
Czytając w sklepie etykiety, sprawdzasz, czy jedzenie dla dziecka ma konserwanty. To bardzo dobrze. Ale czy patrzysz również na zawartość cukru w produktach? Pewnie nieczęsto. A szkoda.
Cukier na łyżeczki
Czy dałabyś dziecku na drugie śniadanie cztery batoniki i nic więcej? Z pewnością nie. Ale kromka pełnoziarnistego chleba z kremem czekoladowym, szklanka napoju jabłkowego i owoc to nic złego. Niekoniecznie. Oczywiście maluch dostaje sporo składników odżywczych, ale także... kilka lub kilkanaście łyżeczek cukru. I to tylko w tym jednym posiłku!
Tak naprawdę większość rodziców nie zdaje sobie sprawy, ile cukru jedzą ich dzieci. I to w produktach uważanych za zdrowe. Do nich także producenci często dodają cukier, żeby... lepiej smakowały dzieciom. Może się nawet zdarzyć, że twój kilkulatek zjada w ciągu dnia więcej cukru niż ty!
Ono lubi słodki smak
Większość dzieci uwielbia słodki smak. Dlaczego? Ostatnie badania dowiodły, że już w łonie mamy maleństwo odróżnia smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny. Rodzi się jednak z upodobaniem do słodkiego. A ponieważ coraz więcej produktów jest dosładzanych, dzieciaki od małego przyzwyczajają się do tego smaku i trudno jest im zaakceptować inne, np. kwaskowy smak świeżych owoców.
Nie każdy cukier jest zły. Owoce, warzywa i mleko, oprócz innych cennych składników, zawierają naturalne cukry. Ale kilkulatki nie jedzą ich zbyt wiele. Natomiast supersłodkie przetworzone produkty to głównie źródło cukrów niepolecanych. Ich nadmiar zamieniany jest w organizmie w tłuszcz, który magazynowany jest w postaci tkanki tłuszczowej.
Zobacz też: Czym zastąpić biały cukier w diecie dziecka?
Cukier – wasz groźny wróg
Przesłodzone jedzenie może być końcem prawidłowego jadłospisu twojego dziecka. Badacze z Uniwersytetu w Pensylwanii odkryli, że im więcej cukru miały dzieci w swojej diecie, tym mniej chętnie jadły inne produkty, np. warzywa, owoce, nabiał czy produkty zbożowe. Im zaś były starsze, tym więcej piły słodkich napojów gazowanych, a mniej mleka. Mimo że ich posiłki miały odpowiednią lub nawet zbyt dużą wartość kaloryczną, to nie dostarczały wielu ważnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach. (Wyniki badań za miesięcznikiem „Parents”, 7/2007).
Rodzice dzieci z nadwagą skarżą się często na brak apetytu u swoich pociech – dzieci nie mają ochoty na jedzenie niczego innego niż słodkości. A prawda jest taka, że gdyby tylko spróbowali usunąć z ich diety słodycze i produkty z nadmiarem cukru, zastępując je choćby owocami – apetyt w końcu by wrócił, choć może rzeczywiście nie natychmiast.
Sam cukier nie dostarcza żadnych cennych składników mineralnych. Natomiast produkty naturalne, np. owoce, warzywa, produkty zbożowe z pełnego przemiału, poza cukrami są źródłem niektórych witamin i składników mineralnych niezbędnych dla rosnącego organizmu.
Zobacz też: Jak wygrać z próchnicą u dziecka?