Wzmocnij dziecko przed zimą. Dietą!
Możesz obejść się bez specjalnych preparatów z apteki, ziół i syropów. By ustrzec dziecko przed atakiem bakterii i wirusów, wystarczy zadbać o jego jadłospis.
- Agnieszka Leciejewska
Póki jest ciepło wszystko jest w porządku. Kłopoty zaczynają się wraz z pierwszymi chłodami. Maluchy coraz częściej chorują. Znasz to? Jeśli tak, postaraj się zawczasu uodparniać dziecko. Jak to zrobić? Sprawa jest bardzo prosta. Aby system odpornościowy skutecznie chronił mały organizm, powinien być w doskonałej formie, a do tego potrzebny jest komplet witamin i składników mineralnych wspomagających jego działanie. Sprawdź więc, co powinno się znaleźć na talerzyku dziecka oraz co ze sobą połączyć, by twoja pociecha tryskała zdrowiem i energią przez cały rok.
Podstawową zasadą diety na odporność jest urozmaicenie. Jeśli dziecko nie jest alergikiem, powinno jeść warzywa, owoce, mięso, ryby, pieczywo, kasze i nabiał. To najlepszy sposób, by dostarczyć wszystkie niezbędne składniki pokarmowe.
WITAMINA A I BETA-KAROTEN
Wzmacnia błony śluzowe – naturalną barierę chroniącą przed zarazkami. Pobudza wytwarzanie przeciwciał. Bogatym źródłem witaminy A są: tłusty lub półtłusty nabiał, masło, ser żółty, oraz marchew, dynia, morele, brzoskwinie, sałata, szczaw, liście pietruszki, szpinak.
Recepta na wzmocnienie
→ Na śniadanie podaj dziecku kubek ciepłego mleka albo kakao. Jeśli go nie lubi, przygotuj miseczkę twarożku.
→ Pieczywo posmaruj łyżeczką masła. Na kanapkę połóż plasterek żółtego sera i sałatę.
→ Przygotuj surówkę z marchewki, jabłka z odrobiną soku z cytryny i łyżeczką oliwy, która zwiększa przyswajalność beta-karotenu zawartego w marchewce.
WITAMINA C
To silny przeciwutleniacz, który usuwa z organizmu wolne rodniki osłabiające układ odpornościowy. Jest potrzebna dla białych krwinek walczących z bakteriami. Wpływa na wytwarzanie interferonu – substancji, która hamuje rozwój wirusów. Co więcej, może niszczyć toksyny wytwarzane przez bakterie. Najwięcej witaminy C mają: natka pietruszki, papryka, cytrusy, porzeczki, brukselka, brokuły, kapusta.
Recepta na wzmocnienie
→ Aby dostarczyć dziecku odpowiednią ilość witaminy C, zadbaj, by jadło codziennie co najmniej 4 porcje surowych lub krótko gotowanych warzyw i owoców.
→ Podaj mu przynajmniej dwa jabłka dziennie – działają antywirusowo.
→ Jeśli nie lubi jarzyn, zadbaj, by wypiło co najmniej 2–3 szklanki ulubionego świeżo wyciskanego soku każdego dnia.
ŻELAZO
Zapewnia dobrą kondycję fizyczną. Jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen do wszystkich komórek, zapewniając ich prawidłowe funkcjonowanie. Gdy brakuje go w organizmie, dziecko jest osłabione i częściej choruje. Najlepszym źródłem żelaza jest czerwone mięso (wołowina), żółtko jaja i wątróbka. Znajdziesz je w natce, orzechach, suszonych morelach, rodzynkach, kakao i gorzkiej czekoladzie.
Recepta na wzmocnienie
→ Przynajmniej raz dziennie podawaj dziecku porcję gotowanego mięsa (100 g) albo jajko. Żelazo w nich zawarte jest znacznie lepiej przyswajalne niż to, które znajduje się w warzywach i owocach.
→ Do posiłków mięsnych podawaj szklankę soku owocowego (z aronii, czarnej porzeczki lub pomarańczy). Zawarta w nich witamina C zwiększa przyswajalność żelaza.
→ Zadbaj, by dziecko nie piło herbaty w czasie jedzenia. Jej substancje czynne utrudniają przyswajanie żelaza.
[CMS_PAGE_BREAK]
KWASY OMEGA–3
Czyli „dobre tłuszcze”. Są niezbędne do wytwarzania prostaglandyn, substancji regulujących pracę układu odpornościowego. Działają też przeciwzapalnie, chronią drogi oddechowe przed infekcjami. Najbogatszym źródłem cennych kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie: makrela, śledź, tuńczyk, łosoś, halibut, sardynka, a także oleje roślinne: rzepakowy (najbogatsze źródło), sojowy, lniany czy z dzikiej róży, oraz orzechy.
Recepta na wzmocnienie
→ Przynajmniej 2–3 razy w tygodniu podawaj dziecku porcję ok. 100 g ryb. Piecz je w folii, gotuj lub duś.
→ Maluchowi, który nie lubi ryb lub jest na nie uczulony, dodawaj po pół łyżeczki oleju roślinnego do jego ulubionego soku.
PROBIOTYKI
Są to pożyteczne bakterie kwasu mlekowego, które „zamieszkują” jelito grube. Hamują rozwój bakterii chorobotwórczych oraz zwiększają ilość interferonu (substancji, która pobudza układ odpornościowy do walki z infekcjami). Głównym źródłem probiotyków są fermentowane napoje mleczne: kefiry, jogurty oznaczone jako „bio” oraz mleko acidofilne i specjalne napoje.
Recepta na wzmocnienie
→ Zadbaj, by dziecko wypiło przynajmniej szklankę biojogurtu lub biokefiru dziennie. Możesz je dodawać do sałatek i surówek zamiast majonezu albo przygotować wzmacniający koktajl.
PREBIOTYKI
Pobudzają wzrost obecnych w organizmie pożytecznych bakterii. Znajdziesz je w cykorii, czosnku, cebuli i bananach.
Recepta na wzmocnienie
→ Do twarożku i sałatek dodawaj drobniutko pokrojoną cebulę lub czosnek. Dzieciom, które nie tolerują zapachu czosnku, przygotuj grzankę z masełkiem czosnkowym (do zwykłego masła dodaj rozgnieciony ząbek).
CYNK
Jest niezbędny do wytwarzania przeciwciał. Wpływa na powstawanie w szpiku kostnym białych krwinek oraz na dojrzewanie limfocytrów T kierujących pracą całego układu odpornościowego. Szukaj go w wątróbce, mięsie, nasionach słonecznika, pestkach dyni, orzechach, fasoli oraz płatkach owsianych.
Recepta na wzmocnienie
→ Jeśli dziecko nie przepada za mięsem i wędliną, zadbaj, by codziennie jadło płatki owsiane i pełnoziarniste pieczywo. Zawierają one nawet trzy razy więcej cynku niż mięso.
Szklanka odporności
By uchronić dziecko przed infekcjami, rano przygotuj mu odżywczy koktajl – doda energii na cały dzień, a przed snem – rozgrzewający napój.
• Bananowy szok
Zmiksuj szklankę biojogurtu lub mleka acidofilnego, pół pomarańczy, jabłko, banan i łyżeczkę miodu. Dodaj garść płatków owsianych.
• Napój z piernika
Zaparz szklankę herbaty, dodaj szczyptę cynamonu i imbiru. Gdy nieco przestygnie, posłódź ją łyżeczką miodu, dodaj sok z cytryny.