


Dynia zawiera rekordowe ilości prowitaminy A (beta-karotenu), która w organizmie człowieka zamienia się w witaminę A. To właśnie beta-karoten odpowiada za pomarańczowe zabarwienie dyni, a poza tym dobrze wpływa na wzrok i odporność dziecka. Dlatego warto robić przetwory z dyni dla dzieci, gdy jest na nią sezon, by móc cały rok cieszyć się jej walorami smakowymi i zdrowotnymi.
Jakie przetwory z dyni dla dzieci są najlepsze?
To świetne warzywo nie tylko na ciasta z dyni, lecz także na przetwory z dyni dla niemowląt i starszych dzieci. Dynię możesz zamknąć w słoikach zimę dla dziecka co najmniej na dwa sposoby: na słono (np. dynia marynowana) i na słodko (dżemy, konfitury). W pojedynkę dynia jest dosyć mdła, dlatego doskonale nadaje się na przecier z dyni dla niemowlaka. Do przetworów z dyni dla dzieci starszych warto dodawać inne owoce o bardziej zdecydowanym smaku albo przyprawy, np. cynamon, imbir.
Co z dyni zrobić na zimę? Wypróbuj nasze przepisy:
- Dżem z dyni – przepis podstawowy
- Dżem z dyni i jabłek z cynamonem
- Konfitura z dyni z pomarańczami
- Dynia dla niemowlaka do słoików
- Dżem z dyni z galaretką i cynamonem
- Dżem z dyni z bananem
Dynia dla niemowlaka i starszego dziecka na zimę i nie tylko
Oprócz dużych ilości beta-karotenu (prowitaminy A), a także pewnych ilości witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz fosforu, żelaza, wapnia, dynia zawiera pektyny, które usuwają z organizmu związki toksyczne i regulują pracę jelit. Poza tym wzmacnia system odpornościowy, co jest szczególnie ważne zimą.
Inne zalety dyni:
- jest bezpieczna – słabo wiąże azotany z ziemi i chłonie mało zanieczyszczeń z ziemi, nie trzeba specjalnie jeździć po nią do gospodarstw ekologicznych;
- jest lekkostrawna i niskokaloryczna, a przy tym ma sporo właściwości odżywczych. Mogą jeść ją osoby, które mają bardzo wrażliwe żołądki;
- nasiona dyni (pestki), mają właściwości lecznicze. Stosuje się je przeciw pasożytom przewodu pokarmowego u dzieci. Zawarta w nich kukurbitacyna przenika przez ciała pasożytów i poraża ich układ nerwowy;
- pestki dyni zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu, pomagają przy opryszczce, wrzodach żołądka. Zawierają około 40 proc. tłuszczu, białko, lecytynę, żelazo, wapń, dużo cynku (dobrze wpływa na włosy, skórę, paznokcie i przyspiesza gojenie się ran);
- zapobiega wymiotom – miąższ z dyni warto jeść przy mdłościach w ciąży.
Zobacz także:

Dżem z dyni – przepis podstawowy
Składniki:
- 2 kg dyni,
- 1 szklanka cukru,
- 1/3 szklanki wody,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
- Dynię obierz ze skóry, pozbaw pestek i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Startą dynię umieść w garnku o grubym dnie, zasyp cukrem i zalej wodą i sokiem z cytryny.
- Przykryj przykrywką i pierwsze 10 minut gotuj przykryty.
- Kiedy dynia puści sok, a cukier się rozpuści, gotuj bez przykrycia przez około godzinę, aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać, a sok odparuje. Dżem przyjmie wtedy gęściejszą konsystencję.
- Dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.

Dżem z dyni i jabłek z cynamonem
Składniki:
- 1 kg dyni,
- 1/2 kg kwaśnych jabłek, np. renet,
- 30–40 dag cukru,
- do smaku cynamon i goździki,
Przygotowanie:
- Obraną i pokrojoną w kostkę dynię (bez pestek i luźnego miąższu) oraz obrane i pokrojone jabłka włóż do garnka, dodaj cukier oraz cynamon i goździki.
- Duś pod przykryciem, potem odkryj i przez pół godziny trzymaj jeszcze na gazie.
- Przetrzyj przez sito lub zmiksuj blenderem, a następnie dosłódź (jeśli trzeba) i dopraw do smaku.
- Podduś jeszcze chwilę, żeby dżem zgęstniał, i gorący przełóż do słoików.
Zobacz też: Pieczona dynia z tymiankiem

