Zapomnij o produktach w puszkach, gotowych daniach na tackach lub w słoikach albo kupowaniu jedzenia na mieście. Odłóż na dno szuflady ulotki z numerem telefonu do pizzerii. Gotowanie dla całej rodziny może okazać się całkiem znośne i niepochłaniające dużo czasu. Jeśli tylko spróbujesz oderwać się od typowo polskiego myślenia, że przygotowywanie dobrego obiadu musi trwać godzinami. Tak, tak – można gotować szybko i zdrowo. Oto dowody.

Reklama

1. Świeże składniki zamiast półproduktów

Wydaje ci się, że korzystając z gotowych półproduktów, skrócisz czas przygotowywania jedzenia? Pewnie trochę tak, ale i jedzenie będzie mniej zdrowe. Składniki puszkowane lub z torebki nie są bowiem tak wartościowe jak świeże. Zostały już poddane wstępnej obróbce, a po to by zachowały trwałość, dodano do nich substancje, które wydłużają ich czas przydatności do spożycia i sprawiają, że dobrze wyglądają. Świeże natomiast zawierają tylko te składniki, które naturalnie w nich występują. I choć nie są tak trwałe jak przetworzone, są dużo zdrowsze.

Nasza propozycja: Makaron z pomidorami i kozim serem

2. Potrawa jednogarnkowa zamiast dwóch dań

Domowy obiad nie musi składać się z trzech dań, a jego przygotowywanie nie musi zabrać ci połowy dnia. Jeśli zrobisz dwa dania (w tym deser, za którym dzieci przepadają), też będzie smaczny i pożywny. Dlatego wypróbuj wersję jednogarnkową. Nie dość, że oszczędzisz na zmywaniu, to wprowadzisz też nieco urozmaicenia i co najważniejsze, zyskasz nieco czasu dla siebie.

Nasza propozycja: Czerwony ryż meksykański

Zobacz także

3. Dania dla dzieci i dorosłych z tych samych składników

Już dla około 9-10-miesięcznego niemowlaka nie musisz gotować zupełnie osobno. Wystarczy, że szykowanie obiadu zaplanujesz tak, by z tych samych składników (najlepszej jakości lub ekologicznych), odpowiednio je oczywiście przyprawiając (dla najmłodszych bez soli, pieprzu, cukru i cytryny) i rozdrabniając, zrobić trzy dania: dla dorosłych, dwuletniego dziecka i niespełna rocznego niemowlaka. To łatwiejsze niż robienie osobnej zupki dla malutkiego dziecka i obiadu dla reszty rodziny.

Nasza propozycja: Sola z warzywami i ryżem

4. Pieczenie w folii zamiast smażenia

Wiadomo: smażenie to najszybszy sposób przyrządzania dań. I jeśli robi się to umiejętnie, nie jest tak niezdrowe. Ale i tak w lekkostrawnej kuchni niepolecane, zwłaszcza w przypadku najmłodszych. Zamiast smażenia radzimy piec w folii aluminiowej lub w specjalnym rękawie – to w zasadzie odmiana gotowania na parze. Podczas pieczenia parujące z produktów soki pozostają wewnątrz szczelnie owiniętej folii aluminiowej lub w specjalnym rękawie. Tak przygotowywane mięso, ryba czy warzywa są bardzo soczyste, a nie chłoną dodatkowego tłuszczu jak podczas smażenia.

Nasza propozycja: Piersi z kurczaka pieczone w rękawie

5. Deser owocowy zamiast ciężkiego ciasta

Częściej rób lekkie desery, których podstawą są owoce. Jeśli nie ma sezonowych, użyj mrożonych. Są tak samo wartościowe jak świeże.

Nasza propozycja: Owoce pod owsianą pierzynką

Coś szybkiego na obiad – 6 zasad zdrowych zasad

By było zdrowo, pamiętaj o nich na co dzień. Oto najważniejsze.

  1. Używaj nieprzetworzonych składników: świeżych owoców, warzyw, mięsa, ryb, ziół i przypraw.
  2. Kupuj jak najświeższe produkty wysokiej jakości. Najlepiej żywność ekologiczną, która nie zawiera szkodliwej chemii.
  3. Wybieraj sezonowe owoce i warzywa. Dojrzewające u nas naturalnie są bardziej wartościowe niż szklarniowe lub importowane.
  4. Używaj oliwy i olejów nierafinowanych. Proces rafinacji pozbawia oleje cennych składników odżywczych.
  5. Stosuj produkty pełnoziarniste, w tym mąkę. Okrywa nasienna ziarna zawiera cenny błonnik, witaminy i minerały.
  6. Ogranicz ilość soli, cukru. Biały cukier zastąp brązowym, a zwykłą sól – morską lub kamienną.
Reklama

Zobacz też: Pomysł na obiad

Reklama
Reklama
Reklama