Sposób na pomidorówkę
Zupa niejedno ma imię. Maluchy lubią zupy czyste. Są też miłośnicy zup kremów lub tradycyjnych zup z kawałkami warzyw. A już żadne dziecko nie oprze się zupie pomidorowej. Domowej – rzecz jasna.
Dziś odstaw na bok gotowy przecier pomidorowy. I nawet nie myśl o kostce rosołowej – dzieci w ogóle nie powinny jej jeść. Spróbuj ugotować prawdziwą domową pomidorówkę ze świeżych warzyw. Nie zajmie to dużo więcej czasu niż zwykle. Taką zupę może jeść już maluch w drugim roku życia.
Idź na targ
Będziesz potrzebować świeżej włoszczyzny: pietruszki, dwóch marchewek, połówki selera, ćwiartki pora. Na wywar przyda się też kawałek mięsa z indyka lub z kurczaka (choć możesz także przygotować go z samych warzyw). Kup też kilogram świeżych aromatycznych pomidorów. Zanim zaczniesz gotować, warzywa i mięso dokładnie umyj.
Ugotuj wywar
Mięso włóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Postaw na ogniu. W tym czasie obierz marchewkę, pietruszkę, seler i por, pokrój na mniejsze kawałki (nie mogą być jednak zbyt małe) i wrzuć do garnka. Gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie – około pół godziny. Wywar przecedź. Warzywa odłóż – możesz wykorzystać je potem do sałatki.
Przygotuj przecier pomidorowy
Pomidory sparz, obierz ze skórki. Przekrój na pół i wykrój twarde części przy ogonku. Wrzuć do garnka i gotuj, aż zaczną się rozpadać. Zdejmij z ognia, lekko przestudź i przetrzyj przez sito (powinny na nim zostać pestki).
Połącz wywar z pomidorami
Do przecieru dodaj wywar, który ugotowałaś wcześniej. Jeśli przygotowujesz zupę dla dziecka powyżej trzeciego roku życia lub dla dorosłych, w rondlu możesz przez chwilę poddusić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie wlej przecier z pomidorów i jeszcze chwilę pogotuj razem na małym ogniu. Jeśli zupa ma być idealnie gładka, możesz ją zmiksować. Teraz dodaj wywar warzywno-mięsny (jeśli ugotowałaś wywar tylko z warzyw, możesz dodać do zupy łyżkę oliwy z oliwek).
Dopraw zupę
Lekko posól solą morską i dodaj szczyptę cukru (wystarczy naprawdę kilka kryształków) – wydobywa on smak z każdej potrawy. Dorośli mogą dodać kilka kropli sosu tabasco (ostry!). Zupę możesz też zaprawić odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego.
Podaj dodatki
Pomidorową możesz podać z cienkim makaronem, ryżem, kładzionymi kluskami, groszkiem ptysiowym czy grzankami. Jeśli jest gęsta, wystarczy posypać ją tartym parmezanem i zagryzać chrupiącą ciabattą – tak jedzą krem z pomidorów Włosi.
Smacznego!