Śniadanie w dobie pandemii. Co jeść, jak, ile i kiedy, aby rodzina była zdrowa w dobie COVID-19? [LIVECZAT]
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Co warto jeść, by wzmocnić odporność? Dlaczego właśnie wtedy warto spożywać dania zawierające pełne ziarna? Na te oraz wiele innych pytań odpowiedziała podczas naszego liveczatu Paulina Barros, dietetyczka.
Śniadanie to bardzo ważny posiłek, który dzieci, a także zwykle dorośli powinni zjadać najlepiej do godziny od przebudzenia. Dlaczego jest to ważne? Podczas naszego spotkania, którego patronem była marka Cheerios, ekspertka podkreśliła, że sprzyja to rozbudzeniu, dostarcza niezbędnej rano energii i składników odżywczych, a także wspomaga koncentrację. Jeśli kolejne posiłki spożywane są regularnie, co 3-4 godziny, to taka dieta wspiera zdrowy styl życia, w tym także odporność.
Jak komponować śniadania dla całej rodziny w okresie przesilenia zimowo-wiosennego?
– Zasady komponowania śniadań dotyczą nie tylko tego posiłku, ale również pozostałych, spożywanych w ciągu dnia. Przestrzeganie ich w czasie przesilenia, a teraz dodatkowo jeszcze pandemii, pomaga dobrze przygotować się do wiosny i lepiej zacząć dzień - mówi ekspertka.
– Do tej pory specjaliści opierali się głównie o piramidę żywienia, która była dosyć skomplikowana. Obecnie stosujemy tzw. zasadę zdrowego talerza, gdyż zdecydowanie łatwiej wyobrazić sobie, jak ten posiłek powinien wyglądać. I tak zgodnie z tą zasadą połowę talerza powinny zajmować warzywa lub owoce (może być też miks obu grup produktów). Drugą połowę talerza dzielimy na pół i tak w jednej ćwiartce powinny się znaleźć węglowodany (najlepiej produkty pełnoziarniste), a w drugiej – produkty dostarczające do organizmu białka (roślinnego – strączki, lub zwierzęcego – jajka, mięso). W myśl tej zasady można skomponować śniadanie, w którym połowę talerza będą zawierały jagody, maliny i banan, pierwszą ćwiartkę – płatki z pełnego ziarna, a drugą ćwiartkę jogurt (roślinny lub nie). Jest to dobrze skomponowane śniadanie, które sprawdzi się także w okresie przesilenia oraz pandemii – podkreśla dietetyczka, Paulina Barros.
Jaka jest zalecana dzienna porcja zbóż dla dzieci i dorosłych? Jak je wpleść w dietę – zwłaszcza przedszkolaków-niejadków?
Podczas spotkania ekspertka podpowiedziała rodzicom, że zalecana ilość zbóż w diecie wynosi u maluchów 5 porcji, przy czym przyjmuje się, że jedna porcja to około 30 g. Z wiekiem oraz aktywnością fizyczną zapotrzebowanie na zboża wzrasta i może wynosić nawet 11 porcji. Warto przy tym pamiętać, że w jednym posiłku może znajdować się kilka porcji zbóż, a także że mogą mieć różną formę, w tym m.in. płatki, makarony, kasze, pieczywo itp.
– Mama, która zastanawia się, jak przemycić zboża w diecie przedszkolaka-niejadka, powinna pamiętać o tym, by testować różne ich formy. W jednym posiłku podać je jako makaron, w innym jako pieczywo, a w jeszcze innym jako płatki czy naleśniki. Tym sposobem w każdym posiłku znajduje się miejsce dla pełnoziarnistych produktów, które zastąpią ich przetworzone odpowiedniki. Dla niejadków świetnym pomysłem są np. kanapki, bo każdy je lubi. Często, gdy dodamy do nich jakąś kolorową pastę, warzywa i kiełki, to pieczywo stanie się niewidoczne, a porcja zbóż jednak będzie dostarczona. To samo ma miejsce w przypadku zbożowych płatków śniadaniowych. Można nadać im piękną formę – wystarczy na dole szklanki ułożyć płatki, później dodać jogurt, a na górze owoce – podpowiada dietetyczka.
Dodaje również, że warto bawić się konsystencją i kolorami, a także miksować różne rodzaje płatków. Warto również zaangażować dziecko zarówno w proces wyboru konkretnych produktów, które ma zjeść na śniadanie, jak i w jego tworzenie.
Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz ponownie nasz liveczat!
Podczas liveczatu odbył się konkurs – najciekawsze pytania uczestniczek zostały nagrodzone 10 zestawami płatków Cheerios OWSIANY. W każdym z nich znajdowało się opakowanie 210 g Cheerios owsiany w wariancie klasycznym oraz Cheerios owsiany w wariancie smakowym (jabłko-cynamon).
Co warto wiedzieć o płatkach śniadaniowych Nestlé Cheerios Owsiany?
Zawierają 91% pełnego ziarna owsa w wariancie klasycznym, a 85% w wariancie smakowym.
Ponadto w wariancie klasycznym znajduje się tylko 9% cukru na 100g produktu. A to wszystko przy jednoczesnym bardzo dobrym smaku, który zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Płatki Nestlé Cheerios Owsiany zawierają witaminy i żelazo.
Produkt posiada pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka oraz spełnia wymogi zdrowego żywienia – spełnia restrykcyjne normy, dlatego może być podawany w przedszkolach oraz może być sprzedawany w sklepikach szkolnych.
Materiał powstał we współpracy z marką Cheerios