niemowlę, fotelik, kuchnia, jeść, miseczka, kaszka, łyżeczka
Dieta

Prawdy i mity o zimowej diecie

Co powinno się teraz znaleźć na talerzu dziecka, a co nie? Są różne teorie. Sprawdzamy, które z nich są prawdziwe. I podpowiadamy, gdzie szukać zdrowych składników.

Słyszałaś pewnie wiele różnych opinii, jak powinnaś karmić dziecko. Sprawdzamy prawdziwość kilku z nich.

Zimą wszystkie dzieci muszą zażywać witaminy

Nieprawda. W każdym posiłku powinny znaleźć się warzywa i owoce. Zawierają one witaminy A, C i E, które pomagają wykorzystać energię z jedzenia i pobudzają system odpornościowy.

Zimą maluszek powinien jeść więcej węglowodanów

Prawda. Sycące kaszki, ciepłe gęste zupy, zapiekanki z makaronu (najlepiej pełnoziarnistego) z dodatkiem warzyw mają wiele zalet. Rozgrzewają po spacerze, szybko i na długo zaspokajają głód. Zup nie zagęszczaj śmietaną i mąką (zmiksuj ziemniaka lub seler).

Zimą dziecko potrzebuje cukru, bo szybko daje energię

Nieprawda. Układ odpornościowy nie znosi cukru, za to przepadają za nim bakterie. Sprawia on, że białe krwinki, które są jednym z najważniejszych elementów układu odpornościowego, są osłabione i nie mogą niszczyć zarazków. Dlatego szczególnie w sezonie infekcji podawaj jak najmniej słodkości. Zamiast nich proponuj suszone owoce, orzechy, migdały.

Zimą dziecko powinno jadać częściej i większe porcje

Nieprawda. Najważniejsza jest regularność posiłków (powinno być ich pięć) – co 3–4 godziny, by utrzymać równowagę cieplną w organizmie. W chłodnych miesiącach dziecko więcej czasu jest w domu, mniej się rusza, więc podawanie większych porcji sprzyja nadwadze.

Zimą śniadanie jest najważniejsze

Prawda. Zjedzenie śniadania przed wyjściem z domu zapobiega przeziębieniom. Dzięki solidnej porcji energii dziecku nie grozi wychłodzenie. Poza tym rano organizm najlepiej przyswaja składniki odżywcze.

Jak wzmocnić pracę ukłądu odpornościowego?

Aby układ odporności działał sprawnie, w zdrowej diecie nie może zabraknąc też kilku ważnych minerałów.

  1. Cynk. Potrzebuje go grasica (gruczoł wydzielania wewnętrznego), jest niezbędny do produkcji przeciwciał. Podawaj dziecku: pestki dyni, słonecznika, migdały, orzechy, chude mięso, ryby, kasze, mleko, warzywa, owoce, jajka.
  2. Kwasy omega-3. Wzmacniają błony śluzowe (nosa, gardła, oskrzeli). Wspomagają wytwarzanie przeciwciał odpornościowych. Podawaj dziecku: ryby, orzechy, migdały.
  3. Selen. Bez niego układ odpornościowy nie wytworzy przeciwciał przeciw zarazkom. Podawaj dziecku: pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe, cebulę, czosnek, wątróbkę. Do przyswajania selenu potrzebna jest witamina E (występuje w orzechach, migdałach, olejach).
  4. Żelazo. Wchodzi w skład hemoglobiny. Przy jego niedoborach krwinki czerwone nie mogą dobrze rozprowadzać składników odżywczych do każdej komórki. Podawaj dziecku: mięso (w czerwonym jest najwięcej żelaza), jajka, ryby, brokuły, natkę pietruszki, suszone owoce, kasze, fasolę. Żelazo jest najlepiej przyswajalne z witaminą C. Dlatego mięso powinno się jadać w duecie z surówką lub sokiem.
  5. „Antybiotyki” z natury. Hamują rozwój bakterii chorobotwórczych, wzmacniają odporność. podawaj dziecku: miód (szczególnie lipowy i spadziowy), cebulę i czosnek.

Polecamy: Co niemowlę powinno jeść zimą

Czego nie może jeść małe dziecko?

Zdrowie
Jedz na zdrowie, czyli jak z głową komponować dietę dziecka
Chipsy, batony: stop! Zamiast nich podaj dziecku migdały, orzechy, suszone morele... Są w nich prawdziwe skarby, które skuteczniej wzmocnią odporność malca niż niejedna szczepionka! Przeczytaj, jakie składniki powinny składać się na zdrową dietę dziecka i co najlepiej wzmaga odporność.

