Chłopiec je makaron
Fotolia
Żywienie

6 zbożowych przebojów dla dziecka

Makaron, ryż, kasza, pieczywo są składnikiem niemal każdego posiłku. To dobrze, bo właśnie z produktów zbożowych twoje dziecko czerpie większość energii do poznawania i odkrywania świata. Oto te, które są najzdrowsze dla malucha

Już jako niemowlę dziecko zaczyna poznawać smak produktów zbożowych od kaszy manny lub kleiku (ryżowego, kukurydzianego). Potem przychodzi również czas na kaszki, pieczywo, kluseczki, makaron oraz chrupki i ciasteczka. Nim dziecko skończy roczek, będziesz już wiedziała, który z tych produktów jest jego ulubionym.

1. Ryż – najlepiej brązowy

Jest delikatny i łatwostrawny, doskonały dla najmłodszych dzieci. Na początku dziecko je go pod postacią kaszki lub kleiku. Gdy nauczy się dobrze gryźć, możesz dać mu do chrupania wafle ryżowe, a na obiadek, do mięska – gotowany ryż. Zawiera skrobię, niewielkie ilości białka i witaminy z grupy B. Z ryżu można przyrządzić wiele potraw, np. risotto lub ryż z jabłkami.
Szczególnie polecamy: brązowy ryż. Dziecko może go spróbować w 2.–3. roku życia. Dzięki temu, że jego ziarna nie są polerowane, zawiera więcej składników mineralnych i witamin. Ma zdecydowany smak – nie nadaje się do deserów. Gotuje się dłużej niż biały ryż.

Zobacz też: przepis na risotto z warzywami

2. Kasze – najlepiej grube

Jest wiele gatunków – najdrobniejsza jest manna, średnie to kuskus i krakowska, a pęczak i jaglana są najgrubsze. Dzieci lubią zwłaszcza kuskus, jaglaną, gryczaną i krakowską. Kasze można dodawać do zupy lub drugiego dania, przyrządzać z nich placki i nadzienia. Kasze warto prużyć, czyli gotować w takiej ilości wody, by całkowicie ją wchłonęły. Gotując kaszę w torebkach w dużej ilości wody, większość cennych składników wylewasz razem z płynem.
Szczególnie polecamy: grube kasze (dla ponadrocznych dzieci) – gryczaną, pęczak, perłową. Im ziarna są większe i mniej oczyszczone, tym kasza cenniejsza.

3.  Makaron – najlepiej razowy

Choć to narodowa potrawa Włochów (każdy z nich zjada go 28 kg rocznie, Polak tylko 5 kg), to dzieci go bardzo lubią. Dania z makaronu łatwo przygotować, wystarczy dodać sos z warzywami i mięsem. Może być też dodatkiem do zupy (np. pomidorowej). Tradycyjny polski to makaron jajeczny (miękki, szybko się go gotuje), włoski jest tylko z mąki i wody – gotowany al dente (na półtwardo).
Szczególnie polecamy: makaron razowy. Produkowany z mąki pełnoziarnistej jest ciemniejszy od zwykłego. Ma więcej błonnika, żelaza i 30% więcej witamin z grupy B niż biały. Gotuje się dłużej (około 15 minut) i jest mniej delikatny. Dla przedszkolaków.

4. Pieczywo – najlepiej graham

Trudno się bez niego obejść na co dzień. Już kilkumiesięczny maluch może spróbować bułeczki i białego chleba, które piecze się z oczyszczonej mąki pszennej lub mieszanej pszenno-żytniej. Pszenica zawiera najwięcej ze wszystkich zbóż białka (protein), w tym glutenu. Pod koniec pierwszego roku życia podawaj dziecku także inne rodzaje pieczywa.
Szczególnie polecamy: pieczywo z pełnego przemiału zbóż. Najdelikatniejsze są bułeczki grahamki (z pełnoziarnistej mąki pszennej), dla starszych dzieci dobry jest chleb razowy – musi być choć w 50% z mąki z pełnego przemiału.

Zobacz też: 7 rodzajów pieczywa dla dziecka

5. Chrupki – najlepiej pełnoziarniste

Chrupki kukurydziane bez dodatków są dobre dla dzieci, które próbują samodzielnie jeść – łatwo rozpuszczają się w buzi, więc dziecko się nimi nie zakrztusi. Równie dobre są herbatniki i biszkopty, które są przygotowywane specjalnie dla dzieci. Nie podawaj maluchowi ciasteczek, które zawierają utwardzany tłuszcz cukierniczy – są dla niego nieodpowiednie.
Szczególnie polecamy: ciasteczka pełnoziarniste. Są świetne dla przedszkolaków. Zawierają pożywne ziarna, płatki zbożowe, rodzynki.

6. Płatki zbożowe – najlepiej naturalne

Dzieci uwielbiają płatki śniadaniowe, ale lepiej, by jadły je z umiarem. Najzdrowsze są naturalne płatki zbożowe, bez cukru i innych dodatków smakowych. Na śniadanie płatki kukurydziane, także z dodatkiem owoców, podawaj po drugim roku życia, a drobne owsiane ugotowane na miękko nawet pod koniec pierwszego roku życia.
Szczególnie polecamy: płatki owsiane. Przygotowuj z nich nie tylko owsiankę na mleku, ale piecz też ciasteczka. Zmielonych można używać do panierowania zamiast tartej bułki.

Dlaczego pełnoziarniste jest lepsze?

  • Produkty z pełnego ziarna lub z mąki z pełnego przemiału są zdrowsze niż te z białej mąki, oczyszczonego ryżu czy drobne kasze. Najwięcej błonnika, witamin i składników mineralnych jest pod łupinką ziarna i w jego zarodku. W kaszach grubych ziarna są tylko obłuskiwane. Mąkę z pełnego przemiału robi się ze zbóż oczyszczonych tylko z zewnętrznej osłonki. Drobne lub wielokrotne mielenie pozbawia ziarno cennych substancji, dlatego drobne kasze i oczyszczona (biała) mąka są mniej wartościowe.
  • Dietetycy zalecają trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie. Może to być na przykład grahamka na śniadanie, gruba kasza lub makaron pełnoziarnisty jako dodatek do obiadu, a na podwieczorek ciastko owsiane z suszonymi owocami.


Wzbogać menu swojego dziecka o nowe przepisy z kaszą i ryżem >>

Konsultacja: prof. dr n. med. Halina Weker, specjalista w dziedzinie żywienia Kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie.

Zobacz też: Jak ugotować pyszną kaszę?

Które produkty dla dziecka są bezpieczne? Jak to sprawdzić – mówi dyrektor IMiD [WIDEO]

Fotolia.pl
Mama
Dlaczego nie chudnę po porodzie? 5 najczęstszych błędów
Chciałabyś jak najszybciej wrócić do dawnej figury. Starasz się nie objadać, chodzisz z dzieckiem na spacery, cały dzień jesteś na nogach, ale kilogramów wcale nie ubywa. Dlaczego? Nie popełniaj tych błędów!

1. Nie rezygnuj ze śniadania  To najważniejszy posiłek dnia, ustawia metabolizm na cały dzień. Obfite śniadanie może nawet ułatwić schudnięcie – stwierdzili naukowcy z z Virginia Commonwealth University. Z ich badań wynika, że małe śniadanie może wręcz zaostrzyć apetyt i przyspieszyć tycie. Co jeść na śniadanie? Produkty zbożowe, najlepiej z pełnego ziarna (np. chleb razowy, płatki owsiane, owsiankę z bananami ), coś z mleka mleczny (np. mleko do płatków lub twarożek ze szczypiorkiem na kanapkach), warzywa (np. pomidor i sałata na kanapki) lub owoce (np. wkrojone do muesli jabłko). Zobacz też przepis na pożywny śniadaniowy koktajl owocowy 2. Nie rezygnuj z pieczywa... ... a także kasz, makaronów. Dlaczego? Bo jeśli organizm dostaje za mało węglowodanów, to spowalnia przemianę materii. A to powoduje, że po początkowej utracie wagi, potem zaczynasz tyć. Uwaga: Jak najczęściej wybieraj pieczywo pełnoziarniste i graham, a z kasz – gryczaną, jaglaną, jęczmienną. Zawarte w nich węglowodany złożone są długo trawione. Dzięki temu ty długo nie odczuwasz głodu. Zobacz też: Płaski brzuch po ciąży: najlepsze ćwiczenia 3. Nie zajadaj głodu słodyczami. Bo tylko na chwilę zaspokoisz po nich głód. Potem równie szybko będziesz głodna, a organizm zwykle znów będzie się upominać o słodkie. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, zjedz to na końcu posiłku. Wypróbuj przepis na: ciasteczka owsiane z bakaliami.   4. Nie rób dużych przerw między posiłkami. Gdy przerwa jest za długa, jesz więcej. W efekcie chudniesz. Poza tym organizm, który na czas nie ma dostarczanej odpowiedniej ilości energii, uczy się oszczędnie gospodarować swoimi zapasami. Spowalnia przemianę materii. Chociaż dieta jest mało kaloryczna, kolejnych kilogramów przybywa. Dlatego prawdziwe jest stwierdzenie, że tyje się z głodu. Ideałem...

Dziecko je kaszkę
Fotolia
Dieta
Kiedy podać pierwszą kaszkę? O produktach zbożowych dla niemowlaka – zasady 2019
Gdy dziecko kończy pół roku, to już najwyższy czas, by wprowadzić do jego diety nowe produkty, także zbożowe – na początek kaszki i kleiki. Jak to zrobić? Po trochu i po kolei.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'; min-height: 19.0px} Z pewnością twoje dziecko spróbowało już warzyw i owoców. Teraz przychodzi czas na kolejną nowość. Maluchy zwykle lubią produkty zbożowe. Na początek wybierz kaszki i kleiki bezglutenowe, w tym te najlepiej strawne, np. kaszkę ryżową. Później podawaj też te z ziaren mało oczyszczonych, bo są najzdrowsze.   Jakie mają wartości? Produkty zbożowe dostarczają sporej ilości kalorii (węglowodany złożone, głównie skrobia) – to ważne dla dziecka, bo ilość energii, którą czerpie z mleka (mamy lub modyfikowanego) przestaje mu już wystarczać. Po czwartym, a już zdecydowanie po szóstym miesiącu życia maluchowi wyczerpują się też zapasy żelaza, które przekazała mu mama – kasze i inne produkty zbożowe to cenne źródło tego składnika. Zawierają też inne ważne składniki mineralne: fosfor, wapń, potas, magnez, oraz witaminy, szczególnie z grupy B, które m.in. ułatwiają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zaś witamina PP (niacyna), której szczególnie dużo jest w kaszy jęczmiennej, ma spore znaczenie w zapobieganiu anemii . Produkty zbożowe dostarczają sporych ilości błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Mleko modyfikowane po roku - sprawdź testy i opinie rodziców Od kiedy podawać produkty zbożowe? Kaszki, kleiki możesz wprowadzić do diety niemowlęcia już w piątym miesiącu życia (chyba że decydujesz się karmić wyłącznie piersią przez pierwsze pół roku życia dziecka), początkowo w małych ilościach. Zacznij od produktów bezglutenowych, potem podaj glutenowe (patrz też ramka). Na podanie dziecku glutenu masz czas do końca pierwszego roku życia. O kolejności wprowadzania różnych produktów zbożowych decyduje oczywiście zawartość...

chleb dla niemowlaka
Irina Schmidt/Adobe Stock
Dieta
Chleb dla niemowlaka – kiedy podawać, jaki wybrać, przepisy na chleb
Chleb w diecie niemowlęcia może pojawić się w okresie rozszerzania diety. Od około 6. miesiąca można dziecko powoli oswajać ze smakiem pieczywa. Zobacz, jak wprowadzać chleb do jadłospisu maluszka i jak wybrać dobry chleb. Dla ambitnych mamy także trzy przepisy na zdrowy domowy chleb dla dzieci i całej rodziny.

