Ok. 2-3 strączki fasolki szparagowej można dodać do niemowlęcej zupki już w 7. miesiącu życia dziecka, a potem ją zmiksować. W 11., 12. miesiącu zależnie od tego, jak dziecko radzi sobie z gryzieniem, można podać dziecku ugotowaną miękką fasolkę jako jarzynkę, wcześniej ugniatając ją widelcem. Od 11. miesiąca dziecko może samo brać strączki fasolki z talerzyka i wkładać je do buzi.

Reklama

Fasolka szparagowa to warzywo, które świetnie nadaje się do nauki samodzielnego jedzenia. Dzieci zwykle ją lubią. Zawsze przed podaniem trzeba sprawdzić, czy nie ma włókien. Fasolka zawiera dużo beta-karotenu (prowitaminy A), witamin C, E oraz z grupy B, a także potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku.

dietetyk dr Halina Weker, od 17 lat kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka

Sprawdź przepisy dla dzieci:

Fasolkowa smakowitość
Omlet z warzywami
Kolorowy gulasz z zielonymi kopytkami

Zobacz także

td_dopisek.gif
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama