Znasz to miłe ciepło rozchodzące się po całym ciele podczas jedzenia gorącego posiłku, gdy przemarzłaś? Właśnie o to chodzi w przypadku rozgrzewających zup! Taką zupę najlepiej przygotować jeszcze przed spacerem z dzieckiem, żeby szybko podgrzać ją i zjeść tuż po powrocie do domu.

Reklama

Zupa rozgrzewająca – najlepsza na zimę

Zimowa zupa nie tylko ma rozgrzać, ale też dostarczyć dziecku porcję wartościowych warzyw – to świetna okazja, by maluch je zjadł. Co rozgrzewa w zupach? Na pewno ich temperatura – uważaj jednak, by nie podgrzać ich zbyt mocno, bo głodne dziecko mogłoby się poparzyć. Rozgrzewają też przyprawy, np. curry czy imbir, ale ważny jest również dodatek dającego energię białka, np. roślin strączkowych (fasola, soczewica) albo mięsa. Najlepiej znaną zimową zupą jest oczywiście rosół. To także świetna zupa na przeziębienie. W naszym serwisie jest mnóstwo przepisów na rosół – zachęcamy do wypróbowania.

Jak przyprawiać zimowe zupy dla dzieci?

Zawsze najlepiej naturalnie, zwłaszcza dla najmłodszych dzieci, np. ziołami (majeranek, kminek, tymianek, bazylia, cząber, lubczyk) albo zieleniną (natka pietruszki, koperek). Do zup dla kilkulatków możesz dodać już bardziej egzotyczne przyprawy: curry, kurkumę, imbir, szczyptę chili. Do zup nie dodawaj kostek rosołowych czy przypraw typu wegeta. Zawarty w nich glutaminian sodu jest jednym z częstszych alergenów.

A oto pomysły na rozgrzewające zupy na zimę:

  1. Barszcz ukraiński z fasolą
  2. Zupa pomidorowa z soczewicą
  3. Krem z dyni z imbirem

1. Barszcz ukraiński z fasolą

barszcz ukraiński
StockAdobe

Składniki:

Zobacz także
  • 5 łyżek suchej fasoli
  • 2 listki laurowe
  • ząbek czosnku
  • 3 średnie buraczki
  • kawałek włoskiej kapusty
  • 3 podudzia z kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Fasolę opłucz, zalej szklanką wody, posól i zagotuj. Odstaw z ognia, przykryj i zostaw na dwie godziny. Ugotuj ją, by była miękka, w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. W razie konieczności dolej wody. Buraczki umyj, osusz, każdy zawiń w folię aluminiową, ułóż na blasze do pieczenia i piecz ok. godziny (aż będą miękkie) w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C. Obierz i pokrój w kostkę. Mięso włóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Posól i gotuj przez godzinę na małym ogniu. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojoną kapustę. Następnie dodaj posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotuj i dodaj fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach buraczki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotuj, zdejmij z ognia i wlej sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Do zupy wlej śmietanę wymieszaną z mąką rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Dopraw solą oraz pieprzem.

2. Zupa pomidorowa z soczewicą

zupa pomidorowa z soczewicą
Adobe Stock

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • cebula
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • puszka pomidorów krojonych
  • szklanka passaty pomidorowej (w butelce)
  • łyżeczka curry w proszku
  • szczypta chili w proszku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie: Cebulę pokrój w dość drobną kosteczkę. Rozpuść w garnku masło i na małym ogniu lekko podduś cebulę, aż stanie się szklista. Dodaj soczewicę, zamieszaj i chwilę poduś razem z cebulką. Dodaj curry i chili, zamieszaj. Po chwili włóż pomidory z puszki, dodaj passatę. Wlej 2 szklanki wody. Gotuj zupę, aż soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać (ok. pół godziny). Jeśli zupa jest za gęsta, możesz dolać wody. Dopraw solą i pieprzem (ewentualnie także curry). Możesz posypać posiekaną natką pietruszki.

3. Krem z dyni z imbirem

zupa z dyni
StockAdobe

Składniki:

  • cebula
  • ok. 1/2 kg miąższu dyni (najlepiej hokkaido)
  • 2 łyżki oliwy
  • kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • ząbek czosnku
  • woda (lub bulion warzywny)
  • sól

Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i podduś cebulę. W międzyczasie zetrzyj czosnek i imbir na drobnej tarce i też dodaj do cebuli. Podduś chwilę. Dynię pokrój w grubą kostkę i wrzuć do garnka. Duś kilka minut, mieszając. Zalej wodą (lub bulionem) tak, by woda zakryła dynię. Gotuj na wolnym ogniu, aż dynia będzie miękka. Dopraw solą. Zmiksuj blenderem na gładki krem. Możesz podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami z podpieczonego chleba.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama