Nawet najsmaczniejsza kaszka może się w końcu sprzykrzyć. Ale nie w postaci pysznego deseru. Jest nie tylko sycąca, ale i bardzo zdrowa. Podajemy kilka pomysłów na wspaniałe słodkości z kaszy, deserek nie tyko dla dzieci.

Reklama

Sypana szarlotka
Ciasto robi się błyskawicznie i bez zagniatania.
Przygotowanie: Szklankę mąki wymieszaj ze szklanką kaszy manny, szklanką cukru, dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia i cukrem waniliowym. Wysmaruj średnią tortownicę masłem i wysyp bułką tartą lub kaszą manną. Na dnie rozsyp połowę wymieszanych składników, wyłóż na to ok. kilograma startych na grubej tarce kwaśnych jabłek, oprósz lekko cynamonem i posyp resztą zmieszanych składników. Na wierzchu ułóż plasterki zimnego masła (200 g). Piecz w 180°C ok. godziny, aż wierzch się zrumieni i będzie chrupiący. Podaj na ciepło.
Od kiedy: od 3. roku życia.

Polecamy: 5 sprytnych sposobów na kasze

Lekki krem malinowy
Łatwostrawny, smak i kolor zależy od dodanych owoców.
Przygotowanie: Dwie łyżki kaszy manny ugotuj w szklance wody aż do rozklejenia, dodaj cztery łyżki przetartych malin lub innych owoców, posłodź. Zagotuj, ostudź, ubijaj, aż powstanie puszysty krem.
Od kiedy: od 10. miesiąca.

Torcik czekoladowy
Idealny na niedzielny podwieczorek. Podawaj z owocami.
Przygotowanie: Zagotuj dwie szklanki mleka, pół szklanki cukru i półtorej płaskiej łyżki kakao. Mieszając, powoli wsyp pół szklanki manny, gotuj aż do rozklejenia. Dodaj łyżkę masła, wymieszaj. Do formy wyłożonej herbatnikami wlej gorącą masę, przykryj resztą herbatników. Ostudź.
Od kiedy: od 3. roku życia

Zobacz także

Racuszki z manny
Świetne dla niejadka. Podawaj od czasu do czasu.
Przygotowanie: Pół szklanki kaszy manny ugotuj na gęsto w szklance mleka. Gdy przestygnie, utrzyj na gładką masę z dwoma żółtkami i dwiema łyżeczkami cukru oraz płaską łyżką miękkiego masła. Wymieszaj lekko z ubitą pianą. Kładź łyżką placuszki na rozgrzany olej i smaż po obu stronach do lekkiego ozłocenia.
Od kiedy: od 4. roku życia.

Gruszka w kremie
Szybki deser z mlecznej kaszki dla niemowląt.
Przygotowanie: Uduś do miękkości w odrobinie wody obraną i przekrojoną na pół dojrzałą gruszkę. Dokładnie rozmieszaj cztery łyżki kaszki mleczno-kukurydziano-ryżowej w 150 ml ciepłej przegotowanej wody lub użyj gotowej kaszki do picia. Polej połowę gruszki. Podawaj na ciepło.
Od kiedy: od 8. miesiąca.

Kasza jaglana z rodzynkami i orzechami
Na podwieczorek ze śmietanką lub naturalnym jogurtem.
Przygotowanie: Szklankę kaszy jaglanej opłucz, zalej trzema szklankami wody. Gotuj na wolnym ogniu ok. 45 min. Pod koniec dodaj kawałki jabłka, banana, rodzynki.
Od kiedy: od 3. roku życia.

Deser z płatków orkiszowych
Zdrowy – takie płatki robi się z najlepszych ziaren orkiszu.
Przygotowanie: Pół szklanki płatków zalej niepełną szklanką wody i gotuj kilkanaście minut, dodaj pół szklanki mleka zwykłego lub sojowego, zagotuj powtórnie i odstaw na kilka minut. Dodaj rozdrobnionego banana i zmiksuj. Posyp sparzonymi rodzynkami.
Od kiedy: od 2. roku życia.

Konsultacja: Anna Kłosińska, fizjolog żywienia, pracuje w dziale oświaty zdrowotnej PSSE, opracowuje programy żywieniowe dla dzieci.

td_dopisek.gif
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama