Co warto wiedzieć o szparagach?
Zaczął się już krótki (bo trwa w Polsce tylko 8–10 tygodni) sezon na szparagi. Warto je jeść właśnie teraz, bo to bardzo wartościowe warzywa. I mogą je jeść małe dzieci.
Dla dziecka możesz przygotować zupkę ze szparagów lub podać je jako dodatek do drugiego dania. Szparagi są zdrowe i naprawdę całkiem łatwo je przygotować.
1. Szparagi mają niewiele kalorii
Są również źródłem cennych witamin, głównie kwasu foliowego oraz witaminy C, E, beta-karotenu, i składników mineralnych, m.in. magnezu, fosforu, potasu, wapnia.
2. W Polsce najpopularniejsze są dwa rodzaje szparagów
To białe szparagi (wycinane, nim przebiją się nad ziemię) oraz zielone (rosną nad ziemią, stąd ich kolor), które są bardziej pikantne niż białe. Są jeszcze szparagi fioletowe, które upodobali sobie Francuzi. Zbiera się je, gdy ich główki przebiją się nad powierzchnię ziemi, a słońce zabarwi je na fioletowo.
Zobacz też: Przepisy na dania ze szparagów
3. Szparagi w pęczku powinny być mniej więcej jednakowej grubości
Wtedy równomiernie się ugotują. Muszą być świeże, niezwiędnięte. Warto kupować polskie szparagi – im krótsza droga z pola do konsumenta, tym lepiej.
4. Szparagów nie trzeba obierać bardzo cienko
Białe i fioletowe szparagi obiera się prawie na całej długości, zaczynając 2 cm poniżej główki. Zielonych można w ogóle nie obierać (jeśli są młodziutkie) lub tylko na 1/3 długości od dołu (gdy są dość grube). Zdrewniałe końce szparagów trzeba odłamać (same złamią się w odpowiednim miejscu) lub po prostu odkroić.
Zobacz też: Wiemy, dlaczego dziecko nie chce jeść owoców i warzyw!
5. Gotuj szparagi w pozycji pionowej
Najlepiej w wąskim, wysokim garnku na stojąco, w pęczku, z główkami nad wodą. Można też gotować szparagi w płaskim i szerokim – na leżąco. Białe i fioletowe gotują się 15–25 minut, zielone – 8–10 minut.
6. Szparagi przechowuj w lodówce
Trzeba je owinąć w wilgotną ściereczkę. Należy je wykorzystać szparagi w ciągu 2–3 dni od zakupu.
Zobacz też: Skuś się na szparagi!