
Marchwianka to lekkostrawna zupa, którą przygotowuje się z gotowanej marchwi. Jest uznanym domowym sposobem na problemy z brzuchem i biegunkę. Można podawać ją już niemowlętom. Przygotowując marchwiankę, należy jednak pamiętać, że swoje właściwości zachowuje tylko przez 24 godziny.
Spis treści:
- Jak działa marchwianka?
- Jak ugotować marchwiankę?
- Marchwianka na biegunkę – przepis ze świeżej marchwi
- Marchwiankę z ryżem na biegunkę – przepis
- Najprostsza marchwianka z purée ze słoiczka – przepis
- Marchwianka dla dziecka – jak podawać?
Jak działa marchwianka?
Marchwianka nie powoduje skutków ubocznych. Jest całkowicie bezpiecznym środkiem na biegunkę nawet u najmłodszych dzieci i niemowląt, które mają już rozszerzaną dietę.
Marchwianka – właściwości
Gotowana marchew, dzięki obecnym w niej pektynom, działa łagodząco na błonę śluzową jelit i przyczynia się do usuwania z przewodu pokarmowego szkodliwych produktów przemiany materii. Składniki mineralne (sód, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk) zawarte w przecierze z marchwi uzupełniają składniki, które dziecko traci podczas biegunki. Marchwianka zapobiega odwodnieniu, a także pomaga przywrócić utracone podczas biegunki witaminy. Jest też zupą dietetyczną.Jak ugotować marchwiankę?
Aby dziecko mogło skorzystać z dobroczynnych właściwości marchwianki, zupa musi być odpowiednio przygotowana. Przede wszystkim należy wybrać marchew, która pochodzi od rolnika lub z uprawy ekologicznej. Nie będzie skażona środkami chemicznymi i dzięki temu będzie znacznie zdrowsza. Jest to ważne w przypadku warzyw korzeniowych, w których łatwo gromadzą się pozostałości zanieczyszczeń z gleby.
Najlepsza marchew jest dostępna w sierpniu i we wrześniu – słodka, mocno pomarańczowa i zbita. To właśnie ta późna marchew sprawia, że zupa ma delikatny słodko-maślany smak.
Gotowanie marchwianki – o czym warto wiedzieć?
- Kupując marchewki, wybieraj mniejsze okazy.
- Zwróć uwagę, czy marchewki są jędrne i niepopękane (to świadczy o tym, czy były dobrze przechowywane).
- Jeśli marchewka w sezonie jest sprzedawana z natką, jej liście powinny być zielone.
- Nie kupuj marchwi, która ma zielone końce. Smak nie będzie tak słodki.
- Marchewka sprzedawana z ziemią, nie jest gorsza od czystej, pomarańczowej (wystarczy w domu porządnie ją wyszorować) – ta druga została umyta przed sprzedażą.
Marchwianka na biegunkę – przepis ze świeżej marchwi
- Umyj pół kilograma marchwi, odetnij zielone końce, obierz.
- Pokrój marchewkę na plasterki.
- Zalej marchew litrem wody i gotuj pod przykryciem do miękkości.
- Po wystudzeniu zmiksuj zupę, uzupełnij wodą, żeby powstał litr płynu.
- Dodaj do marchwianki odrobinę soli i jeszcze raz zagotuj.
Uwaga: Jeśli gotujesz marchwiankę dla niemowlęcia, pomiń solenie.
Przepis na marchwiankę z ryżem
- Ugotuj marchwiankę według przepisu podanego wyżej.
- Ugotuj porcję ryżu.
- Po ugotowaniu zupy i rozcieńczeniu, dodaj do niej ryż.
- Całość zblenduj.
Najprostsza marchwianka z purée ze słoiczka – przepis
W prosty sposób u szybko można przyrządzić marchwiankę z purée marchewkowego ze słoiczka dla niemowląt. Mają je w ofercie firmy produkujące dania w słoiczkach dla dzieci.
- Zawartość słoiczka przełóż do większego naczynia.
- Dodaj do purée z marchewki taką samą objętość wody co przecieru.
W porozumieniu z lekarzem możesz dodać do marchwianki łyżeczkę świeżego masła.
Marchwianka – jak podawać dziecku?
W przypadku biegunki, marchwiankę podaje się minimum 3 razy dziennie (po wcześniejszym podgrzaniu tylko wydzielonej porcji przecieru marchewkowego – nie całej zupy). Marchwiankę należy przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu doby.
Młodsze dziecko można karmić łyżeczką lub za pomocą butelki ze smoczkiem z szerokim otworem. Starsze może wypić marchwiankę z kubeczka.
Zobacz także: