4 najlepsze owoce dla dziecka. Zobacz, dlaczego.
Owoce to nie tylko witamina C, jak zwykle myślimy. Najcenniejsze dla zdrowia związki kryją się w ich kolorach. Im bardziej intensywna barwa, tym więcej korzystnych substancji.
- Katarzyna Pinkosz
1 z 5
Amerykańscy naukowcy podzielili owoce (ale też warzywa) na grupy kolorystyczne. W ich barwnikach kryją się cenne dla zdrowia związki. Zobacz, jakie owoce szczególnie warto podawać dziecku.
2 z 5
Morele, czyli owoce żółte i pomarańczowe
Zawierają betakaroten (prowitaminę witaminy A) oraz potas. Betakaroten bardzo korzystnie wpływa na wzrok, jest też potrzebny dla ładnego wyglądu skóry. Morele są delikatne, korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego.Podobne właściwości, jak morele, mają pomarańcze, banany.
3 z 5
Truskawki, czyli owoce czerwone
Są źródłem antocyjanów oraz wielu witamin. Korzystnie wpływają na pracę serca, mogą pomagają w zapobieganiu niektórym nowotworom.Oprócz truskawek możesz też podawać maliny, czerwone jabłka, czereśnie, wiśnie, czerwone porzeczki.
4 z 5
Kiwi, czyli owoce zielone
Mają dużo witaminy C, kwas foliowy (zapobiega u dzieci anemii), betakaroten (poprawia widzenie i chroni przed nowotworami) oraz luteinę (cenna dla oczu). Zielone owoce oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają naczynia krwionośne. Latem nie zapominaj o agreście. Też ma barwę zieloną!
5 z 5
Jagody, czyli owoce fioletowe
Zawdzięczają swój kolor antocyjaninie, która ma silne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Są szczególnie korzystne dla oczu. Poprawiają też koncentrację.Pamiętaj też o czarnych porzeczkach, aronii, ciemnych winogronach. Mają podobne właściwości!