Nieoceniona papryka – bogactwo kolorów, smaków i witamin
Czerwona, zielona, żółta – już same wspaniałe kolory papryki zachęcają do jedzenia. Korzystaj z dobrodziejstw tego warzywa i podawaj je jak najczęściej swojemu maluchowi. Nie sposób przecenić jej wartości odżywczych!
Produkowana na południu Mazowsza papryka jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Niezależnie od odmiany, należy do rodziny psiankowatych i jest spokrewniona z pomidorami i bakłażanem. Warto, by gościła na talerzach waszej rodziny – nie tylko dorosłych, ale i dzieci. Surową, do chrupania, można ją podawać maluchom pod koniec pierwszego roku życia. Duszoną, w potrawkach – nawet wcześniej. Warto paprykę włączyć do swojego codziennego jadłospisu tym bardziej że z powodzeniem może stanowić 1 z 5 porcji warzyw spożywanych każdego dnia.
Jak przyrządzać dziecku paprykę?
Świeża papryka składa się głównie z wody, a także niewielkich ilości węglowodanów, białka i tłuszczu, jest też niezłym źródłem błonnika. Z powodu swoich właściwości zdrowotnych, składników odżywczych i walorów smakowych idealnie wpisuje się w racjonalny model żywieniowy dzieci, młodzieży, dorosłych i osób starszych – mówi Laura Osęka, psychodietetyk.
Papryka może być spożywana na surowo, gotowana i w formie pieczonej, dobrze sprawdza się także w postaci grillowanej. Jej wartość kulinarna i zdrowotna jest niezależna od koloru, chociaż te czerwone i pomarańczowe uchodzą za najsłodsze. Papryka zielona zaś polecana jest diabetykom ze względu na najniższą spośród wszystkich papryk zawartość cukru prostego. Ze względu na wrażliwość temperaturową witamin najlepiej jest spożywać paprykę w postaci surowej, jako dodatek do sałatek, kanapek czy też warzywnych koktajli. Chcąc ją podawać na ciepło lepsza będzie krótka obróbka termiczna, by oszczędzić jak najwięcej cennych witamin i składników mineralnych.
Zalety i wartości odżywcze papryki
Papryka mieści imponujące ilości cennych dla naszego zdrowia składników i doskonale wpływa na funkcjonowanie organizmów dzieci i dorosłych:
- 1 papryka zawiera całkowite, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla dorosłej osoby i jest jednym z najlepszych jej źródeł
- poprawia proces tworzenia się czerwonych krwinek dzięki zawartości witaminy B6 (pirydoksyny). zawarta w niej witamina K1 ma wpływa na krzepliwość krwi i zdrowie kości
- potas, który się w niej znajduje, poprawia pracę układu krwionośnego
- jest bogata w przeciwutleniacze, w szczególności witaminę E oraz A, a także kapsantynę, kwercetynę, luteolinę i wiolaksantynę. Zapobiegają one chorobom przewlekłym, w szczególności chorobom serca i nowotworom, a także utrzymaniu dobrego wzroku.
Przepis dla małego smakosza – placuszki z papryką
Oto przepis na znakomite, delikatne placuszki z papryką – idealne na podwieczorek.
Składniki:
szklanka ugotowanego ryżu
jajko
pół papryki
łyżka mąki
sól
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Paprykę umyj, pokrój w kostkę. Ryż przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę oraz paprykę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj jeszcze ciepłe.
Materiał powstał w ramach akcji „Wszystkie smaki i kolory papryki” – pierwszej kampanii promująca paprykę z zagłębia radomskiego. Jej pomysłodawcą i organizatorem jest Zrzeszenie Producentów Papryki RP. Głównym celem kampanii jest zbudowanie wśród konsumentów świadomości dotyczącej walorów zdrowotnych, smakowych, różnorodności i pochodzenia papryki oraz dokonywania świadomych wyborów zakupowych dla ciebie i twojej rodziny.