Reklama

Błędna reakcja organizmu na zwykły, zdrowy pokarm to problem co dziesiątego malucha. Objawy to najczęściej wysypka na buzi, biegunka, czasem wymioty. Mogą pojawić się bardzo wcześnie, zanim malec zacznie jeść cokolwiek poza mlekiem mamy, bo alergeny przenikają do pokarmu. Przeczytaj o czym jeszcze powinnaś pamiętać?

Reklama

Nie eliminuj żadnego pokarmu na własną rękę
Np. wykluczenie glutenu sprawia, że wydłuża się okres rozpoznania ewentualnej choroby i utrudnia stwierdzenie, czy w grę wchodzi celiakia (choroba, przy której trzeba zrezygnować z glutenu na zawsze), czy przejściowa nietolerancja. O rozpoczęciu i zakończeniu diety oraz podawaniu dziecku suplementów (np. wapnia przy diecie bezmlecznej) może decydować jedynie lekarz.

Poproś pediatrę o listę produktów zakazanych
Unikniesz wielu błędów, np. przy uczuleniu na jajka nie będziesz podawać jajeczek przepiórczych, które też uczulają.

Przestrzegaj zakazów
Dieta likwiduje uciążliwe objawy i pozwala dziecku rozwijać się prawidłowo, ale także pomaga zapobiec różnym chorobom o podłożu alergicznym. Przestrzeganie jej często pozwala dziecku „wyrosnąć” z alergii.

Ostrożnie rozszerzaj dietę
Potencjalne alergeny (np. ryby, orzechy, miód) wprowadzaj później niż u zdrowych niemowląt, każdy osobno i w małych ilościach, uważając na objawy niepożądane.

Czytaj etykietki
Zakazane produkty mogą być tam, gdzie się ich nie spodziewamy.
- Mleko. Np. w parówkach, keczupie, chałwie.
- Jajka. Np. w gotowych pierogach, pulpetach.
- Gluten. Np. w jogurtach, gotowych mieszankach przypraw w musztardzie, gumie do żucia albo keczupie.

Poszukaj dobrze zaopatrzonego sklepu
Jest sporo pomysłowych produktów dla alergików, nawet bezglutenowe musli. Produkty dietetyczne możesz też kupować przez internet.

Naucz się gotować inaczej
Np. preparaty mlekozastępcze można wykorzystywać do przyrządzania kaszek, dodawać do zupek.

Nie wódź na pokuszenie
Nie zostawiaj w widocznym miejscu smakołyków z zakazanym składnikiem.

Nie zapominaj o frykasach
Mały alergik nie musi obywać się bez pyszności. Bez mleka da się zrobić nawet krem tortowy, bez jajek – upiec wiele ciast.
[CMS_PAGE_BREAK]

Ściąga dla mamy alergika
Czujesz się zagubiona? Sprawdź, co może jeść twoje dziecko, a od czego powinno trzymać się z daleka.

→ Dieta bezglutenowa
Gluten to białko roślinne, które jest w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie.
Zakazane: wszelkie pieczywo (a także ciastka, wafle, torty) poza bezglutenowym. Kasza manna, jęczmienna, płatki owsiane, płatki śniadaniowe, musli, makarony, bułka tarta, wszelkie potrawy mączne.
Dozwolone: ryż, kukurydza, ziemniaki i kasze, naturalnie bezglutenowe (gryczana, kukurydziana, jaglana), chleb, bułki i makarony bezglutenowe oraz naleśniki, ciasta, kluski przyrządzone z mąki kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej, gryczanej, sojowej lub gotowej mieszanki mąki bezglutenowej. Proso, soja, soczewica, tapioka, amarant, wszelkie produkty bezglutenowe oznaczone symbolem przekreślonego kłosa i/lub napisem „Produkt bezglutenowy”.

→ Dieta bezmleczna
Alergenem jest białko mleka, a właściwie wiele różnych białek. Kłopot może sprawiać także laktoza, czyli cukier mleczny, w takim wypadku nie mówimy jednak o alergii, lecz o wrodzonej lub nabytej nietolerancji laktozy.
Zakazane: mleko oraz jego przetwory (jogurty, serki itd.), mleko kozie, słodycze z dodatkiem mleka, np. czekolada mleczna, krówki, kremy, batony.
Dozwolone: preparaty mlekozastępcze, słodycze bez dodatków mleka: sorbety, galaretki, kisiel, ciastka przygotowane bez mleka.
Uważaj na: cielęcinę i wołowinę (bezpieczniejsze jest mięso z królika, indyka, kurczaka i jagnięcia).

Reklama

→ Alergia na jajka
Najczęściej problemem jest ich białko, jednak także żółtko może uczulać.
Zakazane: jajka i wszelkie produkty, które je zawierają, np. gotowe pierogi, naleśniki, także jajka przepiórcze.
Dozwolone: wszelkie produkty niezawierające jajek, w tym ciasta pieczone bez nich, np. domowa szarlotka czy sernik.
Uważaj na: mięso kurze. Nie rezygnuj z niego na wszelki wypadek, ale uważnie obserwuj malucha.

Reklama
Reklama
Reklama