ok. 50 minut w średnio gorącym piekarniku. Upieczony chleb po schłodzeniu przechowuj w torebce foliowej.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama