Reklama

Jak wynika z badań, zaledwie co trzeci Polak patrzy na datę ważności produktu i... jest to najczęściej sprawdzana informacja. Niestety, wciąż za mało wiemy, co oznaczają informacje na opakowaniu i jak je przełożyć na wybór żywności dopasowanej do naszych potrzeb. Etykiety warto czytać, bo...

Reklama

1. Wybierasz jedzenie korzystne dla zdrowia

Znakowanie żywności ma chronić twoje zdrowie i interesy oraz służyć dokonywaniu świadomych wyborów. Na przykład dzięki temu, że na niektórych produktach są informacje o zaletach żywieniowych: że są źródłem wapnia, mają niską zawartość tłuszczu.

2. Ograniczasz pewne składniki w diecie

Czyli np. cukier, sól. Zdziwisz się, jak dużo zjadasz ich nieświadomie. Czytając etykiety, możesz ograniczyć w diecie te lub inne składniki, których nie powinnaś spożywać np. ze względu na stan zdrowia. Na etykiecie musi być umieszczony wykaz wszystkich użytych składników – w malejącej kolejności ich masy.

Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko?

3. Znasz wartość odżywczą

Obowiązkowa „informacja o wartości odżywczej” zawiera wartość energetyczną produktu oraz ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka, soli. Może być uzupełniona o informacje np. o zawartości błonnika. Podawana jest w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu. Dodatkowo producent może podać wartość procentową zalecanego dziennego spożycia, która wskazuje, jaką część dziennego zapotrzebowania na energię lub składnik pokrywa 100 g/100 ml produktu (lub porcja).

4. Unikasz alergenów

Na liście składników muszą się znaleźć najczęstsze alergeny, np. zboża glutenowe, orzechy lub sezam oraz informacja o alergizujących substancjach, które mogły znaleźć się w produkcie w ilościach śladowych w procesie produkcji. Powinny być widoczne (wyboldowane). Ta wiedza jest szczególnie cenna w przypadku małych dzieci, które częściej od dorosłych mają alergie pokarmowe.

5. Wiesz, jakie substancje dodatkowe zawiera

Warto wybierać produkty, które mają jak najmniej takich substancji. To pomoże ograniczyć ich niekorzystny wpływ na organizm, zwłaszcza jeśli w diecie jest zbyt dużo produktów wysoko przetworzonych. Coraz częściej zdarzają się też alergie na substancje dodatkowe.

6. Unikasz produktów przeterminowanych

To element etykiety, który często nie jest poprawnie interpretowany – bo różnica między datą minimalnej trwałości a terminem przydatności do spożycia jest dość poważna. Na opakowaniu powinna być też informacja o sposobie przechowywania i użyciu produktu – to cenna wiedza zwłaszcza w żywieniu małych dzieci.

Etykieta produktu nie może:
Wprowadzać w błąd, jeśli chodzi o cechy produktu. W szczególności co do rodzaju, właściwości, składu, ilości, źródła, miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji.
Przypisywać działania lub właściwości, których produkt nie posiada. A także właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia albo odwoływać się do takich właściwości.
Sugerować, że produkt posiada szczególne właściwości, jeżeli wszystkie inne podobne produkty spożywcze posiadają takie właściwości, np. że olej jest bezglutenowy.

Reklama

Konsultacja: dr inż. Anna Harton, dietetyk, pracuje w Zakładzie Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie

Reklama
Reklama
Reklama