Dynia dla niemowlaka
AdobeStock
Dieta

Dynia dla niemowlaka: jak ją przygotować, ugotować na parze, pasteryzować [+ PRZEPISY]

Dynia dla niemowlaka może być podawana od początku rozszerzania diety, np. w postaci zupy, przecieru, musu czy delikatnych placuszków. Warzywo to zawiera mnóstwo witamin, pomaga na zaparcia u niemowląt, wspomaga odporność i nie jest alergenem.

Dynia może być pierwszym stałym posiłkiem w diecie niemowlaka. Warto zacząć rozszerzanie diety maluszka właśnie od tego warzywa z uwagi na to, że zawiera wiele cennych składników odżywczych, jest lekkostrawna, nie wywołuje alergii, a do tego nie chłonie szkodliwych związków chemicznych (w przeciwieństwie do popularnej marchewki). Podpowiadamy, jak przygotować, mrozić i pasteryzować dynię dla niemowlaka.

Spis treści:

Dynia dla niemowlaka: właściwości

Dynia to idealne warzywo dla niemowlaka, ale też całej rodziny, ponieważ:

  • zawiera beta-karoten – to dzięki niemu dynia ma ten piękny pomarańczowy kolor. Beta-karoten, czyli prowitamina A w organizmie dziecka zostaje przekształcony w witaminę A, niezbędną dla dobrego widzenia oraz prawidłowej pracy układu odpornościowego. To ważne zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.
  • Miąższ dyni zawiera węglowodany (sacharozę i glukozę) i witaminy: C, B1, B2, B6, PP. 
  • Ma dużo błonnika, który działa w organizmie jak miotełka, zapobiegając zaparciom (niektóre niemowlęta często na nie cierpią) i oczyszczając przewód pokarmowy z toksyn.
  • Działa moczopędnie.
  • Nie kumuluje azotanów ani innych chemicznych związków.
  • Chroni przed chorobami cywilizacyjnymi: cukrzycą, nadciśnieniem, miażdżycą.

Jak przygotować dynię dla niemowlaka?

Dynia może występować w różnych postaciach w menu niemowlaka. Może być: gotowana (zupa, kompot), pieczona (ciasto), duszona (leczo), smażona (placki), a także podawana na surowo, np. utarta, jako dodatek do surówek. Bardzo dobry jest też sok z dyni, który można zmieszać, np. z jabłkiem, winogronami, pomarańczami.

Pierwsza dynia dla niemowlaka podawana jest najczęściej po ugotowaniu. Wystarczy wydrążyć miąższ, zalać go niewielką ilością wrzątku i gotować do miękkości przez ok. 15 minut. Ugotowaną dynię należy zblendować, a przed podaniem dziecku dodać do niej jeszcze odrobinę oliwy z oliwek, aby witaminy zawarte w warzywie były lepiej przyswajane.

Dobrym rozwiązaniem jest też gotowanie dyni na parze dla niemowlaka, pozwala ono zachować więcej cennych składników odżywczych. Do gotowania na parze można wykorzystać zamrożone kostki dyni, wtedy nie traci się czasu na obieranie i krojenie surowego warzywa. Po kilkunastu minutach parowania, gdy dynia jest już miękka, można ją zblendować i podać niemowlakowi.

Jak mrozić dynię dla niemowlaka?

Dynię można mrozić na surowo lub po ugotowaniu/upieczeniu. Przed zamrożeniem trzeba ją dokładnie umyć, obrać i wydrążyć z niej pestki. Następnie można ją zetrzeć na tarce i zamrozić na surowo albo pokroić w kostkę – w takiej postaci może być zamrożona zarówno surowa dynia, jak i upieczona (w tej drugiej postaci zajmuje mniej miejsca w zamrażarce). Dynię należy piec ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu upieczone kostki dyni można spakować do pojemniczka i zamrozić lub najpierw zmiksować na purée, a dopiero potem zamrozić.

Jak pasteryzować dynię dla niemowlaka?

Ugotowaną na parze dynię dla niemowlaka należy zblendować i przełożyć do małych czystych słoiczków. Gotowe słoiczki można zapasteryzować. Trwa to dosłownie kilka minut.

  1. Do garnka włóż czystą ściereczkę, tak, aby przykryła całe dno.
  2. Poustawiaj słoiczki w garnku jeden obok drugiego, ale nie bardzo ciasno.
  3. Zalej całość gorącą wodą – nie powinna jednak przykrywać całych słoików, a jedynie ich ¾ wysokości.
  4. Pasteryzuj dynię w słoikach ok. 10 minut, do momentu, aż nakrętki się uwypuklą i zaczną „strzelać”.
  5. Zapasteryzowane słoiki wyjmij z garnka, sprawdź, czy są dobrze dokręcone i ustaw do góry dnem.

Tak przygotowana dynia dla niemowlaka może być przechowywana nawet przez kilka miesięcy.

Dania z dyni dla niemowlaka

To cenne warzywo może pojawiać się na stole maluszka w wielu posiłkach. Nadaje się zarówno na danie obiadowe, jak i deser czy podwieczorek. 