Czy wiesz, że zdrowie twojego dziecka w dużej mierze zależy właśnie od tego, co zjada ono każdego dnia? Dlaczego? Powody są przynajmniej dwa: Pierwszy: wszystkie składniki odżywcze, zawarte w śniadaniach, obiadach, kolacjach czy przekąskach, krew rozprowadza do każdej komórki. I to one właśnie stają się „budulcem” dziecięcego układu odpornościowego. Drugi: duża część tego układu znajduje się właśnie w przewodzie pokarmowym! A ściślej mówiąc – w jelitach. To właśnie tam toczy się walka między dobrymi a złymi bakteriami. Które zwyciężą? Zależy od tego, co dziecko je każdego dnia. Na odpornośc dziecka - nie tylko czosnek Wcale nie musisz na siłę podawać dziecku czosnku. Dziecko może wybrać potrawy, które lubi. Ważne jest nie to, by zjadło konkretnie szpinak, czosnek czy marchewkę, lecz to, by jego organizm dostał pewne składniki w nich zawarte, szczególnie ważne dla pracy układu odpornościowego. Podstawą zdrowej diety jest urozmaicenie . Dziecku nie wystarczy sama witamina C czy B. Potrzebne są wszystkie witaminy, a także wiele składników mineralnych, karotenoidy, fitoncydy, białka, tłuszcze, węglowodany. To zresztą tylko niektóre z cegiełek, które budują system odpornościowy malca. Gdy jednej z nich zabraknie, cały ten misterny układ może się zachwiać, a wtedy malec choruje. Dlatego nie proponuj dziecku codziennie tych samych potraw, choćby były najzdrowsze. Bo tylko wtedy, gdy jego jadłospis będzie urozmaicony, układ odpornościowy ma szansę dostać naprawdę wszystko to, co mu jest potrzebne. Uwaga na cukier w diecie dziecka! Skoro dieta dziecka ma być jak najbardziej urozmaicona, to znaczy, że może ono jeść wszystko, na co ma ochotę? Nie! Są składniki, których układ odpornościowy wyjątkowo nie znosi, za to przepadają za nim bakterie. To przede wszystkim cukier. Sprawia on, że białe krwinki, które są jednym z...

Dieta w ciąży
Co jeść w ciąży, by dziecko było mądre i zdrowe?
To, co jesz w ciąży, będzie miało w przyszłości niezwykły wpływ na mózg i odporność twojego dziecka. Sprawdź, co koniecznie powinnaś włączyć do diety.

Kobiety, których dieta w ciąży zawiera dużo ryb (powyżej 400 g tygodniowo), rodzą dzieci z wyższym wskaźnikiem inteligencji, mające lepszą pamięć i zdolność koncentracji niż te mamy, które lekceważą ryby w swojej ciążowej diecie. Ryby to jednak jeszcze nie wszystko – sprawdź, co jeszcze powinno znaleźć się w diecie w ciąży. Dieta w ciąży zapobiega chorobom płodu Przestrzeganie zbilansowanej diety podwyższa prawdopodobieństwo urodzenia dziecka w terminie i z dobrą masą urodzeniową. Dzięki temu w przyszłości maluch będzie mniej chorował. Dobry jadłospis może też ograniczyć ryzyko występowania wad wrodzonych (czytaj także: Badania prenatalne w ciąży ).   O jakich składnikach diety w ciąży trzeba pamiętać? Dla prawidłowego rozwoju dziecka najważniejsze jest tak naprawdę to, aby niczego mu nie brakowało. Białka i węglowodany, witaminy i minerały – wszystkie są niezbędne. Ale istnieje też grupa składników, które szczególnie przyczyniają się do rozwoju mózgu nienarodzonego dziecka. To niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), zwłaszcza kwas tłuszczowy z rodziny omega-3 (dekozaheksaenowy – DHA). Zyskuje on ostatnio coraz większą sławę, nie tylko jako antidotum na zbyt wysokie ciśnienie tętnicze i choroby serca, ale również jako główny budulec mózgu i siatkówki oka płodu. Zobacz: niesamowite zdjęcia płodu – ciąża tydzień po tygodniu Gdzie szukać kwasów omega-3? Przede wszystkim w rybach. Dobre są: łosoś, śledź, sardynki, krewetki, tuńczyk w sosie własnym. Unikaj ryb surowych (sushi), mięsa rekina, miecznika, makreli – zawierają dużo związków szkodliwej rtęci. Dobre tłuszcze znajdują się także w jajkach wzbogaconych w kwasy omega-3 (tę informację wyczytasz na opakowaniu). Mniejsze ilości dobrych kwasów tłuszczowych znajdziesz też w oleju lnianym, mięsie kurczaka, tuńczyku,...

Zimowy spacer z dzieckiem
Pantermedia
Zdrowie
Zestaw wzmacniający, czyli o zdrowym jadłospisie dla dziecka
Dobre zdrowie dziecka w dużej mierze zależy od jego diety. Zobacz, jak ją skomponować, aby maluch miał siłę pokonywać chorobotwórcze wirusy!

