Biały chleb czy ciemny? Jakie pieczywo podawać dziecku?
Dla dziecka zdrowszy jest chleb razowy, ale biały pszenny jest lżej strawny. To który podawać dziecku?
Podczas rozszerzania diety dziecka na pewno staniesz przed dylematem: biały chleb czy pełnoziarnisty? Wiadomo, że ten drugi jest zdrowszy, ale czy powinnaś podawać go dziecku?
Jaki chleb jest najlepszy dla dziecka?
Najlepszy jest chleb pieczony z mąki pszennej z pełnego przemiału, mąki żytniej albo mieszanej. Coraz popularniejsze są też chleby z mąki orkiszowej lub gryczanej. Niestety chleb razowy i z ziarnami jest ciężkostrawny, dlatego na początku rozszerzania diety lepiej podawać dziecku chleb z oczyszczonej mąki pszennej (tzw. białego).
Dobrą alternatywą dla chleba razowego jest graham - lżej strawny i równie wartościowy. Wypieka się go z nieoczyszczonej mąki pszennej. Najlepszy jest zawsze chleb z mąki z pełnego przemiału, bez polepszaczy, konserwantów i karmelu. Pamiętaj też, że ważne jest właściwe przechowywanie chleba - nie w lodówce, ani w plastikowych torebkach!
Lepsze pieczywo ciemne czy białe dla dziecka?
Jeśli od początku będziesz przyzwyczajać dziecko do jedzenia ciemnego pieczywa, nie będzie protestować w przyszłości, że nie dostaje kajzerek czy innych białych bułek. Zaletą białego pieczywa jest to, że jest lekkostrawne, jeśli więc podajesz dziecku chleb pełnoziarnisty i razowy, a ono skarży się na ból brzucha, może się okazać, że jego brzuszek nie radzi sobie jeszcze z trawieniem takiego pieczywa. Spróbuj ponownie za jakiś czas.
Pamiętaj , że na pierwszy etap rozszerzania diety nie nadaje się także chleb z całymi ziarnami. Zdrowe pieczywo razowe podawaj po pierwszych urodzinach, kiedy układ trawienny dziecka jest dojrzalszy, a chleb z całymi ziarnami po 2 roku życia, kiedy dziecko umie już dobrze gryźć.
Zobacz też:
- 7 rodzajów pieczywa dla dziecka
- Zdrowe jedzenie dla dziecka - które produkty wybrać?
- Pełnoziarniste znaczy zdrowe