
Czarny bez zawiera wiele cennych witamin, dlatego warto po niego sięgnąć w trakcie leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Jego czarne jagody świetnie nadają się na różnego rodzaju soki, dżemy lub konfitury. Owoce tej rośliny dojrzewają w sierpniu i wrześniu. Po zbiorze koniecznie trzeba odrzucić niedojrzałe owoce, zachowując do zrobienia przetworów tylko najciemniejsze jagody. Te jaśniejsze, zielonkawe zawierają glikozyd – sambunigrynę, która może wywołać lekkie zatrucie objawiające się nudnościami, a także wymiotami.
Spis treści:
- Przepisy na przetwory z czarnego bzu
- Dlaczego warto jeść przetwory z czarnego bzu
- Kto może jeść przetwory z czarnego bzu
Przepisy na przetwory z czarnego bzu
Przetwory z owoców czarnego bzu zazwyczaj się gotuje i słodzi: tak przygotowane nie są kwaśne ani gorzkie. Ponieważ bez zawiera mało pektyn, przetwory z niego są „lejące’’, dlatego, jeżeli chcesz otrzymać gęsty dżem lub marmoladę, powinnaś dodać do owoców czarnego bzu inne owoce zawierające sporo pektyn, np. jabłka, gruszki lub pigwę. Ewentualnie możesz dłużej gotować przetwór (zredukuje się zawarta w nim woda), ale w ten sposób stracisz więcej wartości odżywczych owocu.
1. Dżem z czarnego bzu
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,
- 1 kg cukru,
- 1 szklanka wody.
Przygotowanie:
1. Owoce czarnego bzu oczyść z twardych części, umyj i wrzuć do garnka, zalewając je szklanką wody.
2. Gotuj na małym ogniu, a kiedy owoce puszczą trochę soku, dodaj cukier.
3. Mieszaj, aż dżem nabierze gładkiej, gęstej konsystencji.
4. Przełóż dżem do szklanych słoiczków i pasteryzuj przez 15 minut.
5. Odwróć słoiki do góry dnem i poczekaj do wystygnięcia.
6. Przenieś dżem do chłodnej piwnicy.
2. Marmolada z czarnego bzu z dodatkiem jabłek
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,
- 1 kg jabłek,
- 1 kg cukru.
Przygotowanie:
1. Owoce czarnego bzu oczyść z twardych części, umyj i wrzuć do garnka.
2. Gotuj na małym ogniu, aż się rozpadną i puszczą sok.
3. Przetrzyj owoce przez sitko, oddzielając pestki.
4. Pulpę z powrotem przełóż do garnka i dodaj obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka.
5. Gotuj na małym ogniu, aż jabłka rozgotują się i połączą w jednolitą masę.
6. Dodaj cukier.
7. Gotuj do czasu, aż cukier rozpuści się, a marmolada zgęstnieje.
8. Gorącą przełóż do słoików, zakręć i pasteryzuj.
9. Słoiki odwróć do góry dnem, a po wystygnięciu wynieś do piwnicy.
3. Konfitura z czarnego bzu
Składniki:
- 1 kg owoców czarnego bzu,
- 0,5 kg cukru,
- sok z 1/2 cytryny (dodaj więcej, jeżeli podczas smażenia konsystencja jest zbyt płynna).
Przygotowanie:
1. Owoce umyj, osusz, oddziel od gałązek, a następnie przełóż do rondelka lub garnka z grubym dnem.
2. Dodaj odrobinę wody, cukier oraz połowę soku z cytryny, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
3. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj resztę soku z cytryny i gotuj do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
4. Przełóż do wyparzonych, suchych słoików i natychmiast szczelnie zamknij.
5. Możesz zapasteryzować słoiki.
4. Sok z owoców czarnego bzu
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,
- 1 kg cukru,
- 1 litr wody.
Przygotowanie:
1. Owoce czarnego bzu włóż do garnka i ogrzewaj, aż puszczą sok.
2. Następnie rozetrzyj je na miazgę i przeciśnij przez gazę.
3. Zagotuj sok z miodem (1 część miodu na 10 części soku)
4. Rozlej do ciemnych butelek (tak, aby nie był narażony na działanie słońca).
Dlaczego warto jeść przetwory z czarnego bzu
Czarny bez (z łac. Sambucus nigra) jest bardzo cennym naturalnym sposobem na walkę z typowymi objawami infekcji dróg oddechowych. Działa napotnie i moczopędnie, pomagając usuwać z organizmu toksyny. Największa moc witamin i soli mineralnych skoncentrowana jest w owocach czarnego bzu (zbiera się je w sierpniu i wrześniu), które zawierają:
- witaminę C,
- prowitaminę A,
- wapń,
- potas,
- sód,
- glin,
- żelazo,
- glikozydy antocyjanowe (hamują wolne rodniki i wykazują działanie antynowotworowe),
- pektyny,
- garbniki,
- kwasy owocowe.
Kto może jeść przetwory z czarnego bzu
Wszyscy! Są zdrowe i bezpieczne dla dzieci i dorosłych, dla kobiet w ciąży i karmiących. U dzieci wskazane są do stosowania powyżej 2 roku życia. Jeżeli twój maluch jest przeziębiony, podawaj mu 2-3 razy dziennie po szklance soku (50 g) rozcieńczonego ciepłą wodą. Taki sok można także pić profilaktycznie – dodawać do herbaty lub po prostu spożywać do trzech łyżeczek dziennie.
Z przetworów z czarnego bzu powinny korzystać osoby ze skłonnościami do:
- nawracających infekcji,
- obniżonej odporności,
- zapalenia oskrzeli,
- grypy.
Przetwory z czarnego bzu są także polecane przy usuwaniu z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn, w chorobach reumatycznych oraz skórnych (pielęgnacja skóry trądzikowej). Są też stosowane przy niestrawności, zaparciach i w uśmierzaniu bólu w nerwobólach i rwie kulszowej.
Zobacz też:

Dżemy, galaretki, soki, syropy , ale także pasty, oryginalne sosy, kiszonki, mrożonki – możliwości nie sposób zliczyć. Mimo że sklepowe półki uginają się od wszelkich przetworów , to wykonane samodzielnie i według własnego uznania i smaku przygotowany letni specjał będzie cieszyć twoją rodzinę w zimowe dni. Poza tym efektownie opakowany słoiczek dżemu morelowego może być wspaniałym oraz niebanalnym prezentem, np. dla zapracowanej przyjaciółki. Specjalista w dziedzinie żywienia, Edyta Gulińska, radzi, co robić, aby przetwory były wysokiej jakości , czyli miały odpowiednią konsystencję, aromat, kolor, warto znać kilka zasad. Oto one. 5 najważniejszych zasad, które musisz znać zanim weźmiesz się za przetwory Wybieraj owoce i warzywa zdrowe, dojrzałe, świeże, najlepiej z ekologicznych upraw lub z własnego ogródka. Te o pięknej barwie są najbogatsze w składniki odżywcze. Słoiki myj w gorącej wodzie z detergentem, wypłucz je i wytrzyj. Słoiki na niepasteryzowane przetwory wygotuj lub wypraż. Sprawdzaj, czy pokrywki nie są zardzewiałe, a ich wewnętrzna strona się nie kruszy – najmniejsza nieszczelność sprawi, że przetwór się zepsuje . Do krojenia używaj nierdzewnych noży (żelazo niszczy witaminy, np. witaminę C). Przetwory poddawaj działaniu wysokiej temperatury jak najkrócej – tylko tyle, ile jest konieczne do uzyskania odpowiedniej trwałości. Przygotuj potrzebne narzędzia miski stalowe lub plastikowe do mycia i układania owoców i warzyw, płaski szeroki garnek stalowy o pojemności 3–4 litrów do gotowania dżemów, rondel z grubym dnem lub duża patelnia o średnicy ok. 40 cm do smażenia konfitur i powideł , plastikowe sito o drobnych oczkach, drewniana pałka i przecierak do przecierania, słoiki typu twist – mniejsze do dżemów, litrowe i większe do ogórków, torebki...

