Według danych Ministerstwa Rolnictwa, Polacy jedzą tylko około 300 g miodu rocznie na osobę, tymczasem Grecy 3,5 kg, a Niemcy nawet 6 kg. Szkoda, bo miód jest bardzo wartościowy.

Reklama

Dlaczego warto dawać dzieciom miód?

Miód ma działanie bakteriobójcze, antywirusowe i antyseptyczne – zawiera substancje, które działają podobnie jak antybiotyki (np. Inhibina, którą zawierają głównie miody spadziowe oraz gryczane), dlatego warto podawać go dzieciom w sezonie przeziębień. Korzystnie wpływa na pracę serca, koi nerwy, odżywia mózg. Dzieci mogą jeść miód po skończeniu 12. miesiąca życia.

Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko? 5 najważniejszych zasad

Jaki miód kupować dla dziecka?

Najważniejsze, by był to miód naturalny (a nie sztuczny), bo tylko taki ma korzystne dla zdrowia właściwości. Nie kupuj miodu, który ma na etykiecie napisane, że jest to „mieszanka miodów pochodzących z Unii Europejskiej i spoza Unii Europejskiej” – jest duże prawdopodobieństwo, że taki miód ma domieszkę cukru. Zwróć też uwagę, czy miód jest płynny czy skrystalizowany - prawdziwy miód krystalizuje się w ciągu kilku, kilkunastu tygodni od rozlania do słoików. Jeśli jest zbyt długo płynny, to nie świadczy o nim dobrze. Na etykiecie powinna być dokładna informacja, z jakiej pasieki pochodzi miód.

Jak podawać dziecku miód?

Miód można dodawać do herbatki, mleka (nie powinny być bardzo gorące - do 40 st. C, bo w wyższej temperaturze miód traci wiele swoich właściwości), słodzić nim kaszkę czy owsiankę. Świetnie nadaje się jako dodatek do placków. Miodem warto też zastępować cukier we wszystkich możliwych daniach dla dziecka, np. dodawać go do deserów, jogurtów, ciast i ciasteczek.

Zobacz także

Zobacz też: Czym zastąpić biały cukier w diecie dziecka?

Jakie działanie mają różne rodzaje miodu?

  1. Rzepakowy – szybko się krystalizuje, a wtedy ma prawie biały kolor, jest bardzo słodki, wspomaga przy leczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych, działa korzystnie na wątrobę i drogi żółciowe, serce oraz naczynia wieńcowe.
  2. Akacjowy – ma jasnożółty kolor i delikatny aromat, jest pomocny przy przeziębieniach, wpływa korzystnie na prawidłową pracę przewodu pokarmowego, nerek i układ moczowego
  3. Lipowy – jest delikatny w smaku, ma barwę jasnożółtą, wpływa korzystnie na górne i dolne drogi oddechowe, serce oraz układ krążenia, łagodzi stres, działa uspokajająco
  4. Wielokwiatowy – ma ciemnożółty kolor, dość długo nie ulega krystalizacji, ma korzystne działanie na stany alergiczne dróg oddechowych, wyczerpanie fizyczne i psychiczne, a także na serce i naczynia krwionośne
  5. Wrzosowy – ma jasnobrązowy kolor i niezbyt intensywny smak, poprawia pracę nerek, dróg moczowych, łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła oraz stany zapalne żołądka i jelit
  6. Gryczany – ma ciemny brązowy kolor i dość ostry smak, wspomaga leczenie niedokrwistości z niedoboru żelaza, korzystnie wpływa na układ krążenia, wątrobę, ma działanie odtruwające
  7. Spadziowy iglasty – ma ciemnobrązowy kolor i charakterystyczny smak, wpływa korzystnie na przewód pokarmowy (zaparcia, biegunki), wspomaga leczenie dolnych dróg oddechowych, polecany także przy chorobach serca, nerwicach
  8. Spadziowy liściasty – jest nieco jaśniejszy niż miód spadziowy iglasty, dobrze wpływa na nerki i drogi moczowe oraz wątrobę i drogi żółciowe, reguluje pracę przewodu pokarmowego
  9. Nektarowo-spadziowy – pomaga przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym, korzystnie wpływa na serce i układ krążenia oraz zaburzenia trawienne.
Reklama

Zobacz też: Jak poprawić odporność? 6 najlepszych źródeł witaminy C

Reklama
Reklama
Reklama