Ile jajek może zjeść dziecko? Zależy to od jego wieku. Inne są zalecenia dla niemowląt na etapie rozszerzania diety, a inne dla pozostałych dzieci. Jeszcze niedawno wierzono, że należy ograniczać liczbę jaj w diecie dzieci i dorosłych, bo podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Wyjątkiem były tu małe dzieci, które potrzebowały jajek do prawidłowego rozwoju m.in. mózgu i pozwalano im zjadać około 4-5 jajek tygodniowo. Teraz wiadomo już, że jajka kurze nie mają tak negatywnego wpływu na poziom cholesterolu, dlatego eksperci żywieniowi zmienili wytyczne i zwiększyli liczbę jajek, które może zjeść tygodniowo dziecko i człowiek dorosły.

Reklama

Spis treści:

Ile jajek może zjeść dziecko?

Dzieci mogą jeść jajka codziennie, ale tylko jedno jajko dziennie. Oznacza to, że roczne dziecko, 2-latek czy 6-latek mogą zjadać 7 jajek tygodniowo i to od dziecka (i/lub rodzica) zależy, czy rozłożone to będzie na 1 jajko dziennie, czy np. jajecznicę z 2 jajek co 2 dni. Wiadomo już, że nie należy w diecie dziecka ograniczać pokarmów zawierających cholesterol (żółtko jaja), bo nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi w znaczący sposób, dlatego możesz podawać dziecku jajka, kiedy ma na to ochotę, nawet codziennie. Z kolei białko jajka zawiera witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, a jego największym bogactwem są aminokwasy, z których jest zbudowane. Nasz organizm przyswaja je w około 100 procentach.

Może zdarzyć się i tak, że przez pewien czas dziecko z chęcią będzie jadło jajka codziennie, a później na jakiś czas z nich całkiem zrezygnuje. Postępowanie takie wpisuje się w aktualne zalecenia dotyczące żywienia dzieci, które mówią o tym, że to rodzic decyduje, co ma jeść dziecko, a malec decyduje, ile ma ochotę zjeść.

W diecie dzieci uczulonych na białko jaja kurzego stosuje się często jajka przepiórcze. Jedno jajko kurze można zastąpić trzema, czterema jajkami przepiórczymi, co oznacza, że dziecko może zjeść około 21 jajek przepiórczych tygodniowo. Mają one więcej żółtka (w stosunku do białka) niż kurze. Na miękko gotuje się je od minuty do półtorej, na twardo trzy, cztery. Do rozbijania jajek przepiórczych używaj noża. Pod skorupką jest twarda błonka, którą trzeba przeciąć.

Zobacz także

Ile jajek może jeść tygodniowo niemowlę

Eksperci z Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci zalecają, by na etapie wprowadzania jajek do diety, czyli najwcześniej po skończonym 4 miesiącu życia, podawać niemowlęciu nie więcej niż 2 małe jajka tygodniowo (około 2 g białka jaja). Ale uwaga: wlicza się w to także jajko w makaronie jajecznym czy w innych produktach z jajkami (np. ciastach). Nie ma za to potrzeby wprowadzać najpierw żółtka, a dopiero później bardziej alergizującego białka. Można od razu podać niemowlakowi całe jajko, ale ważne jest, by było dobrze ugotowane (przez 10-15 minut!).

Dlaczego niemowlęta powinny jeść jajka? Są konieczne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego niemowląt. Żółtko zawiera głównie witaminy: A, D, PP, a także z grupy B, w tym kwas foliowy oraz łatwo przyswajalne żelazo, potas, chlor, sód, siarkę i magnez. Dwie trzecie żółtka to tłuszcze, wśród których przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe. Te same rodzaje kwasów zawiera mleko kobiece.

​Obecnie nie zaleca się już opóźniania wprowadzania do diety niemowlęcia pokarmów potencjalnie alergizujących, do których zalicza się białko jaja (w Polsce uczulonych na białko jest zaledwie 0,6% dzieci poniżej 2. roku życia). Można je podawać razem z innymi produktami na etapie wprowadzania produktów stałych do jadłospisu dziecka. Jednocześnie autorzy zaleceń zachęcają matki do karmienia piersią w czasie wprowadzania jaj do diety. Dopiero gdy okaże się, że dziecko jest uczulone na białko jaj, trzeba będzie je wyeliminować z diety.

Jak przygotować jajka dla dzieci

Przy rozszerzaniu diety należy podawać dzieciom jedynie jajka dobrze ugotowane na twardo (przez 10-15 minut). Dobrze ugotowane jajko może być podane także w formie makaronu jajecznego (mocno podgotowanego) lub pieczonych produktów z dodatkiem jaj. Nie należy wprowadzać do diety niemowlęcia jaj, które mogą być nieścięte - w formie naleśników czy jajecznicy. Starsze dzieci mogą już jeść jajka w innej postaci, np. jajecznicę na parze, omlet, jajko na miękko, jako dodatek do zupy. Jajka smażone na tłuszczu, np. sadzone, lepiej podawać rzadziej, bo są najmniej zdrowe.

Jajka w diecie dzieci: na co uważać?

Zawsze przed przyrządzeniem jajka dziecku trzeba sprawdzić, czy jest świeże. Wrzuć jajko do naczynia z zimną wodą. Gdy tonie, to znak, że jest świeże. Jajko długo przechowywane utrzymuje się na powierzchni, bo gromadzi się w nim więcej gazów, które unoszą jajo na wodzie. O tym, że jajko jest nieświeże, może również świadczyć chlupot, jaki słychać, gdy się nim potrząsa.

Jeśli jaja są brudne, to koniecznie trzeba je umyć, można je także sparzyć wrzątkiem. Jednak obecnie w większości ferm są zachowywane dobre warunki higieniczne. Nie kupuj jaj z pękniętą skorupką, bo przez nią mogą się dostać do wnętrza chorobotwórcze bakterie. Jeśli jajko pęknie już po kupieniu, np. w drodze do domu, wbij je do naczynia, przykryj, schowaj do lodówki i zużyj jak najszybciej.

Kolor żółtka i skorupki jajka zależy od rodzaju karmy, jaką dostaje kura. To nieprawda, że jajka z ciemnym żółtkiem są zdrowsze. Kury karmione pszenicą znoszą jajka o jasnym żółtku, jedzące kukurydzę – o pomarańczowym. Kolor skorupki zależy od rasy kury i nie ma nic wspólnego z wartością odżywczą jajka.

Jajka należy przechowywać w lodówce, spiczastym końcem do dołu. Nie mogą leżeć np. blisko ryb, bo ich skorupka łatwo wchłania zapachy. Świeże jajka przechowuj do czterech tygodni. Najlepsze dla dzieci są jajka z oznaczeniem 0 (ekologiczne) lub 1 (z wolnego wybiegu).

Źródło: Zasady żywienia zdrowych niemowląt 2021. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama