Reklama

Już na sam widok szklanki białego płynu dziecko może chcieć uciec od stołu. A przecież mleko i jego przetwory są bardzo ważne w dziecięcej diecie, także po pierwszych urodzinach. Dostarczają cennego wapnia i białka, które jest budulcem wszystkich tkanek w organizmie oraz dostarcza energii. Dlatego tak ważne jest, by maluch pił mleko. A najlepiej, by robił to chętnie. Podpowiadamy, jak to osiągnąć niewielkim wysiłkiem.

Reklama

Poniedziałek: różowy koktajl z jogurtem

Składniki:
- 7 truskawek (mogą być mrożone)
- dojrzały banan
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- listki świeżej melisy
- wiórki gorzkiej czekolady
Owoce dokładnie umyj, truskawki odsącz z nadmiaru wody. Banana obierz ze skórki, odetnij ciemne końcówki i pokrój na nieduże kawałki. Owoce włóż do głębokiego pojemnika, dodaj jogurt i zmiksuj całość blenderem do uzyskania jednolitej, ale dość gęstej konsystencji. Koktajl przelej do szklanek, posyp odrobiną wiórków czekoladowych i udekoruj listkiem świeżej melisy.

Wtorek: zielony koktajl z jogurtem

Składniki:
- 2 owoce kiwi
- pół szklanki mleka (może być modyfikowane)
- pół szklanki naturalnego jogurtu
- wanilia
- łyżka otrąb owsianych (niekoniecznie)
Kiwi obierz ze skórki, wykrój zdrewniałą część, pokrój w plasterki, jeden z nich odłóż do dekoracji. Włóż do naczynia do miksowania, dolej mleko i jogurt, dodaj ziarenka wydłubane z laski wanilii. Wsyp otręby (jeśli je dodajesz). Zmiksuj blenderem. Od razu przelej do szklanek, udekoruj plasterkiem kiwi i podawaj.

Środa: żółty koktajl z mlekiem

Składniki:
- szklanka mleka
- pół łyżeczki miodu
- gruszka
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- odrobina kakao naturalnego
Gruszki umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na niewielkie kawałki. Wrzuć je do naczynia, dodaj miód i cynamon. Wlej mleko i wszystko dokładnie zmiksuj, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję. Koktajl przelej do szklanek i przed podaniem posyp jeszcze odrobiną kakao naturalnego.

Zobacz też: 5 pomysłów na szybkie i zdrowe desery dla dzieci

Czwartek: fioletowy koktajl z maślanką

Składniki:
- po garści borówek amerykańskich, jeżyn, jagód (mogą być mrożone)
- szklanka maślanki
- listki świeżej mięty
- uprażone i zmielone ziarna sezamu
Owoce przebierz, umyj i osusz. Przesyp do wysokiego naczynia do miksowania, dodaj maślankę i dokładnie zmiksuj. Przelej do szklanki, posyp zmielonymi ziarenkami sezamu i udekoruj listkiem świeżej mięty.

Piątek: czerwony koktajl z kefirem

Składniki:
- mały burak
- pół pomidora
- pół papryki
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- duży kubek kefiru
Buraka obierz, opłucz. Pomidora sparz, obierz ze skórki. Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń ogonek i pestki. Wszystkie warzywa, a zwłaszcza buraka, pokrój na mniejsze części, przełóż do blendera i zmiksuj razem z natką. Na koniec dodaj kefir i ponownie zmiksuj koktajl. Podaj w szklance przybrane listkami natki.

Sobota: brązowy koktajl z jogurtem

Składniki:
- 2 morele
- brzoskwinia
- szklanka jogurtu naturalnego
- łyżeczka brązowego cukru
- odrobina cynamonu
Owoce umyj, wyjmij pestki i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do naczynia do miksowania. Wlej jogurt i zmiksuj na gładko. Na jeden spodeczek wlej wodę, na drugi wsyp brązowy cukier. Brzeg szklanki zamocz najpierw w wodzie, potem w cukrze. Nalej koktajl do szklanki i posyp odrobiną cynamonu.

Niedziela: pomarańczowy koktajl z mlekiem i lodami

Składniki:
- 2 łyżeczki kakao naturalnego
- szklanka mleka
- gałka lodów śmietankowych
- laska wanilii
- listki świeżej mięty
Do naczynia wlej mleko, dodaj kakao, lody śmietankowe i ziarenka wydłubane z kawałka laski wanilii. Zmiksuj blenderem na wysokich obrotach, żeby pojawiła się pianka. Przelej do szklanki i ozdób miętą.

Zobacz też: Co podać dziecku zamiast mleka?

Reklama

Konsultacja: Anna Kłosińska, fizjolog żywienia, pracuje w Activum Medicum – Instytucie Medycy Naturalne.

Reklama
Reklama
Reklama