Bakterie z grupy Salmonella mogą wywołać bardzo niebezpieczne zatrucie pokarmowe i zakażenie narządów wewnętrznych oraz odwodnienie (szczególnie groźne dla niemowląt). Jednocześnie łatwo zarazić się salmonellą, bo już znikoma liczba bakterii w jedzeniu wystarczy, by doszło do poważnego zatrucia. Salmonella u dzieci rozwija się zwykle po zjedzeniu zakażonego produktu bez ugotowania go w odpowiednio wysokiej temperaturze. Jak uniknąć zarażenia salmonellą i jak wyglądają objawy u dzieci?

Reklama

Salmonella – skąd się bierze?

Bakterie salmonelli rozwijają się w różnych produktach spożywczych, głównie w mięsie, również drobiu i przetworach, jajkach, rybach, twarogach. Niestety mogą też być obecne w produktach przeznaczonych dla dzieci, jak soki owocowe, i produktach z dodatkiem surowych jaj – słoiczkach dla niemowląt i innych gotowych daniach, lodach, pierogach, kremach, majonezie. Do zakażenia salmonellą dochodzi przez kontakt pożywienia z zanieczyszczeniami oraz brak higieny. Ludzie zarażają się przez zjedzenie zakażonego pokarmu albo zjedzenie mięsa lub wypicie mleka zakażonego zwierzęcia.

Salmonella u dzieci – objawy

Objawy salmonelli u dzieci pojawiają się w krótkim czasie po zjedzeniu zakażonego pokarmu. Już 6 godzin, a najpóźniej 3 dni po zarażeniu u dziecka może wystąpić:

  • silny ból brzucha
  • biegunka, najczęściej wodnista
  • wymioty
  • wysoka gorączka
  • potliwość
  • duże osłabienie
  • brak kontaktu z otoczeniem

Salmonella u dzieci – ile trwa

Salmonella u dzieci daje nagłe i gwałtowne objawy, które ustępują po 2-3 dniach. W przypadku niemowląt i małych dzieci zazwyczaj konieczne jest leczenie w szpitalu.

Ważne! Po ustąpieniu objawów salmonellozy w kale dziecka jeszcze przez kilka dni lub tygodni mogą wciąż znajdować się pałeczki salmonelli. Dlatego po zakończeniu leczenia wykonuje się posiew kału.

Zobacz także

Salmonella u dzieci – jak leczyć

Zatrucie bakteriami salmonelli leczy się poprzez stosowanie ścisłej diety i nawadnianie organizmu, ale dla chorego dziecka takie leczenie może okazać się niewystarczające. Leczenie salmonelli w szpitalu polega na podawaniu kroplówek nawadniających z elektrolitami i w niektórych przypadkach – antybiotyków. Antybiotykoterapia w leczeniu salmonelli ma przede wszystkim zapobiegać sepsie u niemowląt.

Ważne! Dziecko chore na salmonellozę nie może pić słodkich soków ani napojów gazowanych, które nasilają objawy odwodnienia i biegunkę.

Salmonella u dzieci – jak zapobiegać?

Profilaktyka salmonellozy jest dość prosta – wystarczy wdrożyć kilka zasad przed, w trakcie i po jedzeniu. Aby ochronić dziecko przed zarażeniem salmonellą:

  • myj ręce przed przygotowaniem posiłku i przed karmieniem
  • naucz dziecko mycia rąk przed jedzeniem
  • obieraj warzywa i owoce przed podaniem dziecku
  • gotuj i podgrzewaj posiłki dla dziecka (bakterie salmonelli giną w temperaturze 65 st. C)
  • używaj plastikowej deski do krojenia
  • mięso i jajka przechowuj w oddzielnym miejscu w lodówce
  • nie zamrażaj ponownie rozmrożonych produktów spożywczych
  • myj ręce po kontakcie z mięsem, jajkami
  • przechowuj jedzenie w lodówce
  • nigdy nie podawaj niemowlęciu produktów z surowymi jajkami (np. kogel-mogel, lody, kremy, tatar, sernik na zimno)

To ważne, aby dbać o higienę podczas jedzenia i właściwie przechowywać i gotować produkty dla dzieci, bo powikłania salmonelli mogą być poważne, np. sepsa.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama