Karmienie dziecka: Uczę się żuć
Rozszerzasz dietę dziecka o pokarmy stałe? Konsystencja podawanej dziecku potrawy powinna być dostosowana do jego umiejętności jedzenia i gryzienia. Dowiedz się, jakie potrawy stymulują niemowlę do nauki tych czynności i poznaj 3 przepisy na pierwsze potrawy dla dziecka.
- Edipresse
Pokarmy uzupełniające dla niemowlęcia początkowo muszą mieć półpłynną, jednorodną konsystencję ułatwiającą połykanie (pierwsze zupy jarzynowe, skrobane jabłko czy soki przecierowe). Kilka tygodni później pozostaw w potrawie dziecka wyczuwalne cząstki warzyw czy włókna mięsa. Około 8.-9. miesiąca życia większość niemowląt potrafi już bowiem żuć i połykać mniej rozdrobnione potrawy, np. starte na drobnej tarce i ugotowane warzywa dodane do zupy, rozgniecione miękkie owoce z mlecznym kisielem lub kaszką, rozgniecione ziemniaki.
Dobre rady przy rozszerzaniu diety dziecka
- Dziecko może zakrztusić się pokarmami o nowej konsystencji, powinno więc spożywać posiłki pod opieką dorosłych, siedząc,
- Gdy dziecku wyrosną pierwsze ząbki, dawaj mu do rączki produkty nadające się do gryzienia, np. chrupki kukurydziane, obrane jabłko lub bezglutenowe biszkopty.
Karmienie dziecka - pierwsze przepisy
1. Marchew i jabłko z indykiem
- dla dzieci karmionych piersią oraz żywionych sztucznie
- od 7. miesiąca życia:
– 1/2 małej marchwi,
– 1/2 małego jabłka,
– łyżeczka świeżego masła,
– 20 g surowej piersi indyka,
– 1/2 szklanki wody.
Marchewkę umyj i obierz. Pokrój ją w kostkę, włóż do wrzątku. Dodaj umyte mięso i gotuj do miękkości. Jabłko opłucz i obierz, dodaj po ok. 20 minutach gotowania do marchewki i mięsa. Jeszcze chwilę gotuj wszystko na wolnym ogniu. Warzywa i jabłko przetrzyj przez sitko albo zmiksuj, mięso posiekaj. Dodaj masło i drobno pokrojone mięso. Potrawę zagotuj. To smaczny i wartościowy obiad dla dziecka.
Jedna porcja dla dziecka = ok. 150 g
2. Buraczkowa papka z wołowiną
- dla dzieci karmionych piersią oraz żywionych sztucznie
- od 7. miesiąca:
– 1/2 małego buraka,
– 1/2 średniego ziemniaka,
– łyżeczka świeżego masła,
– 1/3 szklanki wody,
– 20 g surowej polędwicy wołowej z młodego bydła.
Buraczek umyj, ugotuj do miękkości, nie obierając. Ziemniak umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę i razem z mięsem włóż do wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu mniej więcej15 minut. Mięso wyjmij, drobno posiekaj. Ugotowany burak ostudź pod zimną wodą, a następnie obierz ze skórki. Połowę buraczka pokrój na cząstki, dodaj do ziemniaka i zmiksuj. Dodaj drobno pokrojone mięso i świeże masło. Ciągle mieszając, zagotuj potrawę. Zanim podasz ją dziecku sprawdź czy nie jest zbyt gorąca.
Jedna porcja dla dziecka = 150 g + 10 g gotowanego mięsa
3. Przysmak z mięsem, ryżem i jabłkiem
- dla dzieci karmionych piersią – od 7. miesiąca
- dla dzieci żywionych sztucznie – od 6. miesiąca:
– jabłko,
– łyżeczka masła,
– 3 łyżeczki kleiku ryżowego,
– 20 g surowej piersi kurczaka,
– 2 łyżki wody.
Rozgotuj obrane jabłko w 2 łyżkach wody. Osobno ugotowane mięso drobno posiekaj. Do rozgotowanego jabłka dodaj mięso, kleik ryżowy, masło. Danie zagotuj. Jeśli okaże się jest za gęste, dodaj łyżkę przegotowanej wody. Dla starszego niemowlęcia zwiększ ilość ugotowanego mięsa.
Jedna porcja dla dziecka = ok. 150 g
Czytaj też: Rozszerzanie diety dziecka: kolejność wprowadzania nowych potraw