Menu dla geniusza
Inteligencja smyka zależy od wielu rzeczy. Także od tego, co maluch je. Oto niezbite dowody.
Przez pierwsze dwa lata życia w mózgu maluszka z każdą minutą powstają nowe połączenia nerwowe. Potrzebne są mu do tego:
Naturalne mleko mamy
Ponieważ są w nim cenne substancje, które mają wpływ na rozwój inteligencji malca. Najważniejsze z nich to kwasy tłuszczowe LC-PUFA i dobry cholesterol. To m.in. dzięki nim w mózgu szkraba tworzą się nowe połączenia pomiędzy komórkami nerwowymi.
Jajka prosto od kury
Tylko starsze osoby z podwyższonym cholesterolem powinny ich unikać. Maluszki mogą jeść nawet jedno jajko dziennie (żółtko od siódmego miesiąca życia). Żółtko oprócz witamin zawiera żelazo, które ma wpływ na koncentrację, współczynnik inteligencji i zapamiętywanie. W jajach jest też cenny jod, który dobrze wpływa na pracę mózgu.
Produkty wielozbożowe
Czyli np. razowiec. A także płatki owsiane i gruboziarniste kasze (np. pęczak). Są źródłem tzw. dobrych węglowodanów. Ich trawienie zajmuje organizmowi więcej czasu. Dzięki temu zawarta w nich glukoza dostaje się do krwi stopniowo i organizm może ją lepiej spożytkować, np. na myślenie nad puzzlami. Produkty z pełnego ziarna zawierają również wiele łatwo przyswajalnych składników mineralnych, tak bardzo potrzebnych do rozwoju mózgu. Można je podawać smykowi od 10. miesiąca życia.
Chude mięsa z surówką
Najlepsze dla malca gatunki to wołowina, cielęcina, kurczak, indyk, królik. Jest w nich najwięcej dobrze przyswajalnego żelaza oraz jodu. Mięso (również to w słoiczkach) serwuj dziecku już od drugiego półrocza życia. A ponieważ żelazo jest najlepiej przyswajane w obecności witaminy C, dlatego zawsze uzupełniaj mięsny posiłek surówką, np. z kapusty, a na deser podawaj dziecku świeże owoce bogate w tę witaminę (jabłka, porzeczki) lub sok z pomarańczy.
Jogurty i serki
W nabiale oprócz wapnia niezbędnego dla kości jest cynk – ważny dla rozwoju inteligencji smyka. W organizmie dzieci wybitnie zdolnych wykrywa się większe ilości tego pierwiastka niż u innych rówieśników.
Świeże rybki morskie
Pełno w nich cennych kwasów omega-3, które budują tkanki mózgu. Mają wpływ na rozwój zdolności poznawczych, zapamiętywanie, a także na zdolności językowe. W rybach morskich jest też jod, ale tylko w świeżych i nieprzetworzonych. Dlatego paluszki rybne są mniej wartościowe.
Dyskutuj na forum: Jak często i w jakiej postaci podawać dziecku jajko?