Kaszka kukurydziana może być podawana niemowlęciu na słodko, a starszemu dziecku można podać ją także na słono (potrawa z wykorzystaniem kaszki kukurydzianej nazywa się polenta). Poniżej podajemy przepisy na kaszkę kukurydzianą dla niemowlaka i wyjaśniamy, kiedy można włączyć ją do diety dziecka.

Reklama

Kaszka kukurydziana dla niemowlaka – kiedy można ją podać?

Kaszkę kukurydzianą można zaserwować niemowlęciu już jako jeden z pierwszych pokarmów, tuż po ukończeniu 6. miesiąca życia.

Według wytycznych Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia dzieci do 6. miesiąca życia powinny być karmione wyłącznie mlekiem matki. W przypadku, gdy dziecko nie jest karmione piersią, powinno być karmione specjalnymi mieszankami mleka modyfikowanego dostosowanego do wieku dziecka. Dietę niemowlaka powinno rozszerzać się nie wcześniej niż przed 17. tygodniem życia, ale nie później niż w 26. tygodniu.

Kaszka kukurydziana dla niemowląt – jak ją zrobić?

Ponieważ kaszka kukurydziana to bardzo drobno zmielone ziarna kukurydzy, jej przygotowanie jest szybkie i łatwe. Najlepiej jest stosować się do zaleceń producenta, które zwykle znajdują się z tyłu opakowania. Do przygotowania kaszki potrzebujesz wody lub mleka i, oczywiście, kaszki.

Podstawowy przepis na kaszkę o luźnej konsystencji to 200 ml wody lub mleka i 2 łyżki kaszki kukurydzianej. Płyn należy zagotować, po zagotowaniu wsypać dwie łyżki kaszki, po czym energicznie zamieszać i zdjąć z ognia w momencie, w którym kaszka wchłonie całe mleko bądź wodę. Podawać wystudzoną.

Zobacz także

Kaszka kukurydzianka na wodzie będzie najlepszą opcją na początek. Dzięki temu będzie bardziej lekkostrawna i w razie jakiekolwiek reakcji alergicznej będzie wiadome, który składnik ją wywołał. Kaszka kukurydziana na mleku będzie za to smaczniejsza i nieco bardziej gęsta i kremowa. Można ugotować ją na mleku krowim, roślinnym lub modyfikowanym – w zależności od tego, na jakim etapie rozszerzania diety znajduje się niemowlę i które mleko stanowi podstawę jego diety.

Kaszka kukurydziana dla niemowlaka – przepisy

Kaszka kukurydziana na wodzie z jabłkami (od 6. miesiąca życia)

Potrzebujesz:

  • Kaszki kukurydzianej
  • Wody
  • Przecieru jabłkowego

Wykonanie: zagotuj wodę, dodaj do niej dwie łyżki kaszki (jeśli chcesz, żeby była gęstsza, dodaj jeszcze jedną). Przestudź. Po przestudzeniu dodaj łyżkę lub dwie przecieru jabłkowego. Gotowe!

Kaszka kukurydziana na mleku z malinami i kakao (po 12. miesiącu życia)

Potrzebujesz:

  • Kaszki kukurydzianej
  • Kakao
  • Świeżych bądź mrożonych malin (w zależności od pory roku)
  • Mleka

Wykonanie: zagotuj mleko, dodaj do niego 2-3 łyżki kaszki kukurydzianej i kopiastą łyżkę kakao. Wymieszaj energicznie i wystudź. Po wystudzeniu dodaj do kaszki maliny.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama