Z gotowych słodyczy najgorsze są lizaki, ciągutki, landrynki i twarde cukierki – nie dość, że zawierają dużo cukru, który zostaje na zębach, to długo rozpuszczają się w buzi. Taka pożywka jest świetna dla bakterii powodujących próchnicę. Także żelki, galaretki, drażetki, choć szybciej się je zjada, nie mają żadnych wartościowych składników odżywczych. Najzdrowsza jest gorzka czekolada (nie nadziewana!), bo jest w niej wapń, magnez i żelazo. Dobre są też sezamki, batoniki musli i z ziarnami. Warto jednak czytać etykiety, bo niektóre zbożowe batoniki zawierają utwardzane tłuszcze roślinne, a więc tłuszcze trans. Zamiast słodyczy podawaj dziecku suszone owoce, migdały, orzechy albo… domowe łakocie. Masz wtedy kontrolę: wiesz co zawierają. A cukru dodasz tyle, ile chcesz. Lub w ogóle. Oto nasze propozycje.

Reklama

Kisiel z soku (od 7. miesiąca)
Łatwo go zrobisz – domowy jest zdecydowanie zdrowszy niż gotowy ze sklepu.
Składniki:
- buteleczka gęstego soku przecierowego (200 ml), np. z czerwonych owoców lub jabłek z porzeczkami
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- łyżka wody
Przygotowanie: Do filiżanki wlej łyżkę soku i łyżkę wody. Wsyp mąkę ziemniaczaną. Resztę soku wlej do garnuszka i zagotuj. Do gotującego się soku wlej mąkę ziemniaczaną dokładnie rozmieszaną z wodą i sokiem. Cały czas mieszając, zagotuj i jeszcze 2–3 minuty pogotuj, aż kisiel zgęstnieje. Przełóż do miseczki. Polej odrobiną mleka modyfikowanego.

Domowy biszkopt (po 12. miesiącu)
Bez cukru nadaje się dla niemowlaka od 10. miesiąca. Na podwieczorek podawaj biszkopt ze świeżymi owocami lub przecierem owocowym. Jeśli wlejesz ciasto w formy na muffinki, szybciej się upiecze.
Składniki:
- 4 jajka
- łyżka cukru pudru
- niepełna szklanka mąki pszennej tortowej
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie: Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij mikserem na sztywno. Do żółtek dodaj pianę z białek i mąkę. Lekko wymieszaj, przełóż do foremek i piecz w 180°C ok. 20 minut. Gdy wierzch będzie złoty, sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (po wyjęciu z ciasta patyczek powinien być suchy).
[CMS_PAGE_BREAK]
Bakaliowe kulki (od 3. roku życia)
Łakocie bez grama cukru. Cała słodycz pochodzi z suszonych owoców. Malec w drugim roku życia może ci pomóc w przygotowywaniu – pokaż mu, jak lepić kulki.
Składniki:
- 2 garście białych rodzynek
- po 12 suszonych moreli i daktyli
- ćwierć szklanki pestek słonecznika
- garść pestek dyni
- 2 łyżki sezamu
Przygotowanie: Składniki zmiksuj. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj łyżkę wody. Jeśli dasz więcej owoców, a mniej ziaren, woda może być zbędna. Z masy uformuj kuleczki i obtocz je w sezamie, wiórkach kokosowych, naturalnym kakao.

Pieczone jabłko (od 3. roku życia)
Wybierz kwaśne jabłka, np. antonówki lub szare renety. Do dziurki po gnieździe nasiennym przed pieczeniem możesz wsypać cukier, włożyć konfitury, miód.
Składniki:
- duże kwaśne jabłko
- łyżeczka miodu
- łyżeczka posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie: Z umytego jabłka wydrąż gniazdo nasienne. Miód wymieszaj z orzechami, napełnij nim jabłko. Piecz w piekarniku w 180–200°C przez ok. 15 minut. Podawaj jeszcze ciepłe.

Czekoladowe pralinki (od 3. roku życia)
Łatwe do wykonania i z uwielbianą przez dzieci czekoladą. Możesz zrobić pralinki o różnych smakach, dodając do mas np. wiórki kokosowe.
Składniki:
- 150 ml śmietany kremówki
- 1,5 łyżki cukru
- 6 łyżek kakao
- pół kostki masła
Przygotowanie: Śmietanę wlej do rondla, dodaj cukier. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Dodaj kakao i masło. Mieszaj, aż wszystko się rozpuści. Rozdziel masę na tyle części, ile różnych smaków chcesz zrobić, i dodaj dodatki (np. wiórki kokosowe). Odstaw na kilka godzin do lodówki. Formuj kulki, obtocz w kakao lub cukrze pudrze albo mielonych orzechach.

Zobacz także
Reklama

Konsultacja: Anna Kłosińska, fizjolog żywienia, pracuje w dziale Oświaty Zdrowotnej PSSE, opracowuje programy żywieniowe dla dzieci.

Reklama
Reklama
Reklama