Jedzenie powinno być przyjemnością! 5 sposobów na rozbudzenie zdrowych nawyków żywieniowych
Choć bywa to uciążliwe, naukowcy mówią jasno, trzeba pozwalać dzieciom na zabawę jedzeniem. Dlaczego? Bo to doskonały sposób na naukę dokonywania zdrowych wyborów żywieniowych. Sprawdź, jak sprawić, by jedzenie stało się fascynującą przygodą!
Naukowcy z Uniwersytetu ze Wschodniej Finlandii wykonali pewien eksperyment, który pokazał, że wykorzystywanie przez dzieci wszystkich pięciu zmysłów w trakcie spożywania posiłków przyczynia się do tego, że chętniej sięgają one po owoce i warzywa, a ich dieta staje się bardziej różnorodna i zdrowsza. Pozwalanie dziecku na odczuwanie wielu doznań sensorycznych w kontakcie z jedzeniem przynosi bardzo dobre efekty. Oto kilka sposobów, jak możesz kształtować zdrowe nawyki żywieniowe swojego dziecka:
1. Wyjście do sklepu spożywczego to początek przygody
Dla ciebie wizyta w markecie to zwykły obowiązek zapełnienia koszyka tym, co masz na liście zakupów. Dla małego dziecka to coś o wiele więcej! W sklepie wszystko jest nowe i ciekawe. Tę ciekawość możesz jeszcze bardziej rozbudzać, zadając dziecku pytania. Gdy wybieracie np. pomarańcze, oznajmij, że to kolor pomarańczowy. Zapytaj malca, jaki mają kształt. Pozwól powąchać i powiedzieć, jak pachną. Market to doskonałe miejsce na poznawanie produktów zmysłami wzroku i węchu.
Zobacz też: 7 zabaw, które rozwiną zmysł smaku u dziecka
2. Szwedzki stół podczas domowych posiłków
Zamiast nakładać dziecku sowitą porcję jedzenia na jego mały talerzyk, postaw wszystkie produkty na stole i pozwól mu samemu wybierać. Oczywiście możesz zachęcać malca, by spróbował coś, czego jeszcze sobie nie nałożył, ale nigdy nie zmuszaj do jedzenia. Może to przynieść odwrotny skutek i zamiast smakosza, wychowasz niejadka.
3. Wszystkie produkty osobno
Ty doskonale znasz już smak truskawek i jogurtu naturalnego, więc instynktownie wkładasz owoce do jogurtu i podajesz posiłek malcowi, a potem denerwujesz się, że nie chce jeść. W pierwszej kolejności daj dziecku możliwość poznania pojedynczych smaków. Jeśli samo zechce je w końcu połączyć, niech to zrobi w taki sposób, jak jemu samemu będzie to najlepiej odpowiadać.
Zobacz też: Wybrzydza przy jedzeniu? Nie chce próbować nowych rzeczy? To mogą być geny!
4. Opisywanie smaków
Nie pytaj malca, czy pomidor jest smaczny, bo możesz usłyszeć odpowiedź, która cię nie usatysfakcjonuje. Zamiast tego poproś, by go opisał. Niech powie, jaki ma kształt, jaki kolor, jak smakuje. Kiedy dzieci nie myślą w kategoriach dobra lub zła, częściej znajdują coś, co doceniają w jedzeniu.
5. Unikanie stresu w trakcie posiłków
Jeśli od małego pilnujesz, by dziecko ładnie jadło z talerza, nie rozwalało jedzenia i zjadało wszystko, może w przyszłości kojarzyć jedzenie ze stresem, a to nie przyczynia się do rozwoju zdrowych nawyków żywieniowych. Jedzenie powinno być przyjemnością. Dobrym pomysłem jest wprowadzanie nowych produktów do diety dziecka poprzez zabawę. Możecie np. malować jagodami lub robić odbitki z ziemniaczanych stempelków, aby poznać kolory i struktury żywności.
Macie jakieś inne sposoby na zachęcanie malca do wybierania zdrowych produktów spożywczych? Piszcie w komentarzach!
Źródło: todaysparent.com
Zobacz też:
- 10 rzeczy o jedzeniu, których nigdy nie mów do dziecka
- Jedzenie dla dzieci w 3 krokach wg Katarzyny Bosackiej
- Jedzenie, które tuczy najbardziej: tym nie karm dziecka!