Wigilijne przepisy specjalnie dla małego dziecka - do druku
Większość tradycyjnych dań wigilijnych jest ciężkostrawna, więc nie nadają się one dla małego dziecka. Możesz jednak przygotować kilka zmodyfikowanych dań, które maluch będzie mógł spokojnie zjeść bez obawy, że mu zaszkodzą. Oto nasze przepisy.
1 z 9
Nie wszystkie wigilijne dania nadają się dla małych dzieci, choć niektórych mogą spróbować już niemowlaki. To m.in. kisiel żurawinowy, barszczyk czerwony gotowany z buraków czy pieczona ryba, np. łosoś. Jednak niektórych świątecznych potraw nie można podawać dzieciom - nie warto ryzykować.
Dlaczego nie należy podawać niektórych wigilijnych dań małym dzieciom?
Większość wigilijnych dań jest ciężkostrawna, zwłaszcza te zawierające kiszoną kapustę i grzyby, czyli np. zupa grzybowa, kapusta z grzybami, pierogi z grzybami. Niedojrzały układ pokarmowy dziecka po prostu nie poradzi sobie ze strawieniem takich dań, a dziecko będzie się źle czuło, będzie je bolał brzuszek. A po co ci zarwana noc i patrzenie na cierpiące dziecko? Chwila przyjemności przy jedzeniu nie jest tego warta.
Zobacz też: Burza w brzuchu - dr Feleszko radzi, jak leczyć biegunkę
Uwaga na słodkości!
Uważaj też na słodkości, które królują na wigilijnym stole. Choć są domowej roboty, w większych ilościach też nie są wskazane. Zwłaszcza jeśli zawierają mak, nie są lekkostrawne, choć w małych ilościach można pozwolić dziecku ich spróbować. Zwykle też zawierają miód, więc jeśli to pierwsza okazja, gdy twoje dziecko go próbuje, obserwuj, czy nie reaguje na niego alergicznie (miód to silny alergen). Najbezpieczniejszy jest oczywiście kisielek żurawinowy - dziecko może go jeść niemal bez ograniczeń (zdrowy rozsądek!).
Zatem miłych, spokojnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia!
Zobacz też: Przepisy dla alergika bez mleka, jajek i glutenu - do druku