Serniczki ukraińskie to specjał kuchni wschodniej. Smaży się je na patelni i podaje jako deser lub osobne smakowite danie, zwłaszcza na śniadanie lub kolację. Syrniki twarogowe to coś, co ukraińskie dzieci wprost uwielbiają. Podajemy prosty przepis.

Reklama

Serniczki ukraińskie

Tzw. syrniczki często je się w Ukrainie, ale potrawa ta jest także dobrze znana na Białorusi i w Rosji. Serniki to nic innego jak placki twarogowe ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami – trochę przypominają polskie racuchy. Łatwo się domyślić, że serniczki ukraińskie na słodko to dziecięcy przysmak. Świetnie smakują także na zimno, idealnie więc nadają się np. na drugie śniadanie do szkoły.

Ważne! Serniczki ukraińskie robi się z prawdziwego białego sera lub dobrej jakości twarogu (w końcu to placki twarogowe). Jeśli użyjesz serka homogenizowanego czy miękkiego twarożku, smak placuszków będzie całkiem inny.

Z czym podawać syrniki ukraińskie?

Ponieważ serniczki najczęściej jada się na słodko, w Ukrainie podaje się je ze śmietaną, owocami czy miodem. Można też poeksperymentować ze smakiem i do serników ukraińskich dodać:

  • syrop klonowy;
  • cukier puder;
  • sok z malin;
  • rodzynki, bakalie.

Serniki ukraińskie: przepis

Ukraińskie racuchy można jeść na różne sposoby: w wersji na słodko proponujemy położyć na placki np. dżem owocowy lub duszone owoce, na słono będą świetnie smakować z kwaśną śmietaną. Trudno o smaczniejsze danie ukraińskie dla dzieci.

Zobacz także

W zdrowszej i mniej tłustej wersji serniczki ukraińskie można upiec, a śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym. Gospodynie ukraińskie często też łączą mąkę z kilkoma łyżami kaszy manny.

Przepis na serniczki ukraińskie z patelni

Składniki:

  • 250-300 g twarogu (może być półtłusty)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki (ok. 80 g)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru

Składniki na dodatki:

  • kwaśna śmietana
  • owoce (np. nektarynki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Rozgnieć biały ser. Połącz go z jajkiem i cukrem, dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodaj odrobinę mąki. Podziel ciasto na kilka części, z każdej uformuj kulę, a potem lekko zgnieć, by powstał placek. Smaż serniczki na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Nektarynki sparz, obierz ze skórki i pokrojone w plasterki smaż z dodatkiem łyżeczki cukru. Poczekaj aż zmiękną. Serniczki polej śmietaną, na wierzch połóż duszone lub świeże owoce.

syrniczki ukraińskie
Adobe Stock/olllinka2

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama