Placki z dyni mogą jeść małe dzieci i niemowlęta. I warto podawać je jesienią i zimą. Sezon na dynię trwa nawet do stycznia.

Reklama

Dzieci powinny jeść dynię w różnej postaci, bo jest bogata w prowitaminę A (beta-karoten), która w organizmie zamienia się w ważną między innymi dla wzroku i odporności witaminę A. W naszym serwisie znajdziesz wiele przepisów na dania z dyni. W tym tekście polecamy kilka najlepszych przepisów na dyniowe placki, które zdobędą podniebienia maluchów.

Jakie placuszki z dyni dla dziecka?

Choć dynia jest smaczna i zdrowa, najlepiej aby najmłodszym dzieciom nie podawać placków smażonych, tylko pieczone. Takie są po prostu bardziej lekkostrawne. W diecie dzieci w pierwszym roku życia nie powinno pojawiać się nic smażonego.

Placki z dyni dla dzieci można podawać z różnymi dodatkami – twarożkiem, jogurtem, owocami lub posypane szczypiorkiem lub koperkiem. Ponieważ dynia ma dość mdły smak, warto dobrze doprawiać ją ziołami lub aromatycznymi przyprawami, np. imbirem, cynamonem, czosnkiem.

Reklama

Wypróbuj nasze przepisy opracowane specjalnie dla dzieci!

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama