Domowe przetwory

Czerwone porzeczki
lato
owoce dla dzieci
sezonowe warzywa i owoce

Porzeczki dla dziecka: które są najzdrowsze i dlaczego warto maksymalnie wykorzystać sezon na porzeczki

Czy wiesz, które z trzech rodzajów porzeczek są najzdrowsze i to nie tylko dla dzieci? Jedno jest pewne: bez względu na kolor, porzeczki są dobre dla każdego, nawet dla niemowląt. W dodatku pachną i smakują wakacjami za miastem. I można robić z nich przepyszne przetwory...
Luiza Słuszniak
przetwory z dyni
dynia
domowe przetwory

Przetwory z dyni – przepisy na pyszności dla małych i dużych

Przetwory z dyni sprawiają, że można tym wartościowym warzywem cieszyć się całą zimę. Dynię można przetwarzać na słodko i bardziej wytrawnie, dlatego każdy z domowników znajdzie smak dla siebie. Zobacz, jakie przetwory można zrobić z dyni.
Ewa Janczak-Cwil
przetwory z czarnego bzu
domowe przetwory

Przetwory z czarnego bzu na grypę, przeziębienie i kaszel

Przetwory z czarnego bzu pomagają zwalczać objawy infekcji: katar, kaszel i gorączkę. Polecane są też osobom, które mają problemy skórne i reumatyczne. Mogą je spożywać kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci.
Agnieszka Majchrzak
przetwory z aronii
dieta na odporność
dieta kobiety ciężarnej
domowe przetwory

Przetwory z aronii – słodkości pełne witamin (idealne na zimową odporność!)

Przetwory z aronii - dżemy, konfitury, marmolady kuszą swoją słodkością i bogactwem witamin oraz minerałów. Zobacz, dlaczego warto je jeść zwłaszcza zimą!
Agnieszka Majchrzak
domowe przetwory
sezonowe warzywa i owoce
domowe przetwory

Czy janginizacja jest zdrowa dla dziecka? Wyjaśnia dietetyk

Janginizacja, czyli zamiast cukru trochę soli - to teraz modny sposób przygotowywania owocowych przetworów na zimę. Czy przetwory z solą są zdrowsze niż te z cukrem?
Aleksandra Sobieraj
domowe przetwory
domowe przetwory

W tym roku dżemy i kiszonki przygotuj w domu! Jak to zrobić?

Nigdy nie robiłaś sama dżemów czy przecierów warzywnych? Ani mrożonek? Spróbuj! Teraz jest najlepszy czas, by zatrzymać smaki i aromaty lata. Robienie domowych przetworów nie jest trudne, a smakują wyjątkowo i są zdrowe.
Aleksandra Sobieraj
mrożone owoce
domowe przetwory

Jak mrozić owoce? Robimy domowe mrożonki

Owocowy sezon w pełni! Teraz możecie rozkoszować się smakiem świeżych truskawek, za chwilę wiśni i jabłek. Ale jak zachować go na zimowe miesiące? Jest na to prosty sposób: zamrażanie.
Aleksandra Sobieraj
kuchnia
kuchnia dla malca
sezonowe warzywa i owoce

5 zasad, jak przygotować domowe przetwory

Zamknięte w słoikach owoce i warzywa to najlepszy sposób na zatrzymanie smaków i aromatów lata. I jeszcze jedna okazja, by przygotować w domu coś pysznego dla dziecka. Jak to robić, radzi Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia.
Edyta Gulińska