Wypróbuj nasze przepisy na dynię dla niemowlaka:


Zobacz także:

Przepis na krem z dyni

Dynia
Fotolia
Dieta
7 pysznych warzyw i owoców z rodziny dyniowatych
Aromatyczne, o dziwnych kształtach i pięknych kolorach – jesienią stragany i sklepy są pełne warzyw i owoców z rodziny dyniowatych. Nie wiesz, które to są? Dynie, cukinie, kabaczki, ogórki i melony. Smaczne i zdrowe dla dziecka.

Sezon na dyniowate zaczyna się wraz z nadejściem jesieni, a kończy w połowie zimy. Nie doceniamy ich, a są delikatne w smaku i wyjątkowo aromatyczne. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów: gotować, dusić, smażyć, faszerować. Gotowana dynia może zastąpić marchewkę (posiada dużą ilość cennego betakarotenu), zwłaszcza że szybko i łatwo się gotuje. Z dyni można przygotowywać pyszne ciasta podobnie jak z cukinii. Jak kupować warzywa dyniowate? Muszą mieć twardą, napiętą, nieuszkodzoną skórkę i intensywny kolor. Dynia powinna mieć zachowany ogonek. Poza lodówką dynię w całości można przechowywać nie dłużej niż miesiąc. Pokrojoną na kawałki zaś jedynie kilka dni, ale koniecznie w lodówce. Jej miąższ doskonale nadaje się do zamrażania. Podobnie przechowuje się kabaczki i patisony. Cukinię i ogórki można natomiast trzymać w lodówce nie dłużej niż tydzień. Ogórek (powyżej 2. roku) Zawiera nawet 95% wody. Ma enzym, który niszczy witaminę C, więc nie należy łączyć go z pomidorami i cebulą. Ogórki należy obierać, a do sałatek dodawać tuż przed podaniem. Ukwaszone są łatwiej strawne. Co ma cennego? Zawiera niewielkie ilości witamin: A, B1, B2 i C, wapń, fosfor, magnez i żelazo Jak podawać? Do kanapek, sałatek, można je ukwasić, konserwować (dla dorosłych). Dynia (od 5. miesiąca) Najpopularniejsze są: dynia olbrzymia o neutralnym smaku i dynia makaronowa o owocowym lub lekko orzechowym smaku. Jej pestki są jadalne i wartościowe (można je polecać dla dzieci w wieku szkolnym). Co ma cennego? Zawiera niewielkie ilości potasu, wapnia, magnezu i żelaza oraz witaminy C, B1, PP i A. Jak podawać? Zupy, dodatek do ciast, jako puree, marynaty (dla dorosłych). Cukinia (od 10. miesiąca) Delikatna i bardzo smaczna. Ma dwie odmiany: zieloną i żółtą. Młodej cukinii nie trzeba obierać. Co ma cennego? Zawiera dużo...

przetwory z dyni
Adobe Stock
Przepisy
Przetwory z dyni – przepisy na pyszności dla małych i dużych
Przetwory z dyni sprawiają, że można tym wartościowym warzywem cieszyć się całą zimę. Dynię można przetwarzać na słodko i bardziej wytrawnie, dlatego każdy z domowników znajdzie smak dla siebie. Zobacz, jakie przetwory można zrobić z dyni.

W Polsce dynia dojrzewa między wrześniem a listopadem. Właśnie wtedy jest najłatwiej dostępna i najtańsza. W tym okresie najlepiej robić przetwory z dyni. W sklepach świeżą dynię bez problemów możesz zwykle kupić nawet do stycznia. Odmiany dyni dobre na przetwory to dynia figolistna i hokkaido, ale przetwarzać można nawet naszą zwykłą polską dynię. Jeśli tylko nie dodasz do przetworów z dyni nadmiaru ostrych przypraw, to będą nadawać się dla każdego . Warto uważać zwłaszcza na ocet, czyli dynię marynowaną – ocet prawdopodobnie przyczynia się do rozwoju anemii (niedokrwistości). Może też podrażniać żołądek. Dlatego produktów w occie, np. dyni marynowanej, nie powinny jeść niemowlęta i małe dzieci. Ale dorośli w umiarkowanej ilości mogą je jeść ze smakiem i regularnie. Zastanawiasz się, co można zrobić z dyni? Oto kilka pysznych propozycji, które prozdrowotne właściwości dyni zatrzymają na dłużej. Przetwory z dyni do słoików Podstawowym i bardzo uniwersalnym jest puree z dyni . Wystarczy zapasteryzować je w słoiczkach i przechować z powodzeniem przez całą zimę. Puree  z dyni to po prostu mus, który może być składnikiem ciasteczek, ciasta dyniowego , chlebów, kluseczków, placuszków z dyni czy serników. Puree z dyni można przygotować na bieżąco, gdy dostępna jest świeża dynia, ale warto mieć w spiżarce kilka słoiczków dyniowego musu. To bardzo ułatwia przygotowywanie dyniowych dań.  Dynia marynowana to klasyczny wytrawny przetwór z dyni. Ponieważ zawiera ocet, nie powinny go jeść małe dzieci oraz osoby mające skłonność do anemii. Do dyni świetnie pasują korzenne przyprawy – cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki. Przyprawy będą idealne właśnie jako dodatek do delikatnej dyni marynowanej .  Sałatka z dyni do słoików . Warto przygotować pyszną sałatkę, która bez...