Przygotowując domowe przetwory na zimę , masz do wyboru co najmniej 6 technik. W zależności od tego, czy przetwarzasz warzywa czy owoce, czy chcesz zrobić słodkie czy słone przetwory, możesz wykorzystać: pasteryzację, janginizację, mrożenie, kiszenie, marynowanie, suszenie. Na czym konkretnie polegają te sposoby na przetwarzanie warzyw i owoców ? Pasteryzacja Pasteryzacja ma na celu zniszczenie drobnoustrojów, a polega na gotowaniu słoików z przetworami w wodzie ( tzw. pasteryzacja na mokro ), co powoduje, że nad powierzchnią przetworu tworzy się próżnia, a pokrywki zasysają się. Zwykle pasteryzuje się tak kompoty, konfitury, dżemy, galaretki. Oprócz pasteryzacji ich trwałość zapewnia cukier i kwas zawarte w owocach lub dodane do przetworów (np. sok z cytryny). Do przetworów z warzyw dodaje się sól (im mniej, tym lepiej). Jak to zrobić? Na dnie garnka ułóż drewnianą kratkę lub złożoną na czworo ściereczkę. Nalej wody do wysokości połowy słoika. Nakryj garnek pokrywką i gotuj słoiki – małe 15 minut, większe 30 minut od zagotowania. Odczekaj, aż woda przestanie wrzeć i wyjmij słoiki. Zamiast pasteryzować na mokro, możesz też pasteryzować na sucho : do gorących słoików nałóż pod sam wierzch gorący dżem lub konfitury. Po zakręceniu i odwróceniu ich do góry dnem nakryj je kocem i zostaw do ostygnięcia . To metoda szybsza i skuteczniejsza. Zanim odstawisz dżem do piwnicy czy szafki z zapasami, sprawdź, czy pokrywka się zassała – można to stwierdzić po wgłębieniu na jej środku, nie powinna sprężynować. Janginizacja To duszenie warzyw, ale też owoców we własnych sokach z dodatkiem soli – w ten sposób unika się dodawania cukru do przetworów z owoców, co sprawia, że są zdrowsze. Wbrew pozorom sól pozwala wydobyć z owoców słodycz, powoduje, że puszczają sok, zachowują naturalny kolor i walory smakowe. Sól...

Aronia (z łac . Aronia melanocarpa ) to owoc, z którego można przygotować niezwykle szeroki wybór przetworów na zimowe wieczory. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa – wykazuje wiele właściwości leczniczych. Zobacz, co można z niej zrobić. Nie jest to wcale trudne, przekonaj się! Właściwości aronii Aronia, ze swoim specyficznym, nieco cierpkim smakiem bywa niedoceniana w naszym kraju. To duży błąd, gdyż jej właściwości prozdrowotne są ogromne i uważana jest za jedno z najzdrowszych owoców świata. Pomaga w leczeniu: nadciśnienia , wysokiego cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni przed bakteriami, wirusami i grzybami, rakiem, miażdżycą. Zawiera dużo: witamin (C, E, PP, B1, B2 i B6), kwasu foliowego , soli mineralnych, makro i mikroelementów ( żelaza, wapnia , miedzi, manganu, jodu, boru), przeciwutleniaczy (pomagają zwalczać wolne rodniki, zmniejszając ryzyko powstania komórek rakowych), Zawarte w aronii bioflawonoidy - rutyna i antocyjany - pozytywnie wpływają na: oczy (usprawniają pracę naczynek krwionośnych w oku, chroniąc przed zaćmą, jaskrą i innymi chorobami wzroku), odporność organizmu (mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antyzapalne), wygląd skóry. Aronia polecana jest dla osób pracujących przed komputerem – jej owoce niwelują szkodliwe skutki promieniowania z monitorów. Czy można jeść przetwory z aronii w ciąży? Przetwory z aronii, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne mogą spożywać kobiety w ciąży. Ale w umiarkowanych ilościach , ze względu na dodawany do nich cukier. Przyszłe mamy muszą uważać na słodzone produkty, gdyż ich spożycie może przyczynić się do rozwoju cukrzycy ciążowej . W trakcie karmienia piersią nie ma przeciwwskazań do spożywania przetworów z aronii. Przetwory z aronii dobre...