Podczas rozszerzania diety dziecka na pewno staniesz przed dylematem: biały chleb czy pełnoziarnisty? Wiadomo, że ten drugi jest zdrowszy, ale czy powinnaś podawać go dziecku?

Reklama

Jaki chleb jest najlepszy dla dziecka?

Najlepszy jest chleb pieczony z mąki pszennej z pełnego przemiału, mąki żytniej albo mieszanej. Coraz popularniejsze są też chleby z mąki orkiszowej lub gryczanej. Niestety chleb razowy i z ziarnami jest ciężkostrawny, dlatego na początku rozszerzania diety lepiej podawać dziecku chleb z oczyszczonej mąki pszennej (tzw. białego).

Dobrą alternatywą dla chleba razowego jest graham - lżej strawny i równie wartościowy. Wypieka się go z nieoczyszczonej mąki pszennej. Najlepszy jest zawsze chleb z mąki z pełnego przemiału, bez polepszaczy, konserwantów i karmelu. Pamiętaj też, że ważne jest właściwe przechowywanie chleba - nie w lodówce, ani w plastikowych torebkach!

Lepsze pieczywo ciemne czy białe dla dziecka?

Jeśli od początku będziesz przyzwyczajać dziecko do jedzenia ciemnego pieczywa, nie będzie protestować w przyszłości, że nie dostaje kajzerek czy innych białych bułek. Zaletą białego pieczywa jest to, że jest lekkostrawne, jeśli więc podajesz dziecku chleb pełnoziarnisty i razowy, a ono skarży się na ból brzucha, może się okazać, że jego brzuszek nie radzi sobie jeszcze z trawieniem takiego pieczywa. Spróbuj ponownie za jakiś czas.

Pamiętaj , że na pierwszy etap rozszerzania diety nie nadaje się także chleb z całymi ziarnami. Zdrowe pieczywo razowe podawaj po pierwszych urodzinach, kiedy układ trawienny dziecka jest dojrzalszy, a chleb z całymi ziarnami po 2 roku życia, kiedy dziecko umie już dobrze gryźć.

Zobacz także

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama