Warto pamiętać, że czekolada należy do najsilniejszych alergenów, dlatego nie dawaj jej dziecku poniżej 18. miesiąca życia, i sama jej nie jedz, gdy karmisz piersią.

Reklama

Skąd nazwa czekolada?

Nazwa drzewa kakaowca, Theobroma cacao, wywodzi się od greckich słów theos – bóg, i broma – napój. I rzeczywiście już ponad 2500 lat temu, w starożytnej kulturze Majów czekolada – znana tylko w postaci pitnej – uchodziła za święty, boski napój, a jej wartość przewyższała złoto. Majowie i Aztekowie pijali czekoladę z dodatkiem miodu i chili - już wtedy uznawano ją za lekarstwo na różne schorzenia.

Polecamy: Czekolada na gorąco - przepis dla dzieci

Kto sprowadził czekoladę do Europy?

Do Europy ziarno kakaowca sprowadził jako ciekawostkę Krzysztof Kolumb, choć sam nie był zachwycony gorzkim smakiem kakao. Europejczycy zmodyfikowali przepisy na pitną czekoladę, zmieniając ją w słodki, znany nam do dziś smak i wkrótce stała się ona jednym z najsłynniejszych deserów. Napoleon pijał gorącą czekoladę przed każdą bitwą, a Casanova uważał ją za eliksir młodości. Mało kto wie, że czekolada w tabliczkach to pomysł sprzed zaledwie 150 lat.

Która czekolada jest najzdrowsza?

Jeśli nasze dzieci mają jeść słodycze, niech będzie to prawdziwa czekolada. Znajdują się w niej substancje potrzebne do prawidłowego wzrostu młodego organizmu. Są to między innymi magnez, żelazo, cynk, niacyna, spore ilości białka, węglowodanów, składników mineralnych i witamin z grupy B. Dlatego m.in. czekolada jest wskazana dla osób czynnie uprawiających sport, a także w momentach zwiększonego stresu lub wysiłku umysłowego oraz obniżonej odporności. Bez wyrzutów sumienia możesz więc szklankę kakao zaaplikować maluchowi na trudne chwile w przedszkolu, a starszemu dziecku dać czekoladowy batonik przed klasówką. Czekolada zawiera także ukryte w kakao polifenole, substancje, które pomagają zahamować rozwój miażdżycy i raka. Uważa się również, że skutecznie wzmacnia system odpornościowy, łagodzi stres i obniża ciśnienie.

Zobacz także

Czytaj też: 5 przepisów z czekoladą

Dlaczego czekolada poprawia nastrój?

Gdy dopada nas chandra, szczególnie często sięgamy po czekoladowe batoniki, a już kilka łyków cudownie aksamitnej gorącej czekolady wprowadza nas w prawdziwy błogostan. Te cuda dzieją się nie tylko za sprawą niezwykłego smaku czekolady. Źródłem jej tajemniczej mocy jest kilka substancji chemicznych - w tym fenyloetyloamina, kofeina i teobromina.
• Fenyloetyloamina to związek chemiczny, który pobudza ośrodek odczuwania przyjemności do produkcji endorfin i serotoniny - tzw. hormonu szczęścia. Ta sama substancja występuje w mózgu u osób zakochanych, dlatego czekolada często osładza życie osobom smutnym czy samotnym, no i... jest wymieniana na pierwszym miejscu wśród listy afrodyzjaków.
• Teobromina, główny alkaloid nasion kakaowca, to substancja czynna, która – podobnie jak kofeina - działa na nasz organizm stymulująco (a także moczopędnie). Zawartość kofeiny w tabliczce czekolady jest nieco mniejsza niż teobrominy i równa się jej ilości w jednej czwartej filiżanki prawdziwej kawy - jednak ich połączenie ma już znaczący wpływ na nasz organizm. Kilka kostek czekolady zjedzonych w deszczowy dzień podnosi nastrój, poprawia sprawność umysłową i pozwala przetrwać kryzys popołudniowego lenistwa.

Rodzaje czekolady

• Gorzka – dla wielu to królowa czekolady. Jej ciemny kolor spowodowany jest dużo większą zawartością kakao – niektóre odmiany mają go aż 99%! To oznacza, że gorzka czkolada ma najwięcej korzystnych właściwości zdrowotnych, ale też można się od niej najbardziej uzależnić. Gorzka czekolada skutecznie uzupełni niedobory magnezu i żelaza w organizmie, bywa też pomocna w leczeniu biegunki. Ma przy tym najmniej tłuszczu i cukru, jest więc najbardziej "dietetyczna“.

• Mleczna - szczególnie lubiana przez dzieci ze względu na jej łagodny, mleczny smak. I bardzo dobrze, bo z racji zwiększonej, w stosunku do innych czekolad, zawartości wapnia, ma korzystny wpływ na rozwój układu kostnego i mięśniowego młodego organizmu.

Biała - biała czekolada jest czekoladą tylko z nazwy, ponieważ brakuje jej najważniejszego składnika, czyli kakao. To oznacza, że nie ma ona -przypisywanego substancjom zawartym w kakao - korzystnego wpływu na nasze zdrowie. Ma za to walory odżywcze (wapń, białko) i smakowe oraz... niestety właściwości tuczące, bo z powodu większej ilości tłuszczu jest bardziej kaloryczna od ciemnej!

Light - wbrew nazwie jest tylko nieco mniej kaloryczna niż zwykła. "Light“ oznacza w tym wypadku, że cukier zastąpiono w niej słodzikiem, tak aby mogli ją jeść również cukrzycy. Niestety główny powód kaloryczności tj. tłuszcz kakaowy, pozostaje bez zmian, dlatego czekolada light nie nadaje się na składnik diety odchudzającej.

Reklama

Polecamy: Ciekawostki o czekoladzie: 7 rzeczy, których nie wiecie o tym przysmaku

Reklama
Reklama
Reklama