8 rzeczy, którymi karmisz dziecko, a są toksyczne [WIDEO]
Chcesz dobrze żywić swoje dziecko, więc musisz wiedzieć jakich błędów nie popełniać i które produkty podawać mu jak najrzadziej. Oto lista składników, które mogą być toksyczne dla malucha.
Opublikowano: środa, 5 kwietnia 2017 15:00
Reklama
Rozszerzanie diety niemowlaka zakończone i maluch je niemal wszystko? Tak, dieta małego dziecka to często mnóstwo, zarówno tych zdrowych i sezonowych, jak i nie za dobrych produktów. Niektóre składniki jedzenia mogą być toksyczne: powodować raka, nadpobudliwość czy problemy z prawidłowym rozwojem.
Reklama
Jakich składników diety unikać?
Poznaj produkty, które lepiej jest podawać dziecku w znikomej ilości lub wręcz nie dawać w ogóle...
- Aspartam i inne słodziki – mogą powodować nadmierny wzrost apetytu u dziecka i pobudzenie.
- Sztuczne barwniki – w większości nieszkodliwe, ale zdarzają się takie, które powodują nadpobudliwość psychoruchową u dziecka.
- Ftalany – składniki m.in. popularnych lunch boksów. Zmiękczają plastik, sprawiają, że jest bardziej elastyczny. Jednak jednocześnie mogą powodować raka, wpływają też na pracę układu hormonalnego.
- Bisfenol A – dodawany jest do puszek metalowych czy butelek do karmienia dzieci, zwany inaczej BPA. Może sprzyjać rozwojowi nowotworów. Kupując butelki, szukaj na etykiecie napisu "BPA free".
- Pestycydy – chemiczne środki ochrony roślin, których ślady znajdziesz w niemal wszystkich uprawianych na dużą skalę warzywach i owocach. Są szkodliwe, powodują nowotwory, upośledzają rozwój dzieci.
- Papierowe, kolorowe opakowania do odgrzewania w kuchenkach mikrofalowych– gdy oddziałują na nie fale mikrofalówki, mogą z nich do jedzenia przedostawać się szkodliwe substancje - powiązane z rozwojem nowotworów czy zaburzające prawidłowy rozwój dzieci.
- Antybiotyki i hormony w mięsie i nabiale – chcąc chronić zwierzęta przed chorobami i pragnąc ich szybszego wzrostu, hodowcy szprycują je nierzadko hormonami i antybiotykami. Gdy dziecko je takie mięso, pozostałości tych substancji mogą powodować przedwczesne dojrzewanie czy raka.
- Przetworzone mięso i wędliny – naukowcy alarmują: już jeden hot-dog dziennie zwiększa aż o 18 proc. ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Ograniczaj maksymalnie jedzenie przez dziecko czerwonego, przetworzonego mięsa!
Reklama
Zobacz też: Kiedy kupować owoce i warzywa, żeby miały jak najmniej chemii?
Reklama
Reklama
Reklama