Składniki na 8–10 sztuk:
- 0,5 l śmietany kremówki
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 20 dag cukru
- pół laski wanilii
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 1 łyżka sparzonego maku
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- spora szczypta cynamonu
- cukier puder do posypania

Reklama

Na sos:
- 20 dag mrożonych owoców jagodowych
- 1–2 łyżki cukru
- skórka otarta z cytryny

Sposób wykonania:
1. Na małą patelnię wsyp 10 dag cukru, dodaj sok z cytryny, roztop na karmel. Dodaj 6–8 łyżek wody, dobrze wymieszaj. Wlej karmel do kamionkowych lub porcelanowych foremek, przechylając je na różne strony, aby karmel pokrył dno i boki. Nadmiar przelej do następnej foremki.
2. Śmietanę zagotuj z przekrojoną wanilią. Żółtka i jajka utrzyj z resztą cukru, wymieszaj z mąką pszenną. Nie przerywając ucierania, masę jajeczną zalej gorącą śmietaną. Domieszaj migdały, płatki owsiane i mak. Dopraw cynamonem.
3. Masę wlej do foremek z karmelem, napełniając je do 2/3 wysokości. Piecz 30–40 minut w temp.180 st. Ostudź, odkrój od ścianek, wyłóż na talerzyki.
4. Oprósz cukrem pudrem. Polej wokół kwaskowatym sosem z przetartych rozgotowanych owoców jagodowych doprawionych cukrem i skórką cytrynową.

Reklama

Przygotowanie: 45 min

Reklama
Reklama
Reklama