
Słyszałaś pewnie wiele różnych opinii, jak powinnaś karmić dziecko. Sprawdzamy prawdziwość kilku z nich.
Zimą wszystkie dzieci muszą zażywać witaminy
Nieprawda. W każdym posiłku powinny znaleźć się warzywa i owoce. Zawierają one witaminy A, C i E, które pomagają wykorzystać energię z jedzenia i pobudzają system odpornościowy.
Zimą maluszek powinien jeść więcej węglowodanów
Prawda. Sycące kaszki, ciepłe gęste zupy, zapiekanki z makaronu (najlepiej pełnoziarnistego) z dodatkiem warzyw mają wiele zalet. Rozgrzewają po spacerze, szybko i na długo zaspokajają głód. Zup nie zagęszczaj śmietaną i mąką (zmiksuj ziemniaka lub seler).
Zimą dziecko potrzebuje cukru, bo szybko daje energię
Nieprawda. Układ odpornościowy nie znosi cukru, za to przepadają za nim bakterie. Sprawia on, że białe krwinki, które są jednym z najważniejszych elementów układu odpornościowego, są osłabione i nie mogą niszczyć zarazków. Dlatego szczególnie w sezonie infekcji podawaj jak najmniej słodkości. Zamiast nich proponuj suszone owoce, orzechy, migdały.
Zimą dziecko powinno jadać częściej i większe porcje
Nieprawda. Najważniejsza jest regularność posiłków (powinno być ich pięć) – co 3–4 godziny, by utrzymać równowagę cieplną w organizmie. W chłodnych miesiącach dziecko więcej czasu jest w domu, mniej się rusza, więc podawanie większych porcji sprzyja nadwadze.
Zimą śniadanie jest najważniejsze
Prawda. Zjedzenie śniadania przed wyjściem z domu zapobiega przeziębieniom. Dzięki solidnej porcji energii dziecku nie grozi wychłodzenie. Poza tym rano organizm najlepiej przyswaja składniki odżywcze.
Jak wzmocnić pracę ukłądu odpornościowego?
Aby układ odporności działał sprawnie, w zdrowej diecie nie może zabraknąc też kilku ważnych minerałów.
- Cynk. Potrzebuje go grasica (gruczoł wydzielania wewnętrznego), jest niezbędny do produkcji przeciwciał. Podawaj dziecku: pestki dyni, słonecznika, migdały, orzechy, chude mięso, ryby, kasze, mleko, warzywa, owoce, jajka.
- Kwasy omega-3. Wzmacniają błony śluzowe (nosa, gardła, oskrzeli). Wspomagają wytwarzanie przeciwciał odpornościowych. Podawaj dziecku: ryby, orzechy, migdały.
- Selen. Bez niego układ odpornościowy nie wytworzy przeciwciał przeciw zarazkom. Podawaj dziecku: pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe, cebulę, czosnek, wątróbkę. Do przyswajania selenu potrzebna jest witamina E (występuje w orzechach, migdałach, olejach).
- Żelazo. Wchodzi w skład hemoglobiny. Przy jego niedoborach krwinki czerwone nie mogą dobrze rozprowadzać składników odżywczych do każdej komórki. Podawaj dziecku: mięso (w czerwonym jest najwięcej żelaza), jajka, ryby, brokuły, natkę pietruszki, suszone owoce, kasze, fasolę. Żelazo jest najlepiej przyswajalne z witaminą C. Dlatego mięso powinno się jadać w duecie z surówką lub sokiem.
- „Antybiotyki” z natury. Hamują rozwój bakterii chorobotwórczych, wzmacniają odporność. podawaj dziecku: miód (szczególnie lipowy i spadziowy), cebulę i czosnek.
Polecamy: Co niemowlę powinno jeść zimą