Warzywa i owoce to (oprócz aktywności fizycznej) podstawa Piramidy Zdrowego Żywienia1. Warto, aby pojawiały się często, nawet kilka razy dziennie – zarówno jako składniki posiłków, jak i jako przekąski1. Najlepiej przy okazji każdego posiłku… brzmi pysznie, prawda? Ale jak przekonać o tym... dziecko?

Reklama

Pomysły na niejadka

Maluch zaciskający usta na widok brokułu to nie jest widok nietypowy. Istnieją jednak proste sposoby, by zachęcić dziecko do sięgania po owoce i warzywa.
Przede wszystkim należy zadbać o to, by maluchy jak najwcześniej nabrały zdrowych nawyków żywieniowych. Pamiętaj, że dzieci naśladują dorosłych2 – jeśli więc sama sięgasz po kawałki jabłka lub orzechy zamiast niezdrowe słodkości, pierwsza lekcja za tobą!
Co jeszcze? Forma ma znaczenie3 – staraj się więc podawać warzywa w ciekawy sposób, np. w formie kolorowych kanapek, różnorodnych kompozycji kolorystycznych czy… nadając im wyjątkowe nazwy. W końcu groszek będzie inaczej postrzegany, gdy na talerzu podasz „zielone perły z korali księżniczki”. Zachęcaj również dziecko do pomocy – zarówno podczas warzywnych zakupów, jak i w procesie przyrządzania jedzenia. Dla starszaka powodem do dumy może być samodzielne krojenie składników. Zwłaszcza w kolorowym fartuszku! Nie zaszkodzi również rodzinna wycieczka do ogródka, albo mini-warzywnik w domu. Gdy dziecko pozna proces dojrzewania roślin i samo zbierze plony – możliwe, że jego apetyt wzrośnie!
Warto również powstrzymać się od wprowadzania tzw. słodkich przekąsek. Jeśli dziecko nie zna smaku słodyczy, to nie będzie się ich domagało.

Adobe Stock

Ważna jest obecność w diecie pokarmów bogatych w witaminę C. Jej źródłem są owoce, głównie cytrusy, ale również truskawki, kiwi czy czarna porzeczka, oraz warzywa, takie jak pomidor czy natka pietruszki4. Bogatym źródłem witaminy C są również kapusta, szpinak, rzeżucha i zielona papryka5.
Niedobór witaminy C wpływa również na reakcje układu odpornościowego6.

Jak sprawić, by bogatych w witaminę C owoców i warzyw nie zabrakło w diecie?

Oto 5 prostych przepisów na niezwykłe przekąski. Mogą spodobać się nie tylko dzieciom, ale przede wszystkim rodzicom, bo ich przygotowanie zajmuje mało czasu, a do tego jest niezwykle efektowne! A także – bogate w witaminę C.

1. PIETRUSZKOWE GORFY

Bo kto powiedział, że muszą być koniecznie na słodko? Te wytrawne są nie tylko zdrowsze, ale i bardziej kolorowe! Po przygotowaniu ciasta i upieczeniu gofrów nowością będzie warzywna salsa.
Składniki: pomidor, zielony ogórek, papryka – wg preferencji i upodobań smakowych. Do tego bazylia, natka pietruszki oraz przyprawy wedle uznania.
Przygotowanie: warzywa kroimy w jak najdrobniejszą kostkę, dodajemy posiekaną bazylię lub pietruszkę oraz oliwę z oliwek. Jeśli mamy w domu starszaka, całość możemy doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Same gofry też nie muszą być nudne. Możesz je zabarwić. Jeśli chcesz, by wyszły brązowe – dodaj do ciasta łyżeczkę kakao. Czerwone staną się dzięki odrobinie soku pomidorowego, a zielone – za sprawą posiekanego szpinaku.

