
Choć pierwsze letnie owoce smakują naprawdę wyjątkowo, to na szczęście natura zadbała byśmy się nimi nie znudzili. Gdy kończą się truskawki czy czereśnie, przychodzi czas na inne owoce. Najlepiej oczywiście jeść je na surowo. Niemowlętom trzeba je obrać i rozdrobnić.
Jabłka dla dzieci
od 5. miesiąca
Co zawierają: witaminy C, B1, B2, PP, prowitaminę A, kwas pantotenowy oraz wapń, potas, magnez oraz niewielkie ilości żelaza.
Jak podawać: niemowlętom w postaci papek, musów, soków; starszym dzieciom na surowo w cząstkach, w postaci soków, dżemów i kompotów, a także jako dodatek do ciast, mięsa, naleśników, omletów czy sałatek.
Uwagi: regulują trawienie. Pieczone jabłka to składnik lekkostrawnych diet. Istnieje ponad 10 tysięcy odmian tych owoców – różnią się smakiem, kształtem, barwą.
Jakie jabłka wybrać?
Antonówki – twarde i kwaśne; nadają się na szarlotkę i do mięsa.
Papierówki – są soczyste i delikatne w smaku, gdy są mocno dojrzałe, dobre do placków.
Gloster – twarde, soczyste, kwaskowate; świetne do nadziewania pieczonego drobiu.
Malinowe – soczyste i aromatyczne.
Kosztele – twarde, soczyste, słodkie; nadają się do przechowywania przez zimę.
Cortlandy – kruche, słodkie; do deserów.
Lobo – słodkawo-kwaskowate i kruche.
Czempiony – bardzo soczyste, aromatyczne i słodkie; dobre na przetwory.
Winogrona dla dzieci
od 5.–6. miesiąca
Co zawierają: witaminy A, PP, C, a także wapń, żelazo, potas, mangan.
Jak podawać: niemowlętom w postaci soku; starszym dzieciom – świeże.
Uwagi: są łatwostrawne (bez pestek), energetyczne, wspomagają pracę nerek. Dla dzieci kupuj winogrona bezpestkowe, obieraj je ze skórki.
Dzika róża dla dzieci
od 5. miesiąca w sokach i przecierach, w innej postaci – powyżej 1. roku
Co zawiera: przede wszystkim bardzo dużo witaminy C (nawet 20–30 razy więcej niż cytryna).
Jak podawać: jako dodatek do soków i przecierów oraz w postaci konfitur, z suszonych owoców można robić napary.
Uwagi: działa wzmacniająco, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, głównie w infekcjach bakteryjnych i wirusowych.
Gruszki dla dzieci
od 7. miesiąca
Co zawierają: mają niezbyt wiele witamin (C, B1, B2, PP), ale są bogate w składniki mineralne: potas, wapń, żelazo i magnez. Zawierają trochę jodu.
Jak podawać: niemowlętom w postaci papek, musów, soków; starszym dzieciom obrane i pokrojone w cząstki, suszone lub jako przetwory: kompoty, dżemy, soki. Można je podawać na deser z domowym sosem czekoladowym lub waniliowym.
Uwagi: regulują pracę przewodu pokarmowego, bo zawierają sporo błonnika. Odwar z suszonych gruszek to lek na przeziębienia. Odmian jest ponad pięć tysięcy.