Salmonella u dzieci: jak leczyć, jak długo trwa [OBJAWY I POWIKŁANIA]
Zatrucie bakteriami z grupy Salmonella to często efekt złego przechowywania żywności lub braku higieny podczas jedzenia. Jakie pokarmy są źródłem zakażenia? Sprawdź objawy salmonelli u dzieci.
Bakterie z grupy Salmonella mogą wywołać bardzo niebezpieczne zatrucie pokarmowe i zakażenie narządów wewnętrznych oraz odwodnienie (szczególnie groźne dla niemowląt). Jednocześnie łatwo zarazić się salmonellą, bo już znikoma liczba bakterii w jedzeniu wystarczy, by doszło do poważnego zatrucia. Salmonella u dzieci rozwija się zwykle po zjedzeniu zakażonego produktu bez ugotowania go w odpowiednio wysokiej temperaturze. Jak uniknąć zarażenia salmonellą i jak wyglądają objawy u dzieci?
Salmonella – skąd się bierze?
Bakterie salmonelli rozwijają się w różnych produktach spożywczych, głównie w mięsie, również drobiu i przetworach, jajkach, rybach, twarogach. Niestety mogą też być obecne w produktach przeznaczonych dla dzieci, jak soki owocowe, i produktach z dodatkiem surowych jaj – słoiczkach dla niemowląt i innych gotowych daniach, lodach, pierogach, kremach, majonezie. Do zakażenia salmonellą dochodzi przez kontakt pożywienia z zanieczyszczeniami oraz brak higieny. Ludzie zarażają się przez zjedzenie zakażonego pokarmu albo zjedzenie mięsa lub wypicie mleka zakażonego zwierzęcia.
Salmonella u dzieci – objawy
Objawy salmonelli u dzieci pojawiają się w krótkim czasie po zjedzeniu zakażonego pokarmu. Już 6 godzin, a najpóźniej 3 dni po zarażeniu u dziecka może wystąpić:
- silny ból brzucha
- biegunka, najczęściej wodnista
- wymioty
- wysoka gorączka
- potliwość
- duże osłabienie
- brak kontaktu z otoczeniem
Salmonella u dzieci – ile trwa
Salmonella u dzieci daje nagłe i gwałtowne objawy, które ustępują po 2-3 dniach. W przypadku niemowląt i małych dzieci zazwyczaj konieczne jest leczenie w szpitalu.
Ważne! Po ustąpieniu objawów salmonellozy w kale dziecka jeszcze przez kilka dni lub tygodni mogą wciąż znajdować się pałeczki salmonelli. Dlatego po zakończeniu leczenia wykonuje się posiew kału.
Salmonella u dzieci – jak leczyć
Zatrucie bakteriami salmonelli leczy się poprzez stosowanie ścisłej diety i nawadnianie organizmu, ale dla chorego dziecka takie leczenie może okazać się niewystarczające. Leczenie salmonelli w szpitalu polega na podawaniu kroplówek nawadniających z elektrolitami i w niektórych przypadkach – antybiotyków. Antybiotykoterapia w leczeniu salmonelli ma przede wszystkim zapobiegać sepsie u niemowląt.
Ważne! Dziecko chore na salmonellozę nie może pić słodkich soków ani napojów gazowanych, które nasilają objawy odwodnienia i biegunkę.
Salmonella u dzieci – jak zapobiegać?
Profilaktyka salmonellozy jest dość prosta – wystarczy wdrożyć kilka zasad przed, w trakcie i po jedzeniu. Aby ochronić dziecko przed zarażeniem salmonellą:
- myj ręce przed przygotowaniem posiłku i przed karmieniem
- naucz dziecko mycia rąk przed jedzeniem
- obieraj warzywa i owoce przed podaniem dziecku
- gotuj i podgrzewaj posiłki dla dziecka (bakterie salmonelli giną w temperaturze 65 st. C)
- używaj plastikowej deski do krojenia
- mięso i jajka przechowuj w oddzielnym miejscu w lodówce
- nie zamrażaj ponownie rozmrożonych produktów spożywczych
- myj ręce po kontakcie z mięsem, jajkami
- przechowuj jedzenie w lodówce
- nigdy nie podawaj niemowlęciu produktów z surowymi jajkami (np. kogel-mogel, lody, kremy, tatar, sernik na zimno)
To ważne, aby dbać o higienę podczas jedzenia i właściwie przechowywać i gotować produkty dla dzieci, bo powikłania salmonelli mogą być poważne, np. sepsa.
Zobacz też:
- Niestrawność czy zatrucie grzybami? Kiedy natychmiast jechać do szpital?
- Kleik ryżowy dla niemowlaka i dorosłego - jak przyrządzić?
- Biegunka u niemowlaka - jak pomóc?