Reklama

Dziś odstaw na bok gotowy przecier pomidorowy. I nawet nie myśl o kostce rosołowej – dzieci w ogóle nie powinny jej jeść. Spróbuj ugotować prawdziwą domową pomidorówkę ze świeżych warzyw. Nie zajmie to dużo więcej czasu niż zwykle. Taką zupę może jeść już maluch w drugim roku życia.

Reklama

Idź na targ
Będziesz potrzebować świeżej włoszczyzny: pietruszki, dwóch marchewek, połówki selera, ćwiartki pora. Na wywar przyda się też kawałek mięsa z indyka lub z kurczaka (choć możesz także przygotować go z samych warzyw). Kup też kilogram świeżych aromatycznych pomidorów. Zanim zaczniesz gotować, warzywa i mięso dokładnie umyj.

Ugotuj wywar
Mięso włóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Postaw na ogniu. W tym czasie obierz marchewkę, pietruszkę, seler i por, pokrój na mniejsze kawałki (nie mogą być jednak zbyt małe) i wrzuć do garnka. Gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie – około pół godziny. Wywar przecedź. Warzywa odłóż – możesz wykorzystać je potem do sałatki.

Przygotuj przecier pomidorowy
Pomidory sparz, obierz ze skórki. Przekrój na pół i wykrój twarde części przy ogonku. Wrzuć do garnka i gotuj, aż zaczną się rozpadać. Zdejmij z ognia, lekko przestudź i przetrzyj przez sito (powinny na nim zostać pestki).

Połącz wywar z pomidorami
Do przecieru dodaj wywar, który ugotowałaś wcześniej. Jeśli przygotowujesz zupę dla dziecka powyżej trzeciego roku życia lub dla dorosłych, w rondlu możesz przez chwilę poddusić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie wlej przecier z pomidorów i jeszcze chwilę pogotuj razem na małym ogniu. Jeśli zupa ma być idealnie gładka, możesz ją zmiksować. Teraz dodaj wywar warzywno-mięsny (jeśli ugotowałaś wywar tylko z warzyw, możesz dodać do zupy łyżkę oliwy z oliwek).

Dopraw zupę
Lekko posól solą morską i dodaj szczyptę cukru (wystarczy naprawdę kilka kryształków) – wydobywa on smak z każdej potrawy. Dorośli mogą dodać kilka kropli sosu tabasco (ostry!). Zupę możesz też zaprawić odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego.

Podaj dodatki
Pomidorową możesz podać z cienkim makaronem, ryżem, kładzionymi kluskami, groszkiem ptysiowym czy grzankami. Jeśli jest gęsta, wystarczy posypać ją tartym parmezanem i zagryzać chrupiącą ciabattą – tak jedzą krem z pomidorów Włosi.

Smacznego!

td_dopisek.gif

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama