Pomysły na śniadania do szkoły: zdrowe, dobre i szybkie
Śniadanie do szkoły dla dziecka musi być zdrowe, ale jeśli nie będzie też smaczne, maluch najpewniej pozostanie głodny. Jak pogodzić jedno z drugim? Co zrobić na śniadanie, żeby uczeń chciał to zjeść? Polecamy szybkie i dobre przepisy, w tym także śniadania bez chleba, śniadania typu fit oraz z ryżem. Drugie śniadanie nie może być nudne!
- Magdalena Drab, Ewa Janczak-Cwil
Co zrobić na śniadanie do szkoły – to pytanie zadaje sobie chyba każdy rodzic ucznia. I to każdego dnia! Warto mieć pod ręką kilka sprawdzonych przepisów na zdrowe i szybkie śniadania, ale od czasu do czasu próbować też nowości. Szczególnie polecamy nietypowe, ale bardzo zdrowe pomysły, np. tortille nadziewane warzywami, śniadania z ryżem i bez chleba, owsianki oraz placki na zimno lub chrupiące pudełeczko.
Pomysły na śniadania do szkoły:
- Owsiane muffiny twarogowe z jabłkami
- Placki z cukinii na zimno
- Kolorowe tortille z indykiem i warzywami
- Sałatka z fasolką szparagową i jabłkiem
- Pudding ryżowy
- Owsianka z bananem i czekoladą
- Jabłka w cieście
- Naleśniki z konkretnym nadzieniem
- „Zapieksy” na zimno
- Chrupiące pudełeczko
Pomysły na śniadania do szkoły
Drugie śniadanie do szkoły to bardzo ważny posiłek dziecka w ciągu dnia. Ważne, by był zdrowy, pożywny, urozmaicony i łatwy do zjedzenia na krótkiej przerwie. Dziecko może zjeść przygotowane przez rodziców śniadanie nie tylko przed obiadem. Część uczniów na pewno doceni dobre przekąski ze śniadaniówki po południu, podczas pobytu w świetlicy.
Co zrobić na drugie śniadanie dla dziecka? Poniżej aż 10 pomysłów na śniadanie do szkoły.
1. Owsiane muffiny twarogowe z jabłkami
To proste do zrobienia śniadanie do szkoły bez chleba. Przy okazji przemycisz w nim dziecku owoce – no bo kto nie skusi się na taką babeczkę?
Składniki:
- 200 g twarożku, np. kanapkowo-sernikowego
- 150 g mąki
- 100 g płatków owsianych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 80 g oleju roślinnego
- 100 g cukru
- 1 duże jabłko, bez gniazda nasiennego, pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia.
- W osobnej misce wymieszaj dokładnie jajka, cukier, olej oraz twarożek.
- Dodaj suche składniki, połącz, na końcu wmieszaj pokrojone jabłka.
- Masę wyłóż do foremek na muffiny, piecz ok. 25 minut w 190°C.
2. Placki z cukinii na zimno
To pomysł na zdrowe śniadanie do szkoły. Być może dziecko chętniej zje warzywa w takiej atrakcyjnej formie?
Składniki
- 2 małe cukinie
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cukinie dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Lekko posól i odstaw na 10 minut, a następnie odciśnij wodę.
- Dodaj jajka, mąkę i pieprz. Smaż na patelni na rozgrzanym oleju. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
- Jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem, dopraw solą. Placuszki można podawać gorące, ale na zimno wprost ze śniadaniówki będą smakować równie dobrze.
3. Kolorowe tortille z indykiem i warzywami
To propozycja dla rodziców, którzy mają mało czasu na przygotowanie śniadaniówki. Takie szybkie śniadanie do szkoły to jednocześnie bomba witaminowa!
Składniki:
- gotowe tortille
- pieczona pierś indyka
- awokado
- papryka czerwona
- sałata
- słodka cebula
- ogórek
- oliwa
- bazylia
Przygotowanie:
- Indyka pokrój w plasterki lub w cienkie słupki.
- Sałatę umyj i osusz.
- Warzywa umyj, obierz i pokrój w plasterki.
- Ze świeżej bazylii urwij kilka listków.
- Tortillę rozłóż na talerzu i ułóż na niej kawałki mięsa oraz warzywa.
- Skrop lekko oliwą z oliwek, dodaj listki bazylii, możesz delikatnie doprawić solą i pieprzem. Zawiń tortille.
4. Sałatka z fasolką szparagową i jabłkiem
Śniadanie do szkoły w wersji sałatkowej też może być smaczne i... miłe dla oczu. Warto przyzwyczajać dziecko do jedzenia sałatek.
Składniki:
- 250 g fasolki szparagowej zielonej
- twarde jabłko, najlepiej kwaśne
- czerwona cebula
- 300 g młodego szpinaku w liściach
- pestki słonecznika
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Fasolkę umyj i ugotuj na półtwardo. Pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.
- Szpinak zblanszuj, chwilę podsmaż na oliwie, wciśnij ząbek czosnku, odstaw z ognia.
- W misce wymieszaj pokrojone w kostkę jabłko, cebulę posiekaną w piórka, szpinak i fasolkę.
- Polej oliwą z oliwek, posyp prażonym słonecznikiem.
5. Pudding ryżowy
Drugie śniadanie do szkoły z ryżem posmakuje małym łasuchom. To bardzo pożywne i smaczne danie. Szczelnie je zapakuj!
Składniki:
- 0,5 l mleka
- 70 g ryżu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 25 g cukru
- łyżka masła
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj z mlekiem. Ostudź, wymieszaj z jajkami, cynamonem i cukrem.
- Sześć małych żaroodpornych miseczek posmaruj masłem.
- Przełóż ryż, zapiekaj godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Udekoruj musem z owoców.
6. Owsianka z bananem i czekoladą
Śniadanie dla dziecka do szkoły na słodko? Czemu nie! Możesz je szykować regularnie, np. w wybrany dzień. Nie martw się, mimo niewielkiego dodatku cukru jest bardzo zdrowe.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 banan
- 2 kostki deserowej czekolady pokruszonej lub startej
Przygotowanie:
- W rondelku zagotuj 1/2 szklanki mleka. Kiedy zacznie wrzeć, wsyp płatki owsiane i wymieszaj dokładnie, nadal podgrzewając.
- Gotuj przez 8 minut na bardzo małym ogniu, często mieszając (jeśli zbyt zgęstnieje, dolej więcej mleka).
- Banana pokrój na małe kawałki i dodaj do gotujących się płatków owsianych razem z cukrem.
- Gotuj przez 2-3 minuty, mieszając, aż kawałki owoców rozpadną się, tworząc gładką masę.
7. Jabłka w cieście
Pyszne na ciepło, ale wcale nie mniej smaczne na zimno. Można do nich dodać w oddzielnym pojemniczku porcję wymieszanego z dżemem jogurtu, aby dziecko mogło sobie placuszki maczać w dodatkowej „okrasie”.
fot. vm2002/Adobe Stock
Składniki:
- jajko
- pól szklanki mleka
- pół szklanki wody
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
- mąka – tyle, aby ciasto było jak gęsta śmietana
- 2-3 jabłka
Przygotowanie:
- Wymieszaj surowe jajko z mlekiem, wodą, proszkiem i mąką.
- Gdy ciasto będzie gęste, obierz jabłka i wkrój ich kawałki do ciasta. Całość wymieszaj.
- Nakładaj na patelnię porcję ciasta z jabłkami, jaka mieści się na łyżce od zupy. Smaż z obu stron do otrzymania złotego koloru.
8. Naleśniki z konkretnym nadzieniem
Naleśników nie trzeba jeść na słodko. Można je nadziewać warzywami, wędliną, serem. Zamiast tradycyjnej kanapki przygotuj dziecku pożywne naleśniki.
fot: ltummy/Adobe Stock
Składniki:
- naleśniki dla dzieci
- wędlina drobiowa
- tarty żółty ser
- pomidor
- ketchup
Przygotowanie:
- Przygotuj dwa naleśniki, rozkładając je płasko na desce do krojenia.
- Posmaruj je dość cienko ketchupem.
- Na połowie każdego z nich ułóż wędlinę, plastry pomidora i posyp serem.
- Złóż każdego naleśnika na pół, przykrywając nadzienie wolną połową naleśnika. Ponownie złóż naleśniki na pół.
- Zapakuj naleśniki do pudełka.
9. „Zapieksy” na zimno
Zapiekane tosty smakują pysznie też na zimno. Jeśli masz maszynę do ich zrobienia, czas ją wyciągnąć z szafy. Warto użyć chleba razowego tostowego, aby przekąska była zdrowsza.
fot. wideonet/Adobe Stock
Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 plastry chudej wędliny
- 4 plastry żółtego sera
- pomidor, natka pietruszki lub posiekany szczypior
Przygotowanie:
- Na dwóch kromkach ułóż plaster wędliny między dwoma plastrami sera żółtego.
- Na wierzch włóż plastry pomidora lub nasyp natki albo szczypiorku.
- Przykryj kanapki kromkami chleba tostowego.
- Włóż je do maszyny do zapiekania i zapiecz na złoto.
- Przełóż „zapieksy” do pudełka śniadaniowego.
10. Chrupiące pudełeczko
Dzieciaki uwielbiają chrupać, dlatego można spróbować zaserwować im do szkoły warzywa z dipem i kawałkami tortilli. Całość warto uzupełnić porcją białka, czyli jajem na twardo. Tak powstanie pełnowartościowe śniadanie do szkoły.
fot. fahrwasser/Adobe Stock
Składniki:
- marchewka lub karotki
- ogórek
- jabłko
- 4 kawałki tortilli
- obrane jajo na twardo
- sos z 2-3 łyżek hummusu, wody i pół łyżeczki miodu
Przygotowanie:
- Zmiksuj hummus z odrobiną wody i miodu, aby uzyskać konsystencję gęstego sosu.
- Przełóż sos do małego pojemniczka.
- Obraną marchewkę i ogórka pokrój w słupki.
- Jabłko pokrój w niezbyt grube cząstki.
- Jajo przekrój na pół lub na ćwiartki.
- Włóż wszystko do pudełka śniadaniowego i dodaj kawałki tortilli.
Zobacz też:
- Przepisy na placki dla dziecka
- Płatki śniadaniowe: nie wszystkie są dobre dla dzieci!
- 14 produktów zakazanych dla dzieci