Chleb w diecie niemowlaka może pojawić się, gdyzbyt wcześnie – oficjalne zalecenia dotyczące  rozszerzania diety niemowlaka wyraźnie mówią o tym, że przez pierwsze pół roku dziecku w zupełności wystarcza mleko. Jednak ostateczna decyzja o tym, kiedy w diecie dziecka pojawią się nowe produkty, należy do rodziców, choć warto trzymać się określonego przez ekspertów przedziału czasu. Pierwszy chleb dla dziecka powinien być dobrze wypieczony, świeży lub lekko czerstwy. Spis treści: Chleb w diecie niemowlaka Od kiedy chleb dla niemowlaka? Jaki chleb dla niemowlaka? Chleb dla niemowlaka – jak podawać? Przepisy na chleb dla dzieci Chleb w diecie niemowlaka Wątpliwości dotyczące wprowadzania chleba do diety dziecka mają związek z glutenem. Jakiś czas temu zmodyfikowano zasady rozszerzania diety niemowlaka. Wcześniej zalecano, aby pierwsze produkty zbożowe w diecie tak malutkiego dziecka nie zawierały glutenu. Obecnie specjaliści nie odradzają już podawania glutenu niemowlętom, gdyż okazało się, że nie ma to wpływu na rozwój alergii na gluten. Chleb w diecie dziecka to nie tylko kolejny zdrowy produkt. Pieczywo to dla niemowlaka także okazja do poznawania nowych smaków i konsystencji. Chleb zawiera węglowodany, które są cennym źródłem energii dla szybko rozwijającego się organizmu. W chlebie znajduje się ok. 10 procent białka, witaminy z grupy B (B1, B2, niacyna), a także miedź, potas, magnez, fosfor, żelazo – choć tych ostatnich w białym pieczywie jest wyraźnie mniej niż w pieczywie razowym.  Od kiedy chleb dla niemowlaka? Z zaleceń ekspertów wynika, że chleb w diecie niemowlaka powinien pojawić się ok. 6 miesiąca życia dziecka. Dziecku do 6 miesiąca w zupełności wystarcza mleko mamy lub odpowiednie mleko modyfikowane.  Przypomnijmy – najwcześniej nowe produkty można zacząć podawać dziecku...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
mata na piknik
Pielęgnacja
Jedziecie na piknik? Oto 6 wskazówek, dzięki którym się uda
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Podróże z Marko BeSafe
Rozwój
Oto sposób na przewożenie dziecka 5 razy bezpieczniej niż dotąd!
Partner
Polecamy
Porady
jak ubierać noworodka latem
Noworodek
Jak ubierać noworodka latem, żeby go nie przegrzać?
Małgorzata Wódz
Nowe urlopy dla rodziców
Prawo i finanse
Nowe urlopy dla rodziców w 2022 roku: od kiedy więcej dni wolnych?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Rabarbar w ciąży
Dieta w ciąży
Czy w ciąży można jeść rabarbar? Tak, ale trzeba pamiętać o jednej rzeczy
Luiza Słuszniak
imiona unisex
Imiona
Imiona unisex – jak nazwać dziecko bez wskazywania na płeć? 168 propozycji!
Ewa Janczak-Cwil
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży
Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem
Ewa Janczak-Cwil
bon turystyczny do kiedy
Aktualności
Bon turystyczny 2022 – ważność bonu. Do kiedy można wykorzystać?
Małgorzata Wódz
zapłodnienie
Starania o dziecko
Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia
Magdalena Drab
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu
Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?
Joanna Biegaj
wyprawka noworodka
Niemowlę
Wyprawka dla noworodka na lato: ubranka i rzeczy do szpitala [LISTA ZAKUPÓW]
Małgorzata Wódz
uczulenie na jad pszczeli / uczulenie na jad osy
Zdrowie
Uczulenie na jad pszczeli i jad osy: objawy, co robić i jak przebiega leczenie
Katarzyna Pinkosz
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania
Dieta w ciąży
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania 
Luiza Słuszniak
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
domowe sposoby na komary
Aktualności
Domowe sposoby na komary: co robić, żeby komary nie gryzły?
Joanna Biegaj
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży
Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?
Ewa Cwil
plan porodu
Lekcja 2
Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku
Małgorzata Wódz
pozytywny test ciążowy
Ciąża
Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?
Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży
Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?
Małgorzata Wódz