Dynia dla karmiącej mamy
Fotolia
Karmienie
Czy karmiąca mama może jeść bez obaw dynię?
Karmiąca piersią mama powinna jeść dużo warzyw. Jednym z nich może być dynia. Najpopularniejszą jej odmianą jest dynia zwyczajna, ale to zdrowe warzywo ma też kilka innych pysznych rodzajów, z których można przyrządzić pyszne i zdrowe dania.

Karmiąca piersią mama może bez obaw jeść dynię. To niskokaloryczne i niezwykle wartościowe   warzywo,  które można przyrządzać na wiele sposobów. Ma kilka odmian, które czasem bardzo się od siebie różnią. Warto jeść również pestki dyni .  Co dobrego w dyni? Dynia jest niezwykle bogata w beta-karoten, ma też sporo potasu, fosforu oraz witamin z grupy B, zwłaszcza B2, i jest zupełnie pozbawiona sodu (nadmiar tego pierwiastka jest dość powszechny w naszej diecie). Dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia, wzmacnia układ odpornościowy . Bardzo wartościowe są też pestki dyni . Zawierają mnóstwo magnezu (w 100 g jest ok. 150 proc. dziennego zapotrzebowania), fosforu (w 100 g aż 168 proc. dziennego zapotrzebowania), manganu (214 proc.) i cynku (80 proc. zapotrzebowania na cynk kobiet i 50 proc. mężczyzn). Cynk wzmacnia cerę, rozjaśnia ją i wygładza, przyśpiesza gojenie ran. Pestki dyni są też bogate w witaminę B3 , czyli niacynę, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Czy karmiąca mama może jeść dynię? Karmiąca mama może bez obaw jeść dynię , w każdej postaci. To wartościowe warzywo, które zawiera bardzo mało kalorii (28 kcal w 100 g) i jest łatwostrawne. Także w ciąży dynia  jest bardzo wartościowa. Zobacz też: Mleko na zapas: odciąganie, zamrażanie, odmrażanie Kiedy jest najlepszy sezon na dynię? W naszym kraju sezon na dynię trwa od września do stycznia. Dynia doskonale się przechowuje nawet przez pół roku i jest idealna na przetwory. Jak jeść dynię? Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną - im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej w dyni wartości odżywczych . Nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Można z niej przygotować zupę, placki, dżem, dodawać ją do ciasta, makaronu czy kopytek. Możesz wybierać z...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
mata na piknik
Pielęgnacja
Jedziecie na piknik? Oto 6 wskazówek, dzięki którym się uda
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Podróże z Marko BeSafe
Rozwój
Oto sposób na przewożenie dziecka 5 razy bezpieczniej niż dotąd!
Partner
Polecamy
Porady
jak ubierać noworodka latem
Noworodek
Jak ubierać noworodka latem, żeby go nie przegrzać?
Małgorzata Wódz
Nowe urlopy dla rodziców
Prawo i finanse
Nowe urlopy dla rodziców w 2022 roku: od kiedy więcej dni wolnych?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Rabarbar w ciąży
Dieta w ciąży
Czy w ciąży można jeść rabarbar? Tak, ale trzeba pamiętać o jednej rzeczy
Luiza Słuszniak
imiona unisex
Imiona
Imiona unisex – jak nazwać dziecko bez wskazywania na płeć? 168 propozycji!
Ewa Janczak-Cwil
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży
Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem
Ewa Janczak-Cwil
bon turystyczny do kiedy
Aktualności
Bon turystyczny 2022 – ważność bonu. Do kiedy można wykorzystać?
Małgorzata Wódz
zapłodnienie
Starania o dziecko
Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia
Magdalena Drab
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu
Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?
Joanna Biegaj
wyprawka noworodka
Niemowlę
Wyprawka dla noworodka na lato: ubranka i rzeczy do szpitala [LISTA ZAKUPÓW]
Małgorzata Wódz
uczulenie na jad pszczeli / uczulenie na jad osy
Zdrowie
Uczulenie na jad pszczeli i jad osy: objawy, co robić i jak przebiega leczenie
Katarzyna Pinkosz
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania
Dieta w ciąży
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania 
Luiza Słuszniak
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
domowe sposoby na komary
Aktualności
Domowe sposoby na komary: co robić, żeby komary nie gryzły?
Joanna Biegaj
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży
Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?
Ewa Cwil
plan porodu
Lekcja 2
Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku
Małgorzata Wódz
pozytywny test ciążowy
Ciąża
Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?
Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży
Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?
Małgorzata Wódz