10 serów dla dziecka
Choć głównym składnikiem serów jest mleko, to liczba ich rodzajów jest olbrzymia. Niektórych dziecko może spróbować jeszcze zanim skończy rok, na inne przyjdzie czas później.
![Serek biały domowy Serek biały domowy](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgSRgCSe-55d39d9.jpg?quality=90&resize=980,654)
1 z 10
![Serek biały domowy](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgSRgCSe-55d39d9.jpg?quality=90&fit=1057,800)
Twarożek domowy
Możesz go zrobić w domu sama z mleka pasteryzowanego (nie UHT!). Mleko przegotuj, zakwaś je łyżką śmietany i zostaw na 24 godziny, by się zsiadło. Po ukwaszeniu usuń warstwę tłuszczu. Lekko ogrzej je w tzw. kąpieli wodnej (naczynie z mlekiem wstaw do większego z gorącą wodą). Ścięty sernik odcedź na sitku lub na podwójnej gazie. Serek będzie miękki i delikatny.
Od kiedy: od 11-12. miesiąca życia
2 z 10
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgjkfxNH-79f0462.jpg?quality=90&fit=1199,800)
Twarogowy biały
Produkuje się go z tłustego mleka, ale ma niedużą zawartość tłuszczu. Choć zawiera sporo białka, jest w nim mało wapnia, bo większość pozostaje w serwatce, którą się odciska. Można go podawać jako samodzielne danie ze szczypiorkiem, w deserach, na kanapkach.
Od kiedy: od 11-12. miesiąca życia
3 z 10
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/img0BI3yQ-f65120c.jpg?quality=90&fit=938,800)
Serek homogenizowany
Bardzo delikatny. Dla dziecka należy wybierać serek naturalny, bez żadnych dodatków - słodkie serki homogenizowane zawierają wyjątkowo dużo cukru. Można go podawać z przetartymi owocami, jako dodatek do sosu lub samodzielne danie.
od kiedy: od 11-12. miesiąca
4 z 10
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/img3myJHk-7005a8b.jpg?quality=90&fit=1269,800)
Ricotta
To włoski serek, produkowany z serwatki, zawiera mało tłuszczu, jest lekki, miękki, nie jest dosalany. Można go podawać do pieczywa, sosów, zapiekanek, deserów, dań z warzyw.
Od kiedy: po 1. roku życia
5 z 10
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgSSyFyW-b0cf5b3.jpg?quality=90&fit=842,800)
Mozzarella
Biały ser z krowiego mleka, zawiera bardzo mało tłuszczu, ma delikatny smak, jest błyszczący i gładki. Jest podstawą włoskiej sałatki Caprese (razem z pomidorami i bazylią), świetnie nadaje się do pizzy.
Od kiedy: po 1. roku życia
6 z 10
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgMmYoaL-af5e86b.jpg?quality=90&fit=1154,800)
Ser żółty
Dla najmłodszych dzieci lepsze są sery łagodne, typu gouda, edam czy morski. Dobry żółty ser powinien mieć dziurki regularne, a nie poszarpane. Świetny do kanapek, zapiekanek, tostów, jako dodatek do zup.
Od kiedy: po 2. roku życia
7 z 10
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/img0lsrtQ-efab8bb.jpg?quality=90&fit=1026,767)
Feta
Polski ser tego typu produkuje się z mleka krowiego, ale oryginalna feta wytwarzana jest z mleka owczego lub koziego, albo mieszanki obu rodzajów tego mleka. Nie jest bardzo tłusty, ale bywa dość słony. Można go dodawać do sałatek, podawać do pieczywa.
Od kiedy: po 2. roku życia
8 z 10
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgsunWcw-f80ede6.jpg?quality=90&fit=1203,800)
Mascarpone
Wytwarzany jest z mleka krowiego, nie jest solony, ma konsystencję miękkiego masła, jest bardzo tłusty (80% tłuszczu w suchej masie)
Można go używać jako dodatek do ciast, deserów (np. tiramisu), potraw z warzyw.
Od kiedy: po 2. roku życia
9 z 10
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgthZqvA-6ca6c9f.jpg?quality=90&fit=1200,800)
Typu camembert
To ser pleśniowy o charakterystycznym pieczarkowym zapachu. Jest bardziej tłusty od sera brie, który należy do tej samej rodziny serów co camembert. Można go podawać do kanapek i jako przekąskę.
Od kiedy: po 3. roku życia
10 z 10
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgYnF4UV-8e18d4d.jpg?quality=90&fit=965,800)
Ser z niebieską pleśnią
Ma ostry smak i intensywny aromat, jego skórka jest jasnokremowa, a miąższ biały z zielonkawoniebieskimi żyłkami pleśni, wytwarzany jest z mleka krowiego lub owczego. Można go podawać do pieczywa, dodawać do sosów, zapiekanek.
Od kiedy: po 3. roku życia