Podstawą zdrowego jadłospisu jest urozmaicenie. Maluszkowi nie wystarczy bowiem tylko sama witamina C czy B. Potrzebne są wszystkie, a także wiele składników mineralnych, karotenoidy, fitoncydy, białka, tłuszcze, węglowodany. To zresztą tylko kilka cegiełek, które budują system odpornościowy dziecka . Gdy jednej z nich zabraknie, cały ten misterny układ może się zachwiać, a wtedy malec zachoruje. Dlatego nie proponuj dziecku codziennie tych samych potraw. I dbaj, by w urozmaiconym zimowym menu znalazły się najważniejsze składniki wzmacniające odporność . Selen pomocny w walce z zarazkami Bez niego komórki odpornościowe nie są w stanie wytworzyć przeciwciał walczących z atakującymi dziecko zarazkami. Selen zawarty jest w pełnoziarnistym pieczywie, płatkach zbożowych, cebuli, czosnku, wątróbce. Do przyswajania selenu potrzebna jest witamina E (jest w orzechach, migdałach, olejach). Cynk do produkcji przeciwciał Organizm potrzebuje go do produkcji przeciwciał. Przy niedoborach cynku dziecko może chorować, mieć słaby apetyt. Znajdziesz go w pestkach dyni, słonecznika, migdałach, orzechach, chudym mięsie, rybach, kaszach (zwłaszcza gryczanej), mleku, warzywach, owocach, jajkach. Kwasy omega-3 na odporność „Dobre tłuszcze” są niezbędne do wytwarzania prostaglandyn, substancji regulujących pracę układu odpornościowego. Wzmacniają też błony śluzowe (nosa, gardła, oskrzeli). Podawaj maluchowi ryby morskie (np. śledzia, halibuta, łososia, dorsza) oraz słodkowodne (pstrąga). Przynajmniej dwa, trzy razy w tygodniu dawaj dziecku porcję ok. 100 g ryb. Piecz je w folii, gotuj lub duś. Zobacz też: Czy podawać dziecku tran? Witaminy na bakterie Doskonałe są te zawarte w owocach, zwłaszcza cytrusowych. Chodzi tu głównie o cenną witaminę C. To silny przeciwutleniacz , który usuwa z organizmu wolne rodniki osłabiające układ odpornościowy ....

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach

Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19

Partner
Miasteczko Zmysłów 2
Małe dziecko

Odwiedź Miasteczko Zmysłów i poznaj jego atrakcje!

Partner
KINDER Niespodzianka WSCW
Rozwój dziecka

Poznaj świat emocji dziecka! Ruszyła akcja Widzę, Słyszę, Czuję, Wiem

Partner
Polecamy
Porady
ile dać na komunię
Święta i uroczystości

Ile dać na komunię w 2022: ile do koperty od gościa, dziadków, chrzestnej i chrzestnego

Maria Nielsen
Podróż kleszczowy
Poród naturalny

Poród kleszczowy: wskazania, powikłania, skutki dla matki i dziecka

Ewa Janczak-Cwil
co kupić na chrzest
Święta i uroczystości

Co kupić na chrzest? Prezenty praktyczne i pamiątkowe [GALERIA]

Joanna Biegaj
zapłodnienie
Starania o dziecko

Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia

Magdalena Drab
400 plus na żłobek
Aktualności

400 plus dla dziecka na żłobek: zasady, warunki, wniosek

Ewa Janczak-Cwil
Pierwsza komunia święta
Święta i uroczystości

Prezent na komunię: pomysły na prezenty modne i tradycyjne (lista)

Magdalena Drab
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży

Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem

Ewa Janczak-Cwil
Pieniądze na dziecko
Prawo i finanse

Świadczenia na dziecko: co przysługuje po urodzeniu dziecka 2022? [ZASIŁKI, ULGI]

Małgorzata Wódz
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu

Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?

Joanna Biegaj
plan porodu
Lekcja 2

Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku

Małgorzata Wódz
wyprawka dla noworodka wiosna
Noworodek

Wyprawka dla noworodka: wiosną to obowiązkowa lista! (ubranka i rzeczy do wózka)

Małgorzata Wódz
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży

Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?

Ewa Cwil
pozytywny test ciążowy
Ciąża

Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?

Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży

Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?

Małgorzata Wódz
jak ubrać dziecko na spacer
Pielęgnacja

Jak ubrać niemowlę i starsze dziecko na spacer, by nie było mu za zimno ani za gorąco?

Małgorzata Wódz
Pozycje wertyklane do porodu
Poród naturalny

Pozycje wertykalne do porodu: dlaczego warto rodzić w pozycji wertykalnej?

Dominika Bielas
wody płodowe
Przygotowania do porodu

Jak wyglądają wody płodowe? Jak je rozpoznać?

Beata Turska
9 miesięcy w 4 minuty: tak powstaje życie
Przebieg ciąży

Rozwój płodu tydzień po tygodniu – ten film wzruszy każdego!

Joanna Biegaj