Reklama

Wspólne świętowanie przy stole integruje rodzinę, dlatego nawet niemowlę powinno do niego zasiąść. Maluszek może domagać się świątecznych przysmaków, ale bądź rozsądna. Większość świątecznych potraw jest ciężkostrawna (np. smażona ryba, kapusta, grzyby), więc podawanie ich dziecku jest ryzykowne, bo może wywołać problemy z brzuszkiem. Wystarczy, że dasz mu do spróbowania odrobinę ciasta czy kawałeczek ryby (dokładnie sprawdź, czy nie ma w niej ości). Czego jeszcze może spróbować dziecko z wigilijnego stołu?

Reklama

1. Barszczyk czerwony

Najlepiej ugotuj go w domu ze świeżych buraków i nie przyprawiaj mocno – będzie łagodny, lekkostrawny i odżywczy. Barszczyk z kiszonych buraków będziesz mogła podać dziecku dopiero w przyszłym roku. Buraki mają dużo błonnika i składników mineralnych. Dla niemowlaka możesz też ugotować buraczaną jarzynkę.

2. Gotowana ryba

Już w pierwszym roku życia dzieci mogą, a nawet powinny jeść ryby. Najlepiej, by były to tłuste ryby morskie, np. łosoś, śledź czy halibut, ale możesz też podać chudą rybę, np. morszczuka, dorsza, mintaja. Niemowlętom nie należy podawać dużych ryb drapieżnych, np. miecznika, rekina, makreli królewskiej, tuńczyka, płytecznika. Rybę dla małego dziecka można upiec w folii, ugotować (również na parze) lub udusić z warzywami.

Zobacz też: Warzywa, owoce, nabiał - co po kolei w diecie niemowlęcia

3. Ciasto drożdżowe

Choć na świąteczne ciasta czeka się cały rok, to tradycyjne wigilijne słodkości nie nadają się dla niemowlaka. Mak, miód, orzechy, czekolada – maluszki nie powinny jeść takich produktów. Jednak upieczone w domu ciasto drożdżowe (bez rodzynek) możesz dać dziecku do spróbowania. To zdrowa i bezpieczna potrawa.

4. Kompot z owoców

Wigilijny kompot powinien składać się z suszonych jabłek, śliwek i gruszek (wybierz susz owocowy niesiarkowany). Takie owoce trzeba umyć i moczyć przez kilka godzin w wodzie, następnie lekko osłodzić, dodać przyprawy korzenne i gotować, aż będą miękkie. Dziecku możesz podać odrobinę kompotu do picia, bez gotowanych owoców. Suszone owoce w umiarkowanej ilości poprawiają trawienie (zwłaszcza śliwki), ale w dużej mogą mieć działanie przeczyszczające.

5. Kisiel żurawinowy

Kisiel owocowy mogą jeść wszyscy – od niemowlęcia po babcię i dziadka. To zdrowe wigilijne danie (żurawiny działają antybakteryjnie i mają mnóstwo witamin, zwłaszcza C). Ugotuj go ze świeżych przetartych żurawin i nie dodawaj zbyt dużo cukru. Kwaśny smak tych owoców złagodzi śmietanka, którą możesz podać do kiślu w dzbanuszku.

Reklama

Zobacz też: Przepisy na deserki dla niemowlaka - do druku

Reklama
Reklama
Reklama