Konfitura z dyni z pomarańczami
Składniki:
- 1 kg oczyszczonej dyni,
- 200 ml wody,
- 300 g cukru,
- 3 duże pomarańcze,
- 2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
- Pokrojoną w kostkę dynię podlej wodą i duś na wolnym ogniu przez około 30 minut.
- Dodaj cukier, cząstki pomarańczy, imbir oraz cynamon.
- Gotuj wszystko do momentu, aż konfitura zacznie gęstnieć.
- Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków.
- Zakręć je, odstaw do wystudzenia do góry dnem i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Dynia dla niemowlaka do słoików
Składniki:
- dynia
Przygotowanie:
- Usuń pestki i skórę z dyni, pokrój ją w mniejsze kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 160-170 stopni przez ok. 45 minut.
- Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu zblenduj lub zmiksuj dynię w robocie kuchennym.
- Włóż do słoiczków, zakręć je, włóż do garnka z wodą i zagotuj przez ok. 5 minut.
- Wyjmij słoiczki, przewróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Gdy wystygną, wieczko powinno być wklęsłe.
- Przechowuj w chłodnym miejscu.
Tak przygotowany przecier z dyni dla niemowlaka może bezpiecznie przezimować w słoiczkach i nadaje się do ciast, deserów i na zupy z dyni dla niemowląt i dzieci.

Dżem z dyni z galaretką i cynamonem
Składniki:
- 2,5 kg dyni,
- 2 szklanki cukru,
- 2 galaretki w proszku, np. cytrynowe,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
- Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w grubą kostkę.
- Zasyp cukrem i zostaw na noc.
- Rano odlej 1 szklankę powstałego soku, a dynię z pozostałym sokiem oraz z cynamonem gotuj przez 2 godziny. Pozostaw do ostygnięcia.
- Gotuj dżem jeszcze przez 1 godzinę - mieszaj co jakiś czas, bo może się przypalić.
- Odlany wcześniej sok zagotuj i wymieszaj w nim galaretkę oraz sok z cytryny.
- Wlej do gorącej dyni, dobrze wymieszaj i zagotuj.
- Gorący dżem przełóż do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Zobacz też: Zapiekana dynia makaronowa

Dżem z dyni z bananem
Składniki:
- 1/2 kg dyni,
- 1/4 szklanki wody,
- 30 dag dojrzałych bananów,
- 1/2 szklanki cukru,
- sok z 1/2 cytryny.
Przygotowanie:
- Dynię obierz, pokrój, włóż do garnka, dodaj wodę i cukier.
- Gotuj do miękkości przez 15 minut.
- Do ugotowanej dyni wrzuć pokrojone banany.
- Wymieszaj i duś na wolnym ogniu około 20 minut, cały czas mieszając.
- Pod koniec duszenia dodaj sok z cytryny, a następnie przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj przez około 15 minut.
Zobacz też: Pierwsza zupka z dyni


Dynia w ciąży powinna być spożywana zwłaszcza jesienią, ponieważ działa zbawiennie na układ odpornościowy, w dodatku jest wtedy najłatwiej dostępna. Poza sezonem dobrze jest też sięgać w ciąży po pestki dyni oraz, od czasu do czasu, po olej z dyni. Dyni nie powinno zabraknąć w jadłospisie przyszłej mamy, ponieważ zawiera m.in. witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę A, a przy tym, w przeciwieństwie do marchewki, nie kumuluje w sobie pestycydów, więc jest bezpieczna. Spis treści: Jedzenie dyni w ciąży Pestki dyni w ciąży Olej z pestek dyni w ciąży Jedzenie dyni w ciąży Właściwości odżywcze dyni są nie do przecenienia. Zawiera wiele witamin i minerałów potrzebnych kobietom w ciąży dla dobrego samopoczucia i prawidłowego rozwoju dziecka. Spożywanie dyni w ciąży jest bardzo wskazane z uwagi na to, że: zawiera beta-karoten ( prowitaminę A ), który m.in. zapobiega przedwczesnemu porodowi oraz wolnemu wzrostowi dziecka; zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP), których niedobór może nasilać mdłości; słabo wiąże azotany (czyli składniki sztucznych nawozów, które mogą znajdować się w ziemi). Dzięki temu jest bezpieczna, nawet jeśli nie pochodzi z upraw ekologicznych; zawiera pektyny, które regulują pracę jelit , a jednocześnie usuwają z organizmu związki toksyczne; zawiera witaminę C, żelazo, wapń, potas, magnez oraz wszystkim cynk, przez co wzmacnia odporność ; ułatwia przyswajanie kwasu foliowego (dzięki zawartości cynku); nie zawiera tłuszczu, więc nie tuczy i nie zalega w żołądku, a jest lekkostrawna . Pestki dyni w ciąży Oprócz samego warzywa warto też jeść w ciąży pestki dyni. W pestkach znajduje się wspomniany wyżej cynk – jeden z najważniejszych minerałów dla ciężarnej. Oprócz tego pestki dyni pomagają zapobiegać odkładaniu się złego...