
Nie wszystkie produkty, które nadają się dla dorosłych, można dawać do jedzenia małym dzieciom. Nie tylko dlatego, że ich układ pokarmowy jest jeszcze niedojrzały i to, co dorosłemu nie zaszkodzi, u dziecka może być przyczyną kłopotów. Niekorzystne składniki mogą się też kumulować w organizmie dziecka i być przyczyną problemów w przyszłości.
Miód
Miód składa się głównie z cukrów, ale zawiera też korzystne składniki w przeciwieństwie do oczyszczonego białego cukru. Jest w nim trochę składników mineralnych i witamin, zawiera kwasy organiczne, które nadają mu właściwości hamujące rozwój bakterii, dlatego mówi się, że działa jak naturalny antybiotyk. Dzieci mogą jeść miód już po skończeniu 1. roku życia –wcześniej lepiej nie, bo zawiera on pyłki roślin, może więc wywołać biegunkę lub alergię.
Zobacz też: Czym zastąpić biały cukier w diecie dziecka?
Czarna herbata
Dzieci nie powinny pić czarnej herbaty, bo zawiera sporo teiny, która działa pobudzająco, a także utrudnia przyswajanie witaminy C, żelaza i wapnia. Podobnie działają herbaty zielona, czerwona czy biała. Dla dzieci najlepiej wybierać naturalne herbatki owocowe lub ziołowe. Mogą być tzw. ekspresowe, w torebkach, ale możesz też kupić susz owocowy i po zaparzeniu po prostu przecedzić napar do kubeczka. Zwróć uwagę na etykietę – czasem na opakowaniu jest napisane „herbata owocowa”, a w składzie jest czarna herbata. Unikaj herbatek aromatyzowanych. Najlepiej, by w składzie był tylko susz z owoców lub ziół. Po zaparzeniu możesz podawać ją również na zimno.
Czekolada
Trochę kakao znajduje się w niektórych gotowych kaszkach dla niemowląt. Jednak kawałeczek czekolady możesz zaproponować dopiero półtorarocznemu dziecku. Czekolada to najwartościowszy łakoć, m.in. dlatego że zawiera żelazo, magnez, a mleczna także wapń. Jednak przyjemność jej jedzenia trzeba dziecku dozować. Po pierwsze czekolada może uczulać, po drugie - działa zatwardzająco. Jeśli zauważysz, że po jej zjedzeniu dziecko ma problemy z wypróżnieniem, daj mu do wypicia kompot z suszonych śliwek. Czekoladę podawaj maluchowi jako deser po głównym posiłku.
Zobacz też: 6 ważnych faktów o słodyczach dla dziecka
Ciemne pieczywo
Dla niemowląt rzeczywiście poleca się białe pieczywo, bo jest łatwiej strawne niż razowe, ale już pod koniec pierwszego roku życia możesz zacząć podawać dziecku pieczywo typu graham (bułeczki, chleb) na zmianę z białym. W drugim roku życia stopniowo wprowadzaj też inne rodzaje pieczywa: dobrze wypieczone bułki i chleb razowy, pieczywo z mąką orkiszową. Ważna jest różnorodność. Nie zapominaj też o naturalnych kaszach (gryczana, jęczmienna, jaglana) i płatkach zbożowych (owsiane, pszenne). Pamiętaj, że produkty z ziaren mało oczyszczonych zawierają m.in. cenne witaminy z grupy B, witaminę E oraz PP, a także wapń i żelazo. Są też bogate w błonnik pokarmowy, który reguluje pracę układu pokarmowego.
Mleko odtłuszczone
Mleko, z którego usunięto prawie cały tłuszcz, zawiera ok. 0,3% tłuszczu (mleko pełnotłuste ma go średnio 3,8%) i o połowę mniej kalorii niż mleko tłuste. Zachowuje jednak większość wartości odżywczych takich jak: witaminy, wapń i materiały. Jednakże usunięcie prawie całego tłuszczu z mleka usuwa z niego również rozpuszczalne w nim witaminy A i D. W rezultacie, odtłuszczone mleko nie nadaje się dla małych dzieci.
Zobacz też: Co podać dziecku zamiast mleka? 10 sprawdzonych pomysłów