Składniki na 4 porcje:
- 3 kolorowe galaretki
- nektarynka
- brzoskwinia
- 3 łyżki malin
- 3 łyżki borówek amerykańskich
- 1/2 szklanki kremówki 30-proc.
- wiórki czekoladowe do posypania

Reklama

Sposób wykonania:
1. Każdą z galaretek rozpuść w 1,5 szklanki gorącej (nie gotuj) wody, odstaw do ostudzenia. Brzoskwinię i nektarynkę sparz, obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę. Maliny i borówki opłucz, osusz.
2. Do czerwonej galaretki dodaj borówkę, do żółtej malinę, a do zielonej brzoskwinię i nektarynkę. Do pucharków wlej jeden rodzaj galaretki, a gdy zastygnie, wlej kolejną. Odstaw do lodówki na 3 godziny.
3. Przed podaniem udekoruj deser ubitą kremówką i wiórkami czekoladowymi.

Nasza rada:
Z galaretki można też zrobić pyszną piankę. Tężejącą galaretkę miksuj 10 min na najwyższych obrotach, aż zmieni się w mus. Dodaj owoce i rozlej do pucharków.

Reklama

Przygotowanie 20 min

Reklama
Reklama
Reklama