Zobacz także

2. LODY BANANOWO–SZPINAKOWE

Jeżeli Twoje dziecko kocha lody to przepis dla Ciebie! Zwłaszcza, jeśli maluch ma szansę uczestniczyć w procesie ich produkcji!
Składniki: około 300 g bananów (pokrojonych i zamrożonych), 100 g mrożonego szpinaku, łyżka miodu lub syropu z agawy, łyżka jogurtu naturalnego.
Przygotowanie: umieszczamy składniki w blenderze i miksujemy na gładką masę. Gotowe do podania od razu! Jeśli jednak przygotujecie więcej porcji, możecie je zamrozić na później.
Możecie eksperymentować ze składnikami. Sprawdzą się inne owoce – jagody, truskawki, maliny czy porzeczki. Zamiast szpinaku podać możecie np. buraka.

3. KOLOROWY KOKTAJL

Zanim przystąpicie do dobierania składników, zastanówcie się, jaki kolor koktajlu was interesuje – zielony (szpinak, jarmuż, pietruszka, zielony ogórek, jabłko), czerwony (wiśnie, truskawki, maliny, burak), granatowy (jeżyny, czarne porzeczki, jagody w połączeniu z białym warzywem), a może pomarańczowy (pomarańcza, marchew).
Składniki: ich dobór zależy od wymarzonego koloru koktajlu. Do tego potrzebna będzie szklanka mleka, np. owsianego, oraz 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej.
Przygotowanie: Do ugotowanej kaszy dodaj pozostałe składniki, całość zblenduj i przelej do szklanek.

4. OWOCOWO-WARZYWNE SZASZŁYKI

Warto podawać je na talerzyku wyłożonym rzeżuchą lub kiełkami (również do zjedzenia!) lub zapakować w pojemnik na wynos i zabrać na spacer!
Składniki: kolorowa papryka, ogórek zielony, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe.
Przygotowanie: warzywa obierz ze skóry (te, w przypadku których jest to niezbędne) i pokrój w kostkę. Nadziewaj naprzemiennie na wykałaczki do szaszłyków.
Pamiętaj, że w sklepach możesz kupić kolorowe, wielorazowe wykałaczki do szaszłyków. Będą dodatkową atrakcją. Możesz również przygotować szaszłyki „na słodko” w wersji owocowej (truskawki, winogrono, jabłko, kiwi, gruszka, porzeczka).

Adobe Stock

5. ZDROWE CIASTECZKA OWSIANE z owocami

Ciastka z przepisu możesz wykorzystać jako dodatek do owoców, ale masa sprawdzi się również jako „foremki” do muffinek, które później wypełnicie np. budyniem i udekorujecie owocami.
Składniki: 200 g płatków owsianych górskich, siekane migdały, banan, łyżeczka miodu lub syropu klonowego, jajko, łyżka przyprawy do piernika lub cynamonu (opcjonalnie).
Przygotowanie: wymieszaj suche składniki, następnie dodaj jajko, miód i rozgniecionego widelcem banana. Uformuj na blasze do pieczenia dowolny kształt. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Oprócz banana możesz dodać również starte i odciśnięte z soku jabłko, maliny lub borówki. Sprawdzą się także inne owoce – wedle uznania i smaku!

Smacznego!

Redakcja/mat. pras.
Reklama


1 Instytut Żywności i Żywienia, dostęp z dn. 16.10.2020 r.
2 Jak kochać i wymagać. Poradnik dla rodziców, Ośrodek Rozwoju Edukacji Szkoła dla Rodziców i Wychowawców, Warszawa 2016
3 Żywienie dzieci w żłobkach. Praktyczne wprowadzenie norm i zaleceń, według aktualnych norm żywienia dla populacji Polski z 2017 r. Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
4 Normy żywienia dla populacji Polski – Instytut Żywności i Żywienia, 2017, str. 147
5 K. Maćkowiak, L. Torliński, Współczesne poglądy na rolę witaminy c w fizjologii i patologii człowieka
6 Charakterystyka Produktu Leczniczego Cebion® z 18.06.2019 r.

Artykuł powstał z udziałem marki Cebion
MAT-PL-OTHER-20-000041

Reklama
Reklama
Reklama